$
אביה ספיבק
צילום: מאיר אזולאי
אביה ספיבק כותב מאמרים בכלכליסט פרופ' לכלכלה, לשעבר משנה לנגיד בנק ישראל לכל הטורים של אביה ספיבק כותב מאמרים בכלכליסט

במת כלכליסט: יידע החוסך לפנסיה בת"א את מצב המניה בניו יורק

מדד ת"א 25 ומדד S&P 500 התחילו מאותה נקודה לפני שנה ומסיימים באותה נקודה. הגלובליזציה, שמביאה להשקעת כספי הפנסיה והגמל שלנו גם מעבר לים, מחייבות אותנו לרכוש אוריינות פיננסית, במיוחד בתקופות כאלה

אביה ספיבק 08:0216.12.08

האם צריך אזרח מן השורה, שאינו כריש פיננסי, לעקוב אחרי מדד ת"א 25? היום כן: קופת הגמל שלו, קרן הפנסיה, ביטוח המנהלים או קרן ההשתלמות מושקעות בבורסה.

 

מדד זה, שמורכב מ־25 המניות של החברות הגדולות בישראל, משקף היטב את התנודות של השוק. לפני חמש ורבע שנים נע המדד סביב 400 נקודות. לפני שנה הגיע לרמת שיא של 1,200. לפני חודש רשם שפל של 600. לאחרונה התאושש זמנית ונע סביב 700.

 

הצד הרע של הגלובליזציה

 

מה מקור התנודתיות האדירה במדד, שגרמה לאובדן חצי מערך המניות בתוך פחות משנה? בשנה האחרונה משקף המדד הישראלי כמעט במדוייק את וול סטריט. גם מדד סטנדרד אנד פורס 500 (S&P500), של 500 החברות הגדולות בארצות הברית, וגם מדד תל אביב 25 התחילו מאותה נקודה בתחילת דצמבר 2007, וסיימו באותה נקודה בדצמבר 2008. שניהם עברו באותן נקודות שיא ושפל.

 

השיא של S&P500 היה לפני שנה ברמה של 1,500 נקודות; לפני חודש עמד על 800, וכעת הוא נע סביב ה־900. כלומר: הן העיתוי של השיא והשפל והן הירידה באחוזים מקבילים לגמרי בין תל אביב וניו־יורק. החיבור הזה של שוקי המניות הוא דוגמא לגלובליזציה, כי אותו משקיע קונה מניות גם בתל אביב וגם בניו יורק, כאשר חלק מהמניות הישראליות (דוגמת טבע) נסחרות בשתי הערים.

תל אביב - ניו יורק תל אביב - ניו יורק

 

תובנה זו מראה שכמעט כל עוצמת הירידות בשוק המקומי מיובאת. כיון שמצב החברות הישראליות בממוצע אינו גרוע כמו החברות האמריקאיות, כי בכל זאת מוקד המשבר הוא בארה"ב, ייתכן שצודקים האומרים כי המניות הישראליות ירדו יותר מדי. אבל בזמני פאניקה כללית, וחוסר אמון במידע העסקי, קשה לדרוש מהמשקיעים אבחנה בין שווקים שונים ובין חברות שונות.

 

מענין שבתקופות הקודמות הקשר בין השוק הישראלי והאמריקאי היה חלש מאוד. מאוגוסט 2003 עד דצמבר 2007 עלה השוק הישראלי ב־200% לעומת השוק האמריקאי שעלה במקביל רק ב־36%. ישראל נתפסה כשייכת לקבוצה של "שווקים מתעוררים", שנהנו מצמיחה מהירה ועלייה בשוקי המניות. מחירי המניות במדינות הקטגוריה, דוגמת ברזיל או דרום קוריאה, עלו כמו השוק הישראלי.

 

ילמד כל חוסך אוריינות פיננסית

 

השנה קיבלנו שיעור שלא יישכח בסיכון הכרוך בהשקעה במניות. עם זאת, כדאי לדעת שהשמדת ערך גדולה כל כך של מניות בתוך שנה אינה דבר נפוץ. שנת 2008, בה ירדו המניות ב־40%, מחזיקה כמעט בשיא הירידות (לתקופה של 12 חודשים) מאז 1950, כאשר בשנת 1973 ירדו המניות במעט יותר - 41%. אז היה משבר האנרגיה הגדול בעקבות מלחמת יום כיפור, ותחילת תקופה של אבטלה גדולה בכל העולם.

 

בעולם הפנסיה החדש, בו הפנסיה מושקעת בשוקי הכספים, חייב כל אחד לרכוש הבנה בסיסית בעולם הפיננסי - אוריינות פיננסית. התקופה הסוערת בה אנו נמצאים יכולה להיות הזדמנות מרתקת לרכישת ידע נחוץ זה.

 

הכותב הוא פרופ' לכלכלה באוניברסיטת בן־גוריון, עמית בכיר במכון ון ליר בירושלים ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x