$
בארץ

שנה בצל ועדת נאמן: פערי השכר העמיקו עוד יותר

ראשוני דו"חות החברות הבורסאיות מגלים: 2010 היתה השנה שבה שכר בכירי המנהלים קפץ ופערי השכר בינם לעובדים שלהם רק הלכו וגדלו. כל זאת בזמן עבודתה של ועדת השרים לבחינת חקיקה שתגביל את שכר הבכירים. אפקט הרתעתי? לא במועדון המיליון

נעמה סיקולר 08:1017.03.11

בזמן שההצבעה בממשלה על המלצות ועדת נאמן להסדרת שכר הבכירים נדחית פעם אחר פעם, תמונת חגיגות השכר בחברות הציבוריות בישראל הולכת ומתבהרת ועמה מסקנה אחת - חלוקת העושר המשיכה להיות מעוותת, הבכירים הרוויחו יותר, עוד יותר משנה שעברה, והפער בין השכר הממוצע שלהם לשכר העובד הממוצע בחברה שהם מנהלים הלך והתעצם.

 

 

כבר לפני שלושה שבועות, כאשר הודיעה ועדת נאמן על סיום עבודתה וניסתה להביא בפעם הראשונה את המלצותיה להחלטת הממשלה, צרם התזמון הבעייתי - אימוץ המסקנות בעיצומה של עונת הדו"חות הכספיים החושפת את חגיגות השכר בחברות הציבוריות. בינתיים, ממשיך ראש הממשלה בנימין נתניהו לדחות פעם אחר פעם את ההצבעה בניסיון לגייס לה רוב. לאישור בממשלה, בניגוד לפרסום הדו"חות השנתיים, אין דד ליין. הדו"חות ממשיכים להתפרסם וחושפים את גודל האבסורד - גם בשנה שבה התנהל דיון ציבורי על שכר הבכירים וועדה ציבורית בחנה כיצד לטפל בסוגיה, שכר המנהלים המשיך להתנתק משכר העובדים ובלא מעט מקרים הגיע גם לפי 50 משכרו של עובד ממוצע.

 

הצצה בראשוני הדו"חות של החברות הציבוריות לשנת 2010 חושפת חד־משמעית: מינוי ועדת הבדיקה בראשותו של שר המשפטים יעקב נאמן לא נשא עימו שום אפקט הרתעתי ואין שום סיבה שגם המסקנות חסרות השיניים של נאמן, כמו אימוץ תוכנית תגמול כזו או אחרת או דיון כפול בדירקטוריון, יאטו את המהירות שבה נוסעת רכבת ההרים הזו של חגיגת השכר.

 

קחו לדוגמה את ענקית הביטוח מגדל שפרסמה אתמול את דו"חותיה השנתיים. כל אחד מקרוב ל־4,000 עובדי חברת הביטוח השתכר ב־2010 שכר ממוצע של כ־19 אלף שקל. שכר לא רע, אך הוא מחוויר לעומת שכרו של כל אחד מחמשת בכירי מגדל, שהרוויח פי 29 יותר מהעובד הממוצע.

מה דעתך על מניית מגדל ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

אחת הדמויות המעניינות בין חמשת מקבלי השכר הגבוה במגדל הוא ים רובינשטיין, סמנכ"ל בשירותי בורסה במגדל שוקי הון ומנהל חדר מסחר חו"ל. רובינשטיין הוא גם האיש שנשא בעלות השכר השלישית בגובהה בחברה. עלות שכרו ב־2010 עמדה על 6.6 מיליון שקל, מרביתם כמענק. על רקע מספר זה מחוויר עוד יותר גם השכר הממוצע הגבוה יחסית של העובדים שתחתיו.

 

אלא שהפערים הללו לא ממש מטרידים את אהרון פוגל יו"ר מגדל (שאגב השתכר השנה פחות מים רובינשטיין, אך במשרה חלקית). "השכר במגדל שוקי הון הוא הוגן", אמר אתמול פוגל. "יש הרבה בתי השקעות שהעובדים שלהם שותפים בחלק מהפעילויות כמו הברוקראז' או ניהול השקעות ואלו גוזרים חלק

אהרון פוגל אהרון פוגל צילום: שאול גולן

מרווחי החברות שלא רואים אותם ברשימת שיאני השכר כי הם מקבלים את הרווח כדיבידנד. יעקב וינשטין או ים רובינשטין מקבלים אולי חלק מהרווחים, אבל הם אינם שותפים בחברות ומבחינתנו זה עדיף".

