$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אירועים מפוברקים: מוטציה מסוכנת של הפייק ניוז

פייסבוק וארגוני זכויות ציבוריות מתקשים להתמודד עם שיטות מתקדמות של דיסאינפורמציה ומעורבות רוסית, למה Airbnb מתחילה לארח רובוטים בצימרים, למה יוצאים מחוקקים דמוקרטים בארה"ב נגד וואווי ואלקסה של אמזון הופכת לכלב שמירה מפתיע

ניצן סדן 11:2705.08.18
המוטציה של הפייק

 

פייק ניוז, היא המחלה המקוונת של המאה ה-21; וכמו כל מחלה בעייתית, גם היא עוברת מוטציות. הכירו את ה-Fake events, האירועים המפוברקים - תופעה מטרידה שמעבירה את הפייק ניוז אל מחוץ לרשת. אירועים אמיתיים אורגנו בעבר במהלך בחירות 2016 בידי סוכנים מרוסיה, אך עתה לובשת התופעה פנים חדשות: אירועים מזויפים שפוטין דווקא ישמח אם יתגלו ככאלה.

 

מעשה שהיה, כך היה: בשבוע שעבר סיפרה פייסבוק שהצליחה לזהות ולחסום 32 עמודים המקושרים לפעילות דיסאינפורמציה זרה, כנראה ממקור רוסי - ולהם כ-290,000 עוקבים ופעילים. אחד העמודים היה אירוע שתוכנן בידי כמה קבוצות פעילים ליברלים כתגובה להפגנת ימין קיצוני, ביניהן ארגון המלחמה בהשמצה shut it down DC. אנדרו באצ'ר, ממנהיגי הארגון, הופתע מאוד כשפייסבוק חיסלה לו את האיוונט; הוא סיפר ל-TechCrunch שרצה להרים עמוד ייעודי לאירוע - ואז גילה שכבר יש עמוד כזה, ובו תכנים נגד ארגוני ימין קיצוני בארה"ב.

 

הפגנה מלאכותית - איום חדש ויצירתי הפגנה מלאכותית - איום חדש ויצירתי צילום: איי פי

 

 

בשמחתו, פנה למקימי העמוד והציע להצטרף לארגון המחאה. לא היה לו מושג מי עומד מאחורי העמוד, והוא נדהם לגלות שהמקור הוא לא אחר מסוכני הפייק של הקרמלין. לפי הערכות, רצתה חוליית הפייקרים להתסיס את השטח בוושינגטון ע"י ארגון הפגנה גדולה. והם ידעו היטב שאם ייתפסו, מיד ישייך הציבור השמרני בארה"ב את המחאה של הליברלים לשת"פ עם רוסיה - מה שיחזק אף יותר את המתח ברחוב האמריקאי.

 

 

 

תופעת האירועים המפוברקים מקשה מאוד על פעולת מניעה מצד פייסבוק; כשמישהו רואה פוסט לפיו הילרי קלינטון סוחרת בילדים ומשתף אותו, מדובר בפתי שנפל קורבן לפייק ניוז והסתרת שיתוף הפוסט תעצבן אותו אך לא תגרום נזק; אבל כשארגון זכויות ציבוריות מרים הפגנה, משקיע כסף שליקט מתרומות, מארגן הסעות, מדפיס שלטים, קונה זמן מסך ברשת וכולי - רק כדי לגלות שכל הקמפיין זויף מצידו השני של האוקיינוס? הנזק הכספי והתדמיתי יהיה עצום. ולא מן הנמנע שאותו ארגון יתעקש להרים את ההפגנה על אף שהותנעה בידי פייקרים, רק כדי לא להיפגע. במצב כזה, יוכל לדרוש הארגון מפייסבוק להניח לטרול שיזם את הקמפיין - אחרת, הוא עלול לאבד את המכנסיים.

