$
פטנטים וקניין רוחני

ניתוח כלכליסט

מלחמת הסחר עלתה לליגה של הגדולים

הצטרפותן של גוגל, אינטל, קוואלקום וענקיות טכנולוגיה אמריקאיות נוספות לחרם של טראמפ על וואווי מרחיבה את העימות לסמארטפונים ברחבי העולם. ללא פתרון, אפל עשויה למצוא את עצמה במוקד המלחמה: ללא גישה לייצור זול - ולצרכן הסיני

עומר כביר 06:5521.05.19

ענקית הטכנולוגיה והמובייל הסינית וואווי ספגה אתמול מכה קשה מאוד. גוגל, ובעקבותיה גם אינטל, קוואלקום, ברודקום וחברות טכנולוגיה אמריקאיות נוספות הכריזו שיחרימו אותה, בהמשך לחרם שהטיל עליה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.

 

 

אבל זה עוד כלום לעומת מה שיכול לקרות לחברות אמריקאיות אם סין תחליט להראות לממשל טראמפ שכל מה שהוא יודע לעשות, היא יכולה לעשות טוב לא פחות. כי אמנם חברות כמו וואווי תלויות בשוק האמריקאי ובחברות אמריקאיות, אבל התלות של החברות האמריקאיות בסין גדולה לא פחות. ולסין, אפשר להגיד בזהירות, יש הרבה פחות מחסומים מפני ניצול לרעה של כוחה ומעמדה.

 

מימין: סונדאר פיצ'אי מנכ"ל גוגל ומייסד ומנכ"ל וואווי רן ג'נגפיי מימין: סונדאר פיצ'אי מנכ"ל גוגל ומייסד ומנכ"ל וואווי רן ג'נגפיי צילומים: בלומברג, TNS , גטי אימג'ס

 

הרקע לחרמות העדכניים הוא האיסור של ממשל טראמפ על חברות אמריקאיות לרכוש ולהשתמש בציוד של וואווי. ההחלטה של גוגל היתה המתוקשרת ביותר, ולפיה לוואווי לא תהיה גישה לעדכונים למערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל; בנוסף, לדור הבא של המכשירים של וואווי מחוץ לסין לא תהיה גישה לאפליקציות ושירותים של גוגל, בהם חנות גוגל פליי וג'ימייל. עם זאת, לוואווי תהיה עדיין גישה לגרסת האנדרואיד בקוד פתוח.

 

המשמעות היא שוואווי אמנם תוכל עדיין לשווק מכשירים מבוססי אנדרואיד, אולם היא תצטרך לפתח בעצמה עדכוני אבטחה בעבורה. חשוב מכך: מכשירים שתמכור החברה בעתיד לא יוכלו להגיע עם חנות האפליקציות של גוגל - חלק קריטי בכל סמארטפון, שהיעדרו מהווה פגיעה אנושה בתפעול המכשיר.

 

אסור להפחית בחשיבות הדבר: מכשיר בלי חנות אפליקציות הוא מכשיר שהתקנה של פייסבוק, טוויטר, אובר, ווייז וכל אפליקציה אחרת עליו תהיה מורכבת יותר. לא בטוח בכלל שאפשר להגדיר אותו כסמארטפון. ניתן אמנם להתקין אפליקציות שלא דרך החנות הרשמית של גוגל.

 

אף שמדובר בפרוצדורה לא מאוד מורכבת, החריגה הזאת עלולה להרתיע משתמשים רבים. וואווי יכולה להתמודד עם הקושי הזה באמצעות יצירת חנות אפליקציות משלה. זו תוכל, בתיאוריה, להכיל את כל האפליקציות שזמינות כיום בגוגל פליי. אלא שאם החברה תידרש לשיתוף פעיל מצד המפתחים, היצע האפליקציות עשוי להיות מוגבל.

