$
בארץ

פרסום ראשון: המדינה נוטה להשהות ההמלצה לפיצול שותפויות הגז

הממונה על ההגבלים צפוי לקבע ששותפות "תמר" מהווה מונופול דה פאקטו על משק הגז, ולכן יש להטיל עליה כללי פיקוח

ליאור גוטמן 21:5422.05.12

האם המדינה מוותרת על רעיון פיצול שותפויות הגז? הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, צפוי לפרסם מחר (ג') קריאה לשימוע לשותפויות הגז, שם יקבע כי שותפות "תמר" מהווה מונופול דה פאקטו על משק הגז, ולכן יש להטיל עליה כללי פיקוח. הכללים ינותבו בהתאם לפרסום רשות החשמל

מאתמול, לפיו חוזי הגז חייבים לאפשר כניסה של ספק נוסף עוד כמה שנים או אפשרות להקטין את כמות הרכישה. על פי ההערכות, הרשות אף תבקש להחיל מודל דיפרנציאלי של מחירים שיקבע "עוגן" לתמחור עסקאות גז. ההגבלה תיעלם ביום בו ייכנס ספק גז נוסף, שעל פי התחזיות לא יגיע לפני 2016, במקרה הטוב.

 

עם זאת, ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שסוגיית פיצול השותפויות נמצאת במחלוקת בתוך הרשות, ולא ברור האם השימוע יתייחס לנושא באופן סופי. מדובר ברצון לחייב את שותפויות הגז למכור את מרכולתן בנפרד, כל אחת ביחס לחלקה בו, מהלך שיצור תחרות יש מאין. עם זאת, ועדת ייצוא הגז בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול צמח, אמורה לפרסם בתחילת יוני את מסקנות הסופיות בעניין יצוא הגז, צעד שמסנדל לכאורה את המדינה מפיצול שותפויות הגז. הסיבה: ועדת צמח, לה שותף הממונה להגבלים עסקיים, קבעה שמאגר שגודלו עד 100 מיליארד מ"ק גז טבעי יוכל לייצא 60% ממרכולתו לחו"ל ואילו מאגר בנפח 200 מיליארד מ"ק ומעלה יחויב בשמירה של 50% מהנפח לטובת השוק המקומי. פיצול שותפויות הגז ייצור הלכה למעשה תתי חברות שיוכלו להתמחות בייצוא או ייבוא גז, כל אחד ביחס לחלקה. אם לא די בכך, כל חברה תוכל לייצא יותר גז לחו"ל להגדיל את היקף הייצוא מכל מאגר כך ש"השלם קטן מסך חלקיו".

 

על פי ההערכות, הממונה יתייחס לנושא בכלליות, אם בכלל, ומה שמסתמן כרגע הוא ששותפות "תמר" תקבל חסינות מפיצול, ואילו שותפות "לוויתן" תעמוד במוקד ניסיון הפיצול או המכירה ללקוחות אחרים.

 

מטעמו של הממונה על ההגבלים העסקיים סירבו להתייחס לידיעה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x