$
גדעון בן נון

מט"ח של משברים

הורדת הדירוג של ארה"ב תחזק את הדולר

ד"ר גדעון בן נון 14:0607.08.11
אחרי אירופה הגיע תורה של ארה"ב. באירופה המשבר בעיצומו ואף הולך ומחמיר, עם חששות ממשיים לנפילה פיננסית של איטליה וספרד הגדולות, אחרי יוון ואירלנד הקטנות. ההכחשות לא ממש עוזרות ולמען האמת, אין סיבה לקבל את ההכרזות של קובעי המדיניות כי הם 'עושים הכל'. אם היינו עוסקים בהימורים,
היינו מעריכים כי מדינות נוספות תיפולנה, כפי שהערכנו כאן כי יוון תגיע לחדלות פרעון.

 

הסיפור עובר לארה"ב. שם הולך ומתפתח משבר פיננסי, לאחר שהממשל סיים את תכניות ההרחבה הכמותית. העולם לא מוכן לקבל הרחבה נוספת ונראה כי ידי הממשל כבולות, דווקא כאשר הכלכלה כה זקוקה לסיוע נוסף. על רקע זה הורדת הדירוג של ארה"ב היתה שלב שבדרך.

 

בנוסף, לאחר תקופה ארוכה בה הממשל פועל בשוק האשראי, המערכת הבנקאית בארה"ב חלשה ומנוונת ונראה כי היא מתקשה לחזור לפעילות סדירה, תומכת צמיחה. החיבור בין חוב בהיקף של 102% מהתוצר, חולשה במערכת הפיננסית ותפנית שלילית בה המשק האמריקאי נמצא מזה חודשיים, נראה מאיים מאוד.

 

במצב זה, לתרחיש של משבר פיננסי ומפולת בשוקי ההון, הגוררים מיתון ריאלי חמור - יש משקל לא מועט. שוקי המטבע מזהים זאת והדולר נוטה להתחזק. הנכס העיקרי שנותר לו לדולר הוא היותו חוף מבטחים. ההתנהגות בשוקי המטבע צפויה להמשיך ולהיות מוכתבת על ידי המשבר. בין אם מקור המשבר הוא באירופה, בארה"ב או במקום אחר, הדולר מתחזק.

 

לפיכך, עד כמה שזה נשמע מוזר והפוך, הדולר עשוי להתחזק.

 

תנועות מטבעיות אלה נוצרו באחרונה, ככל שהמשבר הואץ: הדולר ירד בשנה האחרונה ב-7.5% מול היורו, ואיבד בחודש האחרון 0.7%. בשנה החולפת ירד הדולר ב-8.3% מול הין היפני ובחודש האחרון התחזק ב-1.5%. מול הפרנק השוויצרי איבד הדולר 26% בשנה האחרונה ובחודש האחרון 1.3%. הדולר נחלש ב-3.1% מול הליש"ט ובחודש האחרון 0.6%. המטבע האמריקאי איבד 13% בשנה האחרונה מול הדולר האוסטרלי אך בחודש האחרון עלה ב-5.5%. הדולר נחלש בשנה האחרונה ב-6.1% כאשר בחודש האחרון דווקא התחזק ב-2.9%.  

 

נראה כי מדינות מבקשות לצמצם את התנודתיות ואת הרעשים באמצעות השפעה על המטבעות. ביפן ראינו התערבות של הבנק המרכזי במטרה להחליש את הין מול הדולר. ההתערבות היפנית השפיעה גם על שעריהם של מטבעות נוספים באיזור אסיה והפאסיפיק. אחד הבולטים בהם הוא הדולר האוסטרלי, שראה שיאים רק בשבוע הקודם.

 

בשוויץ ראינו בשבוע האחרון הורדת ריבית. מדובר בניסיון נואש של השוויצרים לבלום את הריצה אל המטבע שלהם, שחיזקה אותו בקרוב ל- 30% בשנה האחרונה. שינוי שכזה יכול לערער את הכלכלה כולה, והשוויצרים מודאגים מאוד ופועלים באופן חריג יחסית לעצמם.

 

גם בישראל, השקל מגיב לאווירת המשבר ונחלש אל מול הדולר. גם המחאה המקומית נותנת את השפעתה, באמצעות השלכה אפשרית על מדיניות בנק ישראל.

 

לעומת המטבעות הנ"ל, ביורו דווקא נוצרת יציבות. הסיבה לכך היא שמדובר בשתי כלכלות במשבר דומה. אם נוצר מהלך ביחס בין היורו לדולר, הוא עד מהרה נעצר כיוון שהשווקים נזכרים כי הדולר והאירו מייצגים שתי אלטרנטיבות רעות מאוד. הזהות בין המשברים, זה של אירופה לזה של ארה"ב, מביאה לשיויון די יציב בין מטבעותיהן כך שהשער התייצב בתחום צר של 1.4-1.44 דולר ליורו.

 

אם נסכם את הדברים, סביר שנראה את המגמה הקרובה בעתיד הקרוב: התחזקות משמעותית של הדולר מול מטבעות רבים בעולם והתחזקות מתונה יותר מול היורו. התוצאה, היורו יאבד כוח מול מטבעות רבים. גם השקל הישראלי צפוי לאבד מכוחו בתקופה זו, שהרי השפעות המשבר יגיעו בוודאי גם אלינו.

 

אל מול הספקולציות הנ"ל בנוגע למטבעות, יש נכס אחד שקל יותר לחזות את כיוונו: הזהב. זה הולך ומתחזק באופן עקבי וכפי שכתבנו כאן לאחרונה, הגם שמחירו גבוה מאוד, מדובר במגמה העשויה להמשך.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x