$
חדשות טכנולוגיה

מדריך כלכליסט

המחליפה של ווטסאפ? כל מה שרציתם לדעת על סיגנל

ההודעה של פייסבוק על הרחבת השימוש שהיא עושה במידע מאפליקציית ווטסאפ הביאה משתמשים רבים לשקול חלופות והבולטת שבהן היא אפליקציית סיגנל. מה מיוחד באפליקציה הזו שחביבה על אדוארד סנודן ואילון מאסק והאם היא באמת מאובטחת יותר מטלגרם?

רפאל קאהאן 11:1612.01.21

מאז הודיעה פייסבוק בשבוע שעבר שהרשת החברתית תעשה שימוש במידע מאפליקציית ווטסאפ שבבעלותה, המשתמשים מתלבטים. אם בעבר ההכרזה הזו הייתה עוברת ללא התייחסות, הפעם, אולי בהשפעת הקורונה, טראמפ או המעקב של השב''כ, אפילו קבוצות הווטסאפ של הורי ילדים בבית הספר של הח''מ החלו דיון ער על האם להישאר בווטסאפ או שעדיף להעביר את הפעילות לאפליקציה מתחרה. עם זאת, ולמרות ההודעה הדרמטית של פייסבוק, כדאי אולי לעצור לרגע ולשקול את האפשרויות וההשלכות.

 

 

ראשית, חשוב להבהיר שלא מדובר בשינוי מהותי ממה שקרה עד עכשיו. ווטסאפ משתפת מידע עם פייסבוק כבר שנים, למעשה מאז 2016. נכון שאז היקף השיתוף היה מצומצם יותר, בזכות התנגדותם של המייסדים יאן קום ובריאן אקטון, אך הוא עדיין קיים. כשאלה עזבו את החברה ההיקף הלך וגדל. השינוי העיקרי שיחול בפברואר הוא שפייסבוק תרחיב את השימוש במידע שאספה עלינו לצורך התאמת פרסום מדויק יותר לכל משתמש, ובהתאם הגדלת הרווחים עבור החברה.

 

המהלך של פייסבוק עם ווטסאפ יביא לסופה של ווטסאפ? המהלך של פייסבוק עם ווטסאפ יביא לסופה של ווטסאפ? צילום: ש

 

פייסבוק יודעת שהיא לא יכולה לעשות מה שהיא רוצה עם המידע שלכם. גם בישראל היא כפופה לחוקי הפרטיות ומאגרי המידע שמונעים (תיאורטית) את ניצולם לרעה של מאגרי מידע. הסכנה היא ממי שעשוי לגנוב את המידע שלה ולהשתמש בו לרעה. אמנם פייסבוק יודעת להגן על עצמה יפה מאוד, אך האקרים תמיד ימצאו פרצות.

 

האלטרנטיבות לווטסאפ: לחזור למסרונים של פעם, לעבור לטלגרם או להתקדם לסיגנל

 

למי שלא רוצה לוותר על תקשורת מבוססת צ׳ט יש שלוש אלטרנטיבות. הראשונה והפשוטה, להישאר בווטסאפ. זו אולי לא האפשרות הכי בטוח אך היא עדיפה על שימוש בהודעות SMS שלעומת ווטסאפ אינן מוצפנות כלל. האלטרנטיבה השנייה היא טלגרם והשלישית סיגנל. הנה הרחבה קצרה של שתי האחרונות.

 

טלגרם, שזכתה למוניטין כפלטפורמה אנונימית, מחזיקה את שרתי החברה בדובאי. בנוסף,לפני כמה חודשים היא נכנעה למשרד התקשורת הרוסי כדי שתוכל לפעול ישירות ברוסיה, והסכימה לאפשר לפקידיו גישה למידע שלה. היא דווקא לא מצפינה את ההודעות כברירת מחדל, ולמעשה לא ברור מה היא כן מצפינה כי הפלטפורמה שלה מבוססת קוד סגור שאף אחד לא באמת בדק. בנוסף, האפליקציה לא ממש ידידותית לילדים ונוער ולמעשה מסוכנת אפילו יותר מהרשתות החברתיות, משום שהיא מאפשרת אנונימיות כמעט מוחלטת, כך שלא ניתן למנוע בריונות. תוסיפו לזה אלפי קבוצות שעוסקות בנושאים פליליים כגון סמים או סרטוני עירום שנגנבו ממשתמשים והאלטרנטיבה הזו הופכת קורצת הרבה פחות.

