$
בארץ

פישר: "למרות הספקות, מתחילים לראות שינויים משמעותיים במספר התחלות הבנייה"

הנגיד דיבר בוועדת הכספים על המגבלה שהטיל על לקיחת משכנתה בריבית משתנה: "רוב המשברים הפיננסיים התחילו בנדל"ן, אסור שנהפוך לבועה שתתפוצץ"

תומר אביטל 10:4103.05.11

"למרות הספקות, מתחילים לראות שינויים משמעותיים בבנייה בישראל", כך אמר הבוקר (ג') נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בדיון מיוחד בוועדת הכספים שנערך בעקבות החלטת בנק ישראל לפיה יוגבלו המשכנתאות הניתנות בריבית משתנה לשליש מסך ההלוואה לדיור שמעמיד בנק ללווה.

 

לדבריו של פישר, "לבנק ישראל יש את היכולת לטפל כמעט רק בביקוש. אנו מתחילים לראות שינויים במספר התחלות הבנייה בארץ. ב-2010 התחילו לבנות 40 אלף דירות. אני לא כאן לחלק מחמאות לאנשים, אבל גם לשר הבינוי והשיכון ולאוצר יש חלק בזה. חשוב לזרז את תהליך התכנון. אנו צריכים לשווק יותר קרקעות וגם למצוא דרך לזרז את תהליכי התכנון".

 

פישר אמר כי "מחירי הדירות ימשיכו לעלות. היינו יציבים עד 2008, ומאז המחירים התחילו לעלות בקצב לא איטי. מאז 2004 יש רק שתי מדינות - הונק קונג וסינגפור - שהמחירים בהן עלו יותר מבישראל. בכל המדינות מנסים למתן את העלייה בשיעור מחירי הדירות, כולל הצעדים שעשינו כמו מגבלות על המשכנתאות".

 

"אסור שנהפוך לבועה שתתפוצץ"

 

פישר הראה לחברי הוועדה גרפים שפורסמו ב"אקונומיסט" והצביעו על קורלציה בין משברים כלכליים למחירי הדיור, והדגיש כי "רוב המשברים הפיננסים בעולם התחילו בשוק הנדל"ן או הדיור. אסור שנהפוך לבועה שתתפוצץ. זו בעיה שהצלחנו להמנע ממנה בשנתיים האחרונות".

 

פישר הסביר את הבעיה בכך שהיקף המשכנתאות בישראל מסכן את הבנקים. לדבריו "מאז 97' ועד ספטמבר 08' אחוז המשכנתאות בתיק הבנקים לא עלה מעל 21%, אך מאז עבר את הרבע והגיע ל26%. זו ריכוזיות די גדולה. כלומר אם יתחילו בעיות בשוק הדיור זה ישפיע על היציבות של הבנקים".

 

הנגיד אמר עוד כי "יותר ויותר אנשים לוקחים הלוואות למגורים". ח"כ אופיר אקוניס (הליכוד) עקץ את פישר ואמר "זה בגלל שהריבית היתה נמוכה". פישר ענה כי "זה מסכן את משקי הבית. כל עוד שמשקי הבית יכולים לשלם הם לא נכנסים לבעיות, ואז גם הבנקים לא נכנסים לבעיות. אנחנו צריכים לשמור על הלקוחות - זה חלק מהתפקיד שלנו. אחת המטרות שלנו היא לתרום ליציבות של המערכת הפיננסית".

 

פישר הדגיש כי קיימת תחרות בתחום המשכנתאות: "הבנקים מתחרים בתחום המשכנתאות. משקי הבית משלמים בממוצע 3.6% היום במקום 4.5%. כלומר הריבית היא לא פריים, אלא פריים מינוס. זה בעייתי, כי הבנקים כמעט ולא מרוויחים כלום ממשכנתאות. הבנקים אומרים לנו 'אין דברים כאלה בהיסטוריה של מדינת ישראל. אנשים מחזירים את הכסף'. זה מה ששמעתי בארה"ב עד 2007. בהתחלה יש משהו קטן ואז משבר סאב פריים, ואז משהו אחר. תפקידנו למנוע זאת: אנו לא רוצים שזוגות צעירים ייקחו סיכונים גדולים מדי, זה יגרום נזק, ובעיות גדולות לכל המשק ולתקציב. צריך לזכור את ספרד, אירלנד וארה"ב - כולן בבעיות ענק ותפקידנו למנוע זאת".

 

דודו זקן, המפקח על הבנקים דודו זקן, המפקח על הבנקים צילום: יובל חן

 

פישר הוסיף: "לא שינינו את התקנות. מותר עדיין לקחת משכנתה בצמוד קבוע. אנו לא רואים פגיעה ביכולת של זוגות צעירים לקנות דירה. אנו רק מנסים להוריד את רמת הסיכון שהם צריכים לקחת על עצמם. שינוי קטן במצב המשק ישפיע על משקי הבית ויפגע ביכולת שלהם לשלם ולהחזיר משכנתאות. מה שטוב ללקוחות טוב למשק".

 

"הריבית הנמוכה היא מלכודת דבש"

 

ראובן קוגן ממשרד האוצר אמר בדיון כי במשרד מקיימים דיונים לבחינת צעדים שניתן לעשות בצד ההיצע ובודקים מה גרם להעלאת מחירי הדיור. לדבריו "אחת הסיבות להעלאת המחירים היא הריבית הנמוכה שהונהגה בישראל". קוגן הוסיף כי "ברגעים אלו מתקיים דיון במשרד ראש הממשלה על הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל. נושא התכנון ושיווק הקרקעות נמצא בשלב של תזכיר חוק שיגיע לכנסת".

 

המפקח על הבנקים דודו זקן הבהיר כי "הריבית הנמוכה היא מלכודת דבש. הלקוחות יוצאים מנקודת הנחה שיעברו לתוכנית אחרת כשהריבית תעלה. המטרה היא להקטין את הסיכון ללווים שייפגעו אם הריבית תעלה. ההנחיה נחוצה דווקא לקבוצות החלשות כמו זוגות צעירים".

 

בתחילת הדיון תקף ח"כ איתן כבל את יו"ר הוועדה, משה גפני: "זה דיון פתטי. יש אינספור דיונים על הנדל"ן אך לא קורה כלום". כבל האשים את גפני בחוסר מעש ואמר: "אתה יודע לעשות משבר, אבל טוב לך בכיסא שלך".

 

גפני אמר בדיון: "כתוצאה מההחלטה המשכנתה תהיה ככל הנראה יקרה יותר, וזו הכבדה נוספת על הזוגות הצעירים. צריך לעשות הבחנה במקבלי המשכנתאות בין זוגות צעירים שזו דירתם הראשונה לבין אחרים".

 

לדבריו, "נושא מצוקת הדיור יהיה המרכזי בכנס הקיץ של הכנסת. אנו מקווים שלא יהיו נושאים בטחוניים שיאפילו על העניין הזה. הבעיה המרכזית היא בממשלה ולא בבנק ישראל. הפתרון לבעיה נמצא בידי הממשלה.  המדינה משווקת את הקרקעות טיפין טיפין. אני שותף בקואליציה ונושא באחריות". גפני הדגיש כי שר האוצר יגיע לדיון מיוחד בוועדה בעוד כשבועיים כדי להסביר את מדיניות הממשלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x