 

בשורה התחתונה, כנראה שניחשף לעוד ורסיות של החדשות המזויפות, שרק אתמול ראינו שמופצות גם פה בישראל.

 

סליחה, כמה עולה חדר לרובוט?

 

כמה בעלי צימרים ב-Airbnb הופתעו לאחרונה מהזמנות לא שגרתיות שקיבלו; הן הגיעו מחוקרים שביקשו חדר לכמה לילות, עבורם ועבור הרובוטים שלהם. לא, לא מדובר בקפיצת מדרגה בתחום רובוטי המין - תעשייה צעירה שצומחת בהתמדה - כי אם בניסוי חשוב שנועד להביא רובוטים לכל בית. החוקרים הציבו רובוטים בעיצובים שונים בכל צימר, ונתנו להם ללמוד את סביבתם בתנאים טבעיים, ולתרגל תמרון שלה. או במילים אחרות - להסתובב בבית ולגעת בדברים.

 

תחום הרובוטיקה הביתית טומן בחובו פוטנציאל רווח אדיר: מי לא היה רוצה משרת רובוטי שמנקה עבורו את הסלון, מאכיל את הדגים, תולה ומקפל כביסה, שוטף כלים ושומר על הבית?

 

רובוט משרת? לא כל כך מהר רובוט משרת? לא כל כך מהר צילום: שאטרסטוק

 

 

אבל לפיתוח כזה יש כמה שלבים שלא את כולם ניתן לעשות במעבדה. כן, אפשר ללמד את הרובוט להבין איך נראית חולצה יבשה, כיצד לקפל אותה, לנסוע לארון ולהניח אותה במדף השלישי; אבל לא כל הארונות נראים אותו הדבר. מה ארונות? לא כל הבתים נראים אותו הדבר - ובדרך ממייבש הכביסה לארון ישנם מכשולים שונים - מקירות ורהיטים ועד עציצים ומדרגות.

 

ולכן, רצו החוקרים לתת לרובוטים שלהם להסתובב במרחבים שלא הותאמו עבורם, בעיצובים שונים, גדלים שונים ותצורות שונות. ובמובן הזה, אין בחירה טובה מ-Airbnb. בעלי הצימרים התלהבו מהניסוי ושאלו אם הרובוטים יכולים לעשות עבורם כל מיני מטלות כל עוד הם מתארחים. המדענים, לצערם השיבו בשלילה; כנראה שיעברו שנים עד שהרובוטים יוכלו לעשות את כל מה שמשרת אנושי יודע.

 

צעקות בבית הזכוכית

 

מחוקקים אמריקאים יוצאים נגד שימוש במכשירי וואווי ו-ZTE הסיניות; הפעם, לא עומדים מאחורי ההצהרות תומכי טראמפ ששמחים לפרגן למלחמת הסחר שהוא מבשל - כי אם מחוקקים דמוקרטים. ומה העילה שלהם לטעון שסמארטפונים מתוצרת שתי החברות הם טרפה ונבלה? הסיכון שהם מציבים לביטחון הלאומי האמריקאי, שכן החברות שבנו אותם אוכלות מכף ידו של השלטון הסיני ולא יסרבו לשתול בהם תוכנות ריגול.

 

סמארטפון וואווי סמארטפון וואווי צילום: Huawei

 

 

הטיעון הזה תפל ועקר מסיבה אחת: לא קשה מאוד לגלות האם ישנו רכיב ריגול בטלפונים. צריך רק להפעיל אצווה או שתיים מכל משלוח גדול ולנתח את התעבורה שיוצאת מהם. אם מידע זורם לשרתי וואווי, יכול להיות שממשלת סין תיגע בו ויכול להיות שלא - בדיוק כמו כל מוצר של כל חברה מול כל ממשלה. אפשר לחייב את החברה להעביר מידע רגיש (למשל, פרטים פיננסיים או תוכן מיילים) בצורה מוצפנת, ואז להיות בטוחים שהדרקון הגדול שבמזרח לא יוכל להשתמש בו.