 

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג. הסוף נראה ידוע מראש, אבל אי אפשר לצפות מה טראמפ יעשה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג. הסוף נראה ידוע מראש, אבל אי אפשר לצפות מה טראמפ יעשה צילום: AP

 

הבעיה האמיתית היא לא גוגל

 

החרם של גוגל משמעותי ברמה הצרכנית, אולם החרם של אינטל, קוואלקום, ברודקום ועוד כמה יצרניות שבבים קריטי יותר.

 

אי אפשר לייצר סמארטפון, טאבלט או מחשב ללא מעבד, וכשהיצרניות הגדולות ביותר מודיעות על הפסקת האספקה באופן מיידי, החברה עלולה להיות בבעיה. וואווי אמנם צפתה את המצב ולפי הערכות הצטיידה מראש במלאי גדול, אך מדובר בפתרון זמני בלבד. לא רק מכיוון שהמלאי יאזל בשלב כלשהו, אלא בעיקר מכיוון שהוא יתיישן מהר מאוד. מעבדים חדשים ומהירים מגיעים לשוק מדי שנה. גם אם כיום יש בידי וואווי די מעבדים כדי לייצר טלפונים במשך חמש שנים, בתוך שנה לכל היותר המעבדים שיהיו בהם ייחשבו לאטיים בהשוואה למעבדים חדשים יותר, והביצועים ויכולות המכשירים יהיו נחותים לעומת אלה של המתחרות.

 

גם במקרה זה יש לוואווי פתרון אפשרי: להסתמך על אספקת מעבדים ושבבים שאינם מתוצרת ארה"ב. ואולם, מעבדי מובייל לאנדרואיד שלא מתוצרת קוואלקום נחשבים, במידה רבה בגלל מיתוג, כפחות מוצלחים. גם לא ברור אם יצרניות אחרות יכולות להגיע להיקף הייצור ולאיכות הנדרשת. גם אם תמצא וואווי ספק חלופי, לא בטוח שתהיה זו חלופה טובה דיה.

 

עם קצת עזרה מהממשל

 

בסופו של דבר, הפתרון האמיתי הוא הסרת החרם והחזרת המצב לשגרה. וכאן, לשמחתה של וואווי, היא לא ניצבת לבדה. באופן מסורתי, הממשל הסיני מעניק תמיכה רבה לחברות ענק מקומיות ולא היסס בעבר לשנות את כללי המשחק על מנת לסייע להן בתחרות מול חברות זרות. וואווי נחשבת לאחת ההצלחות הסיניות הגדולות ביותר של המאה ה־21, ומעטות החברות המקומיות שהגיעו להצלחה בסדר גודל שכזה גם מחוץ לגבולות המדינה. וואווי היא אחת משלוש יצרניות המובייל הגדולות בעולם, לצד אפל וסמסונג, ובניגוד לשתיים האחרות קצבי הצמיחה שלה מטורפים.

 

לסין אין כוונה לתת לחברה לגווע, ואם תרצה, יש לא מעט מנופי לחץ שהיא יכולה להפעיל על חברות ועל השוק האמריקאי. גוגל, כנראה, לא תהיה על הכוונת, פשוט מכיוון שפעילות החברה כיום בסין מוגבלת מאוד ומרבית שירותיה גם כך לא זמינים במדינה - אם כי המהלך כנראה יבטיח שהתוכנית ליצור מנוע חיפוש מצונזר לסין, שנחשפה בשנה שעברה ומאז הוקפאה, לא תופשר בעתיד הקרוב.

 

גם אינטל לא צריכה לדאוג יותר מדי. כמעט כל הייצור של החברה מתבצע בארה"ב, ויש לה רק מפעל אחד בסין שמייצר בעיקר כונני פלאש, ועוד שני אתרי הרכבה ומבדק. בדומה לאינטל, גם ליצרניות שבבים אחרות יש כנראה פעילות ייצור מוגבלת בסין. בהתאם, היכולת של הממשל הסיני להתנקם בהן מצומצמת.