 

 

 

 

האלטרנטיבה השלישית, ולטעמי הטובה ביותר היא אפליקציית סיגנל. היא התפרסה לראשונה כשאדוארד סנודן - המדליף הידוע ביותר בעולם - התגאה שהיא זו שמאפשרת לו לתקשר בפרטיות עם הסביבה שלו. וכעת הצטרף אליו אלון מאסק שצייץ רק בסוף השבוע המלצה לעבור לסיגנל. ההמלצה הזו סייעה לה לזנק לראש טבלת ההורדות בחנויות האפליקציות.

 

 

אפליקציית סיגנל בראש טבלת ההורדות של האפסטור אפליקציית סיגנל בראש טבלת ההורדות של האפסטור צילום: צילום מסך

 

אחד הממנים העיקריים של קרן סיגנל, שמפעילה את האפליקציה, הוא בריאן אקטון, המייסד השותף לשעבר של ווטסאפ שכבר השקיע 50 מיליון דולר מכספו (שמקורו במכירת ווטסאפ לפייסבוק - הו האירוניה) בהרחבת פעילות סיגנל בעולם.

 

היתרונות של סיגנל: אבטחה ופרטיות באפליקציה ללא מטרת רווח

 

אז מה היא סיגנל? כמו ווטסאפ, טלגרם או מסנג'ר, זו אפליקציית הודעות, וידאו-צ'ט ושיחות קוליות. היא זמינה לאייפון, לאנדרואיד ולמערכות ההפעלה השונות למחשבים האישיים להורדה בחינם לחלוטין. היא מאפשרת את כל התכונות שאתם מכירים בווטסאפ ואפילו יותר. ניתן להקים בה קבוצות, לבצע שיחות וידאו קבוצתיות להשתמש באימוג'יז, מדבקות וג'יפים - בדיוק כמו שאתם רגילים בווטסאפ.

 

ההבדל העיקרי בינה לבין המתחרות? סיגנל מאובטחת מאוד ובעיקר שומרת על פרטיות המשתמשים. למעשה, גם ווטסאפ וסקייפ עושות שימוש במנוע ההצפנה של סיגנל כדי לשמור על ההודעות. אבל שלא כמו סיגנל, שמצפינה את כל התקשורת כולל הגיבויים, ווטסאפ לא מצפינה את המטא-דאטה (המידע המזהה של ההודעות) או את הגיבויים. כך שבמידה מסוימת אתם לא מוגנים לחלוטין מגישה למידע דרך גופי צד שלישי. בסיגנל אפילו חבילות המדבקות מקבלות מנגנון הצפנה משלהן.

 

 

סיגנל היא גם מוסד ללא כוונות רווח, קצת כמו קרן מוזילה שמפעילה את דפדפן פיירפוקס. היא ממומנת על ידי קרן שלה תורמים רבים, בעיקר מעמק הסיליקון. מכיוון שאין לה שאיפות מסחריות, המידע שלכם לא מעניין אותה כלל. למעשה היא לא שומרת שום פריט מידע שאתם מעבירים דרך שרתיה. המידע היחיד שהיא מקבלת מכם הוא מספר הטלפון וגם אותו היא שואפת להפריד מפרופיל המשתמש. למעשה, סיגנל נמנעת כעיקרון מלשמור בשרתיה את אנשי הקשר, המיקומים, הקישורים החברתיים, דיוקן או תמונה של המשתמשים שלה, שמות הפרופילים, חברויות בקבוצות, שמות הקבוצות או כל מידע אחר שאינו נחוץ לתפעול האפליקציה.

 

אפליקציית סיגנל לצד טלגרם אפליקציית סיגנל לצד טלגרם צילום: שאטרסטוק

 

לסיגנל יש את אותן תכונות שתמצאו בווטסאפ, כולל אפשרות לשלוח הודעות שנמחקות אוטומטית לאחר מסגרת זמן שקבעתם מראש. ניתן גם להגדיר חסימה של צילומי מסך כדי למנוע מצב שבו צד שלישי מנצל גישה לאפליקציה ומנסה להעתיק מכם מידע. סיגנל גם תומכת בשליחה של הודעות SMS ו-MMS והיא הרבה יותר מאובטחת מאשר המקבילות של גוגל, סמסונג או יצרניות אחרות. למעט אפל, iMessages עדיין נחשב לאמין ומאובטח.

 

לסיכום, סיגנל היא אלטרנטיבה טובה וחינמית והיא היחידה שאני יכול להמליץ עליה היום בלב שלם. אמנם ישנן אפליקציות צ'ט אחרות מוצפנות, אך לרוב אלה עולות כסף. בסופו של דבר מה סיגנל מעניקה כרגע זה את השילוב הטוב ביותר לקהל הרחב בין פרטיות לחוויית משתמש פשוטה, נוחה ומהירה ואין דבר שיכולתם לבצע בווטסאפ המוכרת שלא תוכלו לעשות בסיגנל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x