$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": המדינה תגדיל את היקף הגז הטבעי המותר ליצוא לחו"ל

ועדת צמח לבחינת משק הגז בישראל צפויה לרכך את המלצותיה לאחר שהשותפויות המחזיקות במאגרי הגז טענו כי מסקנות הביניים של הוועדה מקבעות כמות גז רבה מדי למשק המקומי. התוצאה: הוועדה תגדיל את היצוא המותר בעד 150 מיליארד מ"ק

ליאור גוטמן 06:5817.05.12

המדינה תגדיל את היקף הגז המותר ליצוא ותקבע מסגרת פעולה גם לבעלי מאגרי נפט - כך נודע ל"כלכליסט". הגדלת היקף יצוא הגז, כמו גם הטיפול במאגרי נפט, יקבלו ביטוי במסגרת ההמלצות הסופיות של ועדת צמח לבחינת משק הגז בישראל שעתידות להתפרסם בתחילת חודש יוני.

 

מסקנות הביניים העיקריות של הוועדה היו קיבוע 50% מהמאגרים גדולים (יותר מ־200 מיליארד מ"ק) למשק המקומי וחיוב חיבור כל המאגרים בצנרת אחת על חשבון היזמים והקמת מתקן יצוא פתוח לכל בשטחי ישראל.

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

ההערכות הן שמאגרי האנרגיה (שהתגלו והפוטנציאליים) מכילים כ־1,400 מיליארד מ"ק, מתוכם המדינה רוצה לשריין לעצמה כ־400 מיליארד מ"ק עד 2018, וביתרה לתכנן בהתאם לצרכים המקומיים תוך שמירה על רזרבה דיפרנציאלית לביקוש ל־25 שנה קדימה.

 

בחודש האחרון נערכו שימועים לשחקנים בענף. במהלך השימועים הצביעו חלק מהשחקנים על כשלים לכאורה בעבודת הוועדה. כך לדוגמה, היא הקציבה שמירת רזרבת גז למשק ל־25 שנה, אולם במודל קבעה נקודת ביקורת ב־2040, כלומר 27 שנה מהיום.

 

לטענת מקורב לוועדה, נושא השימוש בגז בתעשייה ובתחבורה כתוב על טבלאות אקסל מאחר שאין שימוש בגז טבעי כיום בתחבורה או בתעשייה, כך שכל התחזיות הן צופות פני עתיד. כך לדוגמה, בוועדה העריכו כי 20% ממגזר הרכב ינועו באמצעות גז טבעי ב־2020, כאשר נכון ל־2012 השימוש הוא אפס.

 

אשר לתעשייה, המדינה הניחה כי הביקוש יגדל ב־6% בשנה על פי הביקוש הנוכחי - 1.2 מיליארד מ"ק, כאשר בפועל הביקוש כיום עומד על חצי מכך. על פי אותו מקורב, מגזר יצוא הגז עשוי לגדול בהיקף שהותר לו בכ־50–150 מיליארד מ"ק נוספים.

 

תחום נוסף שעשוי לקבל ביטוי במסקנות הסופיות הוא תעשיית חיפושי הנפט. לכמה רישיונות יש פוטנציאל הפקה של מאות מיליוני חביות שיכול להוריד את העלויות לבתי הזיקוק ובכך להוביל להוזלה במחירי הבנזין והסולר.

 

כך ריככו בעלי ההון את עמדת המדינה

 

קבוצת דלק, יצחק תשובה

המסקנות עשויות לפגוע בשותפויות ובזכויותיהן באופן בלתי סביר ובלתי חוקתי. הן נותנות משקל עודף ובלתי נדרש להבטחת אספקת הגז לישראל שפוגעת באינטרס הלגיטימי של החברות"

 

ישראמקו, קובי מימון

קובי מימון קובי מימון צילום: ישראל הדרי

המסקנות צפויות לפגוע משמעותית בפעילות החברה ובנכסיה. שמירת גז לצורכי המשק מתלה באופן שרירותי וחסר הצדקה מעשית את היצוא ממאגר תמר, והופכת את ישראמקו לתלויה בחסדיהם של אחרים"

 

מודיעין, נוחי דנקנר וצחי סולטן

הרגולציה שאינה תואמת לתנאי והיקפי השוק הישראלי. על הממשלה להציג פתרון מימון ליזמים שיכלול ערבויות מדינה, כמו גם בניית מתקן יצוא פתוח לכלום"

 

נובל אנרג'י, צאק דוידסון

המדינה לא יכולה לקבוע מכסות יצוא כשהביקוש בישראל לא ידוע. היא שומרת יותר מדי גז עבור השוק המקומי ומגבילה את יכולת היצוא. שמירת גז באדמה תוריד משמעותית את שווי המאגרים"

 

רציו, יגאל לנדאו

המלצות הוועדה לייצא גז ממתקן בשטח ישראלי עלולה להביא להקפאה של פעילות הפיתוח, לפגוע במשק ובמשקיעים ולהביא לאובדן הכנסות בגובה של עד 178 מיליארד שקל למדינה"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x