$
גדעון בן נון

התרחיש שלא מציגים לנו

הפקידות הבכירה בישראל דנה בתרחישי האימה באירופה בהתבסס על מסמכים ישנים. הכיצד ולמה?

ד"ר גדעון בן נון 10:4126.08.12

לאחרונה, בעת שהמשבר הכלכלי העולמי והסיכון מתממשים לנגד עיננו, אנו עדים לניירות עבודה ולכנסים מתוקשרים של ראשי הפקידות הכלכלית בישראל, בנושא 'תרחישי אירופה, מה יקרה לכשיוון תפרוש'.

 

אם נוותר לרגע על הניחושים ונסתכל על המציאות המתהווה, נגלה כי יש כלכלות המתפקדות וכי השווקים דווקא יציבים למדי. במצב זה, כדי שלא לחזור לאחור ייתכן טיפול כואב ואפילו כריתת האיבר החולה, באופן שיציל את הגוף כולו ותהיה דווקא בבחינת חדשות טובות, לאמור: יציאה של יוון תוביל ליציבות במערכת האירופית ולהתאוששות בשווקים.

 

למרות קיומה של אפשרות זו בין כלל האפשרויות, הפקידות הכלכלית בישראל עורכת 'כינוס חירום' ודנה באופן מתוקשר על תרחישי האימה, תוך התבססותה על עבודות שפורסמו לפני חדשים ארוכים. הכיצד ולמה היום?

 

מסמאים את עיני הציבור

 

באופן בלתי מפתיע, הפקידות הכלכלית נגועה בשיקולים פוליטיים. בעידן הנוכחי היא מעוניינת להציג תמונה קודרת, בין אם כדי ליצור קרקע נוחה בכדי להעביר גזרות כלכליות, בין אם כדי לבלוט בסדר היום התקשורתי ובין אם סתם כדי להיות מסוגלים לומר 'אנחנו התרענו'.

 

בפועל, היה על בכירי הכלכלה בישראל להתעורר זה מכבר. רוחות המשבר הכלכלי ואפילו השפעותיו נמצאות איתנו מזה חדשים רבים, אבל נראה כי הם נעלמו מעיניה הפקידות הכלכלית הבכירה, לפי צעדיהם האחרונים בכלכלה ובפוליטיקה.

 

לכן, היום, כדי להשכיח את התעלמותם או את חוסר הבנתם את התמונה בשנתיים האחרונות, הם מתריעים בעצמה רבה על הסיכון ועל התרחישים, ובכך עלולים לגרום לציבור דווקא נזק. כיצד? על ידי שהדגשת תרחישי האימה והתעלמות מהתרחיש החיובי המונח על השולחן, יחד עם כל שאר התרחישים. אם וכאשר יוון תפרוש מהאיחוד בתנאים נוחים, השווקים דווקא יכולים לעלות ולפצות בצורה נאה על הנזקים שנגרמו למשקיעים רבים בישראל ב-18 החדשים האחרונים. לכן, אין להתרשם יתר על המידה מהישיבות המתוקשרות של הבכירים ויש לראות גם את התרחיש החיובי.

 

האם יש מקום לתפנית חיובית?

 

יש מדינות אשר כלכלתן הולכת ומתרחקת מתפקוד נורמאלי ומתפקוד בכלל, כגון יוון וספרד. מולן ניצבות מדינות המתפקדות בצורה סבירה, כגון גרמניה וארה"ב. אין ספק כי חלקים בריאים של כלכלת העולם סובלים מהמשבר של אירופה וסובלים בכל פעם שהוא שב ומתפרץ.

 

היעדר היכולת להביא לפתרון הבעיות של יוון ושל ספרד, מתחילה לייאש את המדינות החזקות. ארה"ב טוענת כלפי אירופה כי אזלת היד שלה משפיעה גם מעבר לים וגם לגרמניה עצמה נמאס מחוסר ההתקדמות בנושא יוון וספרד. עד היום הצדדים מנסים להחזיק את המערכת האירופית בשלמותה, אולם הם הולכים ומתייאשים, מגיעים לתובנה כי יוון חסרת סיכוי להתאושש במערך הנוכחי, תחת גוש האירו.

 

אילולא היה חשש כי זניחתה של יוון יוביל לכדור שלג, אפקט דומינו, יש להניח כי היא היתה מחוץ לאיחוד זה מכבר. בפועל היא עוד שם, אך לא לזמן רב: אם וכאשר ייווצרו תנאים ליציאתה ללא נזק מתגלגל, היא תהיה מחוץ לאיחוד. במילים אחרות, השאלה היחידה היא מה יהיה אופי ואופן יציאתה מהאיחוד. כאשר יתאפשר שהדבר יהיה ללא נזק, יוון תמצא את עצמה בחוץ, ומהר.

 

זהו התרחיש שיכול דווקא לסייע, לכלכלות ולשווקים ולמען האמת, יש סימנים המראים כי אירופה מתחילה להבין זאת ולנוע במסלול של לקיחת אחריות וביצוע מהלכים. השווקים יכולים להגיב לכך בחיוב וליצור מגמה שתפצה את המשקיעים על סבלותיהם בחדשים האחרונים.

 

כיצד להתכונן לתפנית במשבר?

 

רבים מאיתנו סבורים כי הדשדוש הנוכחי באירופה יימשך עוד זמן רב, אולם עלינו להיות מוכנים למצב של שינוי כיוון פתאומי ומהיר, באמצעות הכרעה בנוגע לגורלה של יוון – להישאר או לצאת. במידה ותהיה יציאה מוסדרת, השווקים יגיבו בחיוב אולם במידה ועזיבתה תהיה פתאומית ומלווה בריב, הדבר יגרור הסלמה במשבר והרעה בשווקים.

 

כדי להגיב נכון, יש לחפש סימנים מוקדמים לשינוי, בין חיובי ובין שלילי. בהתאם לסימנים, יש להחליט על התאמות מהירות במדיניות ההשקעות. להלן דוגמא למנגנון החלטה ופעולה בהתאם להתפתחויות:

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x