 

 

לסין יש לא מעט מנופי לחץ על השוק האמריקאי. גוגל כנראה לא תהיה על הכוונת, פשוט מכיוון שפעילות החברה כיום בסין מוגבלת ומרבית שירותיה לא זמינים שם לסין יש לא מעט מנופי לחץ על השוק האמריקאי. גוגל כנראה לא תהיה על הכוונת, פשוט מכיוון שפעילות החברה כיום בסין מוגבלת ומרבית שירותיה לא זמינים שם צילום: שאטרסטוק

 

ביס בתפוח

 

מי שכן יכולה לספוג מכת נגד קשה היא אפל. ענקית הטכנולוגיה לא רק מייצרת כמעט את כל מוצריה בסין, אלא שהאחרונה גם אחראית ל־16% ממכירות החברה, שבונה על המדינה גם כאפיק צמיחה משמעותי. עמדה זו הופכת אותה לפגיעה במיוחד להתנכלויות מצד ממשלת סין, שיכולה לסנדל את פעילותה באמצעות תקנות מגבילות, אגרות גבוהות ועונשים אחרים. אפל תהיה גם מטרה הולמת כתגובה לפגיעה בענקית טכנולוגית כמו וואווי, לאור החפיפה המסוימת בתחומי הפעילות שלהן.

 

ממשל טראמפ לא צריך להיות מופתע אם זו אכן תהיה התגובה הסינית. הכלכלה האמריקאית כבר נפגעה מהמכסים שהטיל על יבוא מהמדינה בסבבים קודמים, לא רק מכיוון שהנפגעים הראשוניים מהם הם אזרחי ארה"ב עצמה, שסופגים העלאות מחירים בגלל המכס הגבוה יותר על מוצרים וסחורות, אלא גם מפני שמכסים שהטילה סין בתגובה פגעו ישירות באמריקאים, ובעיקר בחקלאים.

 

יצוא הסויה מארה"ב לסין קרס בשנה שעברה בעקבות מכסי תגובה שהטילה סין - מה שדחק את הסינים לקנות סויה ממדינות אחרות, תופעה שלא בטוח שתתהפך במהירות גם לאחר ביטול המכסים. סיבוב המכסים הנוכחי עתיד להרחיב את הפגיעה גם לסחורות כמו שעועית, דבש, קמח ותירס.

 

ההבדל הוא שהפעם את ההשפעה יכולים להרגיש צרכנים בכל העולם, מלקוחות וואווי שיגלו שהמכשירים שלהם הפסיקו לקבל את עדכוני האבטחה החדשים ביותר, ועד מעריצי אפל. בתרחיש הגרוע ביותר, אלה יגלו שהחברה שלה הם סוגדים לא יכולה לספק להם השנה אייפונים חדשים, כי סין הטילה מגבלות על פעילות הייצור וההרכבה שלה במדינה. וזה עוד בלי להזכיר מגוון תעשיות אחרות שתלויות בשיתוף פעולה וקשרים בין חברות אמריקאיות לסיניות.

 

מה שהתחיל כעוד תעלול של טראמפ יכול להדהד בכל העולם, ולייצר השפעות מרחיקות לכת. אבל אם צריך להמר, אפשר להעריך שכמעט שום דבר מזה לא יקרה.

 

החרם של ממשל טראמפ וזה של חברות הטכנולוגיה שנבעו ממנו הם בראש ובראשונה מנוף לחץ על סין במלחמת הסחר איתה. תגובת הסינים, ככל שתגיע, תהיה זהה - לא מהלך בפני עצמו אלא אמצעי לחץ שנועד להבהיר לטראמפ שהם לא מתכוונים להתקפל בקלות.

 

הרבה לפני שהמצב יגיע לנקודת רתיחה, לפני שיגמרו לוואווי השבבים ולפני שאפל תתקל בבעיות בייצור האייפון, סביר ששני הצדדים יגיעו לסיכומים שיביאו את מלחמת הסחר לסיומה ויפתרו גם את המשבר שנוצר סביב וואווי. לארה"ב ולסין יש יותר מדי מה להפסיד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x