$
דעות

HOT אור נוט?

לא פופולרית, לא רווחית במיוחד ועד עתה הציגה תשואת חסר - מתכון מושלם להשקעה

מאיר מזוז 13:4025.12.09

שנת 2009 הייתה שנה של תמורות בשוק התקשורת הישראלי. חברות הענק אשר חולשות על תחומי התקשורת הקווית, הסלולרית, האינטרנט והשיחות הבינלאומיות, החליפו ידיים, כאשר בעלי הבית הקודמים ממהרים לממש רווחים, ואופורטוניסטים חדשים נכנסים לנעליהם, מקווים לשחזר את ההצלחות.

 

אז מה היה לנו? פרטנר נרכשה על ידי אילן בן דב, בעסקת ענק בשווי של כ-10 מיליארד שקל. המפסיד בעסקה זו – שאול אלוביץ', הפתיע את השוק בעסקת ענק משלו – ורכש את בזק. בינתיים עמדה על המדף גם חברת השיחות הבינלאומיות שלו, 012 סמייל אשר נמכרה ליוסי מימן. אך אחת המהפכות הגדולות שעשויה לרקום עור וגידים כבר בימים אלו היא ההשתלטות של המשקיע הצרפתי, פטריק דרהי, על חברת הוט, והאפשרות למיזוגה עם מירס על מנת ליצור קבוצת תקשורת אשר תתחרה בליבת העסקים של בזק.

 

הילדה הלא-מקובלת בכיתה

 

עד לא מזמן נתפסה חברת הוט כאופציה הכי פחות אטרקטיבית להשקעה מבין חברות התקשורת. החברה לא נכללה לקחה חלק בחגיגת הרווחים של התקשורת הסלולרית, ובמקום לחלק לבעלי המניות דיבידנדים שמנים היא צברה הפסדים בזמן שליבת העסקים שלה - תחום שידורי הטלוויזיה - סבל מנטישה של מנויים. ואכן, במשך התקופה האחרונה הניבה מניית הוט למשקיעים תשואת חסר משמעותית לעומת מדד ת"א 100.

 

אז מה השתנה?

 

בחודשים האחרונים התרחשו מספר אירועים אשר עשויים לשנות את מידת האטרקטיביות של המניה בעיני המשקיעים. חשוב לציין ולהדגיש, כי יתכן ושינויים אלו עדיין בוסריים, וכי ההשפעה על רווחיות החברה ועל שער המניה יגיעו רק בעוד זמן מה. אך בכל זאת, חשוב להיות ערים לשינויים, וליכולתם להניב למחזיקים במניה רווחים גדולים. פעמים רבות מידי, הרווחים הגדולים מהשקעות מתקבלים כאשר אנו נכנסים לתחום שהוא לא כל כך פופולרי, ויוצאים ממנו כשהוא כבר "רותח".

 

האירוע הראשון הוא כניסתו של המשקיע הצרפתי, פטריק דרהי, להשקעה במניות החברה. על ידי רכישת מניות החברה, הגיע דרהי לידי החזקה של 44% בחברה, והוא למעשה כיום בעל השליטה בה. במקביל לעיבוי שליטתו של דרהי בהוט, הוא מקדם את רכישת חברת מירס מידי מוטורולה. למירס טכנולוגיה מיושנת, נתח שוק נמוך מאוד, חובות על תדרים למדינה ודימוי ציבורי נחות. אך מי שיקרא בין השורות, יכול לשים לב לפוטנציאל הגדול שבסינרגיה שבין הוט למירס.

 

קבוצת תקשורת חדשה

 

ראשית, מיזוג עם מירס יהפוך את הוט לקבוצת תקשורת אשר מספקת את כלל שירותי התקשורת: טלפוניה קווית וסלולרית, שידורי טלוויזיה רב ערוצית, תשתית חיבור לאינטרנט ובקרוב גם קישוריות לאינטרנט (ISP). על מנת להגדיל את שיעור התחרות כיום, נהנית הוט מהקלות מול מתחרותיה, כמו האפשרות לאספקת שירותי טריפל (טלוויזיה, טלפון ותשתית אינטרנט).