 

באופן כללי אמר פוגל על שכר הבכירים כי "מדובר בנושא דמגוגי מזיק ומי שמנסה לטעון שהוא מטפל בו לטובת החוסכים באמצעות הורדת שכר הבכירים למעשה יפגע בהם בסוף. מי שעוסק בנושא הזה הם אנשים פוליטים דמגוגיים, כי זה מצטלם טוב וטוב לרייטינג".

 

אקסלנס: 14% מהוצאות השכר הלכו ל־5 אנשים

 

פוגל לא לבד בענף. תעשיית הפיננסים מייצרת עוד דוגמה לפערי שכר משמעותיים. בבית ההשקעות אקסלנס, שגם הוא פרסם אתמול את תוצאותיו ל־2010, גדל הפער בין שכר העובד הממוצע לשכר ממוצע של מנהל בכיר מפי 16 בשנת 2009 לפי 18. כל אחד מחמשת הבכירים השתכר בממוצע קרוב ל־400 אלף שקל בחודש, לאחר עלייה של 21% בשכר הבכירים ביחס ל־2009. גם שכרו של העובד הממוצע בחברה גדל בשנה החולפת, אם כי בשיעור נמוך באופן ניכר של פחות מ־5%.

 

לצמרת מקבלי השכר באקסלנס הגיע השנה גם שרון יגר, מנכ"ל פעילות החיתום של בית ההשקעות, שהרוויח ב־2010 שכר בעלות של 4 מיליון שקל, מרביתם כמענק. מדובר בעלות שכר הגדולה פי 18 משכרו של עובד ממוצע בחברה.

 

אקסלנס היא גם דוגמה מעניינת לחברה שבה הוצאות שכר הבכירים תופסות נתח משמעותי מכלל הוצאות השכר של החברה. כ־14% מהוצאות השכר הלכו לבכירים, לעומת 4% בלבד במגדל או 2% בשטראוס.

 

שטראוס: פחות לבכירים, אך עדיין יש פערי ענק

 

בניגוד למגדל ולאקסלנס, בשטראוס דווקא הצטמצם השנה הפער בין משכורות חמשת הבכירים למשכורות יתר עובדי הקבוצה. הבכירים בשטראוס הם אחת הדוגמאות הנדירות לחברות שהרוויחו השנה פחות, ובהתאם שילמו למנהליהן פחות. אלא שגם כאן התמונה מורכבת יותר: אמנם שכרו של עובד ממוצע עלה ב־12% לרמה של כ־7,000 שקל ושכר ממוצע של בכיר ירד בשיעור דומה לרמה של 370 אלף שקל בחודש, אבל הפערים עדיין נותרו מפחידים - פער של פי 53 בין משכורת בכיר ממוצעת לזו של עובד ממוצע (לעומת פי 68 ב־2009).

 

בדומה לעובדים בחברות הפיננסיות, גם בחברת שירותי המחשוב מלם תים נמצא שכר ממוצע חודשי נאה בקרב 3,700 העובדים - כ־14 אלף לחודש. אלא שבעוד שהשכר הממוצע לעובד נשחק בין 2009 ל־2010 ב־1%, שכר העובדים הבכירים דווקא עלה ב־4%. איתו עלה במעט גם הפער שבין משכורת עובד ממוצע לזו של עובד בכיר: כל אחד מחמשת בכירי מלם תים השתכר השנה פי 9 יותר מאשר עובד ממוצע וקיבל כ־121 אלף שקל בחודש.

 

גם בקרב החברות שהקדימו לפרסם את דו"חותיהן לשנת 2010 עולה תמונה דומה של פערי שכר הולכים וגדלים. שופרסל, מקבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר, מעסיקה יותר מ־12 אלף עובדים וכותבת בעצמה כי השכר של מרביתם "מבוסס על שכר המינימום". חמשת המנהלים המתוגמלים ביותר בחברה רחוקים מבסיס שכר זה: בשנת 2010 עלות שכרם הכוללת עמדה על 24.5 מיליון שקל, כ־400 אלף שקל בחודש לבכיר בממוצע.

