$
גדעון בן נון

האם הנגיד יכול?

פישר עדיין מנסה להילחם בנפילת הדולר אבל זה הולך ונעשה קשה יותר

גדעון בן נון 09:0501.05.11

בחודשיים האחרונים נראה כי השקל מתעצם מול הדולר אבל זהו לא אירוע מקומי. למעשה, מהלך כזה מתרחש בכל העולם, בשיעורים חזקים עוד יותר. הסלידה מהדולר היא עצומה, אבל זה לא הכל. הריבית משחקת תפקיד משמעותי וגם היא מרחיקה את העולם מהדולר.

 

בנק ישראל מבין זאת היטב וכדי להתמודד עם המצב הוא הוסיף כלי עבודה עיקרי לטיפול באינפלציה המקומית. הדבר יאפשר לו גמישות רבה יותר בהפעלת כלי הריבית במאמצי בלימת האינפלציה. גם המטבע המקומי יכול להינות מכך או ליתר דיוק, לסבול פחות ממטבעות של "משקים מהירי צמיחה" אחרים, כהגדרתו.

 

הדולר הפך למטבע השנוא בעולם 

 

הדולר כה שנוא בימים אלה עד שכל אלטרנטיבה עדיפה עליו. מעולם לא היה מטבע כה שנוא כפי שהדולר שנוא היום בעולם, אשר מתרחק ממנו. התוצאה היא נפילה רבתי של הדולר מול המטבעות בעולם. הסיבות לכך הן ברורות, בהן חוסר האמון של העולם ביכולתה של ארה"ב לצאת מהחוב הציבורי העצום, קשיי התקציב וחוסר האמון בנשיא אובמה וביכולתו להוביל לשינוי המיוחל.

 

חוסר האמון מתעצם עקב המדיניות המרחיבה של ארה"ב. בשבוע שעבר הנגיד ברננקי הודיע כי ישאיר את הריבית על כנה לתקופה ממושכת יחסית. התימרון שלו הוא לא פשוט: מצד אחד לאפשר לכלכלה להתאושש בטווח הקצר והבינוני אך יחד עם זאת, להקטין את החוב בטווח הארוך, בסביבות 2013 והלאה.

 

הודעת הריבית של הנגיד ברננקי הביאה להתעצמות נוספת של הבריחה מהדולר והדבר היה בבחינת אבן אחרי הנופל. כך, לאחר צניחה חופשית הנמשכת כשנה, ראינו התגברות של הנפילה בשבוע שעבר ושבירת שיאים מול מטבעות כגון הדולר האוסטרלי והפרנק השוויצרי.

 

בנק ישראל: פעולה בשני כלים

 

גם מול השקל נרשמה התעצמות בקצב הייסוף בחודש האחרון, מאז העלאת הריבית ב-0.5%. גם הנגיד פישר ממולכד ומנסה לתמרן בין שני אינטרסים: בלימת האינפלציה מחד, ושמירה על שער חליפין תחרותי עבור היצוא הישראלי, מאידך.

 

הנגיד מודע לסלידת העולם מהדולר ולהתעצמות של מטבעות אחרים ביחס אליו. הוא מגדיר את ישראל כ"משק מהיר צמיחה" וצופה על התחזקות המטבע במשקים מהירי צמיחה נוספים. התחזקות זו הניתנת להסבר על ידי הביצועים הכלכליים מקשה עליו לנהל מדיניות השומרת על שער החליפין, אך הוא מנסה: בנק ישראל משנה את התנהלותו בתחום הטיפול באינפלציה ויוצר פעולה בשני כלים: כלי אחד הוא כלי הריבית הכללי ואילו כלי נוסף הוא הטיפול הממוקד בשוק הדיור.

 

הדבר נעשה באמצעות הגבלת מתן האשראי לרכישת דירות. לאור נתוני בנק ישראל בנוגע לביצוע המשכנתאות בריבית משתנה בהיקף של עשרות מיליאדי שקלים ב- 2010, נראה כי הקשחת שוק זה יוביל לדיכוי קצב עלית מחירי הדירות.

 

הנגיד יכול למתן את הנפילה מול השקל באמצעות יצירת עבודה בשני כלים משלימים – כלי הריבית יחד עם פעולה ישירה בשוק המשכנתאות לדיור, ניתן לצפות לשלוש התפתחויות עיקריות:

 

  • עליה באפקטיביות של מדיניות בנק ישראל במלחמתו באינפלציה.
  • האטת קצב עלית הריבית במשק. בתנאים מסויימים היא תוכל אף לרדת.
  • השפעה ממתנת על מגמת התיסוף של השקל ביחס לדולר.

  

ברגע בו הנגיד לקח אפשרות לפעול בצורה ממוקדת על גורם האינפלציה המרכזי, מחירי הדירות למגורים, הוא יוכל לשחרר במעט את הלחץ על כלי הריבית. הדבר יאפשר לו להשפיע לטובה על שער החליפין ואולי גם למתן את נפילת הדולר מול השקל, ביחס לזו של מטבעות נוספים.

 

פעולתו של הנגיד באמצעות המשכנתאות מעידה על מחוייבותו הגבוהה למלחמה נגד התעצמות השקל. גם אם מדובר בקרב בלימה, עדיין המחוייבות הזו קיימת. כיוון שאנו יודעים שהנגיד פישר עשוי מחומר אחר, ניתן לצפות לכך שבסופו של דבר הוא יעבור לצד המנצחים.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x