 

יתכן ומשרד התקשורת ימשיך במתן הקלות להוט, בדמות של אפשרות להשתמש בתשתיות של חברת החשמל על מנת להקים תשתית תקשורת מדור רביעי, כך שמירס תוכל להתחרות ביתר קלות בחברות הסלולריות, ולהוות גורם תחרותי נוסף בשוק.

 

מלבד זאת, עשויה הוט לבקש במקביל אישור להפוך למפעילה וירטואלית, ולהשתמש בתשתיות החברות הסלולריות על מנת להתחרות בהן עד אשר הרשת החדשה של מירס תתחיל לפעול. על מנת לנער את התדמית השלילית מעליה, שמה החברה דגש על תחום שירות הלקוחות, וגייסה כ-500 נציגים ובהשקעה של כ-2 מיליון שקל.

 

מהבחינה הכספית, כמובן שבשלב זה לא נראה בדוחות הרבעוניים בשורה גדולה, שכן הם עוסקים בעבר, ולא בעתיד. העתיד של החברה, כך נראה, יהיה ורוד הרבה יותר מהעבר שלה. ברמת ההכנסות, החברה הצליחה להגדיל את המכירות שלה מידי שנה ב-3 השנים האחרונות, וצפוי כי היא תמשיך להגדיל את הכנסותיה.

 

הבעייתיות בתוצאות החברה היו השקעות והוצאות גדולות, שפגעו ברווחיות שלה. ב-2009, כך צופים אנליסטים, יצמחו ההכנסות שלה בשיעור נמוך של כ-5%, אך הרווח הנקי צפוי ליפול בכ-60%, עקב הוצאות חד פעמיות והפחתות נוספות. התקווה היא כי בעל הבית החדש, בעזרת קשריו וניסיונו בשוק התקשורת באירופה, יוכל להביא לירידה בהוצאות הקפיטליות ולהתייעלות בחברה, על מנת להחזיר אותה למימדי רווחיות נאותים.

 

דברים מתחילים לזוז?

 

בהנחה שכל המהלכים עליהם כתבתי אכן יקרמו עור וגידים, נראה כי אנו בפתח עידן חדש בשוק התקשורת בכלל, ובחברת הוט בפרט. קשה לדעת כיום, מה תהיה עצמת התמורות אשר יחולו בתוצאות החברה בטווח הארוך, אך נראה כי אלו שינויים אשר עתידים להשפיע לטובה על ביצועיה.

 

האפשרות כי מירס תוכל לספק תקשורת סלולרית בטכנולוגיה מתקדמת ממתחרותיה תוך ניצול הקלות רגולטוריות עשויה להתברר כצעד רווחי בטווח הארוך. לעצם צמצומן של ריבוי הבעלויות על החברה, וריכוזן תחת מספר קטן של בעלי שליטה, יתרונות רבים מבחינת הפעילות השוטפת של החברה.

 

יתכן מאוד כי לתהליכים אלו ייקח זמן עד שנראה את ביטויים בשורה התחתונה של מניית הוט, אך לא חסרות דוגמאות למניות של חברת אשר זינקו כתוצאה מציפייה לרווחים גדולים בעוד שנים מספר (מי אמר גז טבעי?).

 

הוט ומירס הן שתי החברות הנחותות בענף שהן פועלות, ולכן לא תהיה הבחירה הראשונה של מי שמעוניין להשקיע במה שעובד כאן ועכשיו. הפוטנציאל למהפך בחברה גבוה, מה שעשוי לספק רוח גבית למניית החברה הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.

 

הכותב מכהן כיו"ר דירקטוריון אקסלנס קרנות נאמנות.

קרנות נאמנות בניהול אקסלנס קרנות נאמנות בע"מ וכן חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסיים המוזכרים בכתבה. הכתבה אינה מהווה המלצה לרכישת ני"ע ואינה מתחשבת בנתונים האישיים של כל אדם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x