 

אפי רוזנהויז אפי רוזנהויז צילום: צביקה טישלר

עלות השכר של חמישיית הבכירים של שופרסל, בהם המנכ"ל אפי רוזנהויז, תפסה נתח של 3% מהוצאות השכר של החברה ב־2010. ב־97% הנותרים מהוצאות השכר של שופרסל התחלקו 99.96% משאר עובדי החברה. על חלוקת העושר בשופרסל אפשר ללמוד עוד יותר מהפער בין השכר ממוצע של עובד "רגיל" לשכר הממוצע של אחד מחמשת הבכירים. שכרו של בכיר בשופרסל ב־2010 היה גדול פי 64 משכר של עובד ממוצע, אשר עלה לחברה 6,384 שקל בחודש.

 

חגיגת השכר של בכירי שופרסל בולטת לא רק בהשוואה בין ההנהלה לעובדים, אלא גם בהשוואה לשנה הקודמת. ב־2009 עלויות השכר של חמשת הבכירים תפסו נתח קטן יותר של 2% מכלל הוצאות השכר של החברה. בחברה שמוציאה כמעט מיליארד שקל בשנה על משכורות גידול של 1% בנתח הבכירים הוא משמעותי. מבחינת היחס בין משכורת בכיר ממוצע למשכורת עובד ממוצע, שופרסל רשמה גידול משמעותי בפער: בשנת 2009 שכרו של בכיר ממוצע היה שווה "רק" לשכרם של 51 עובדים בחברה, יחס שכאמור זינק ב־2010 למצב שבו שכר בכיר שווה לשכרם של 64 עובדים.

 

יחד עם זאת, לטענת שופרסל, הגם שבסוף 2010 העסיקה החברה 12,400 עובדים, הרי ש-800 מהם הצטרפו לחברה רק ברבעון האחרון. לטענת החברה, מספר העובדים הממוצע בחברה בכל השנה עמד על כ-11 אלף, מה שמעמיד את השכר הממוצע של כל אחד מהם על 7,193 שקל, שהם עלייה של 4% ביחס לשכר הממוצע בשנת 2009. על פי החישוב הזה, שכרם של בכירי שופרסל היה גבוה ב-2010 פי 57 מהשכר הממוצע בחברה, זאת כאשר הפער ב-2009 עמד כאמור על פי 51 מהשכר הממוצע בחברה.

 

חברות הבנייה מקדישות 50% מהשכר לקומץ בכירים

 

שופרסל היא חברה עתירת כוח אדם, אך יש לא מעט חברות בבורסה שמעסיקות רק כמה עשרות או מאות עובדים, ונראה שגם אליהן הגיעה חגיגת שכר הבכירים. בחברות מסוימות שכר חמשת הבכירים מגיע כמעט למחצית הוצאות השכר של החברה. דוגמה מעניינת היא א.דורי בניה של אורי דורי. בעקבות גידול בצבר הפרויקטים שלה ב־2010, הגדילה החברה משמעותית את מצבת העובדים שלה ושכרה השנה עוד 140 עובדים שהעלו את מצבת כוח האדם

הכוללת ל־549 איש. מצבת עובדים גדולה יותר בחברת בנייה, משמעותה יותר עובדי חברה באתרי הבנייה שבשטח. ברגע שיותר פועלי בניין נכנסים למשוואת השכר, הפערים בינם להנהלה רק תופחים. 544 העובדים ה"רגילים" של א.דורי התחלקו ב־2010 ב־91% מהוצאות השכר, בעוד שחמשת המנהלים הבכירים שלהם קיבלו את 9% הנותרים. בכיר ממוצע עלה לא.דורי יותר מ־116 אלף שקל בחודש, 13% יותר מ־2009 ופי 10 מעובד "רגיל".

 

אם אפשר לראות בעליית שכר הבכירים אות להתעלמות החברות מהדיון הציבורי שמתנהל בנושא בשנה האחרונה, אז אלופת הצפצוף עד כה היא פוקס של הראל ויזל. בשנת 2010 קיבל כל אחד מחמשת בכירי החברה שכר ממוצע של יותר מ־143 אלף שקל ברוטו בחודש, עלייה של 34% לעומת 2009. שכרם הממוצע של יתר 2,500 עובדי החברה עלה בשיעור של 5% ועמד על 3,525 שקל בחודש בלבד. עם ההעלאות הלא שוויוניות בפוקס, גדלו גם הפערים: משכורת של בכיר ממוצע היתה שווה לשכרם של 32 עובדים ב־2009 ובשנה אחרי היחס השתנה ומשכורת בכיר השתוותה לשכרם של 41 עובדים "רגילים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x