 

ויש עוד אלמנט קצת מכעיס בסיפור הזה: יש רק מדינה אחת שנתפסה באופן פומבי, חד משמעי ומוחלט בשימוש בדלת אחורית במוצר של יצרן שרשום בשטחה: ארצות הברית של אמריקה. מר אדוארד סנודן חשף עוד לפני כחמש שנים איך מפעילה ה-NSA תחנות מיוחדות אליהן הגיעו ארגזי ציוד מתוצרת dell, סיסקו ואחרות; בתחנות הללו נפתחו אריזות, נשתלו רכיבים ונארזו מחדש בדרכם ללקוח. עד כמה שאנחנו יודעים, המודיעין האמריקאי כבר לא עושה את זה יותר - אך שפיונים הם שפיונים ולא ניתן לדעת במאה אחוז, לפחות עד שיקום הסנודן הבא. אז עצתי לדמוקרטים המודאגים היא למצוא דרכים יצירתיות להתמודד עם החשש מריגול סיני, במקום לשבת במרפסת בית הזכוכית שלהם וליידות אבנים.

 

קצרצרים

 

1. רמקולי האקו של אמזון הופכים לכלבי שמירה: תכונה חינמית חדשה של אלקסה מאפשרת לזהות כניסה לא מורשית לבית, ומנסה להניס את הפורץ. לא, היא לא נובחת עליו (על אף שאני מחבב את הרעיון הזה); במקום, היא פשוט מתחילה להשמיע שיחות בין אנשים כדי שהעבריין יחשוב שהגיע לבית מאוייש. בין השאר, אפשר להגדיר לאלקסה להשמיע שיחה של שני בני זוג רבים ונפרדים על רקע רעשי טלוויזיה, שני גברים מתדיינים על הקמת פודקאסט חדש, נציגי ועד הורים דן בנזקי ספינרים לילדים ואישה שנעזרת בבתה לבניית שידה. זה כל כך פשוט ומקורי, שכמעט שכחתי שזה מה שעשה מאקולי קלקין ב"שכחו אותי בבית". רק חבל שרמקול האקו לא מספיק חזק או איכותי כדי להשמיע את השיחות בצורה אמינה דיה. לא אופתע אם פורץ ציני במיוחד היה מגלח את הדירה כולה - ומשאיר לקורבן רק את האקו.

 

רמקול אקו של אמזון רמקול אקו של אמזון

 

 

2. נישאר עם אמזון: החברה הסירה רשימות מוצרים של ארגוני ימין קיצוני וניאו-נאצים, ביניהם בגדי תינוקות עם סמלי הרייך השלישי ושאר טובין לא טובים. לקח לאמזון הרבה זמן לעשות זאת; דיווחים ותלונות על המוצרים הללו מגיעים לאוזניה כבר קרוב לחודשיים. מה לקח לה כל כך הרבה? מי יודע, אולי חיכתה שייגמר לנאצים המלאי.

 

3. גוגל שילבה תכונה קטנה וחמודה בכלי שיתוף המיקום של Maps; מעתה, גולשים שיעבירו לחבריהם את מיקומם יציגו גם את זמן הסוללה של הטלפון. למה זה טוב? כי ניווט הוא שימוש ששותה אנרגיה במהירות, ושימושי לדעת שמישהו לא ענה לך משום שהסוללה שלו הכזיבה. זה טריק שימושי, והרבה יותר זול מפיתוח סוללות שלא מתכלות תוך יום וקצת, או מערכות הפעלה יעילות יותר.

 

 

 

4. עובדי מטה פייסבוק רוטטים מהתרגשות: למתחם היוקרתי חדרה משפחת שועלים - זוג עם מספר גורים - שמטייל בו, מתפנק על הגג המפואר ומשחק בגנים הנאים שלו. השועלים הפכו לגיבורי השעה, והפייסבוקיסטים מעלים המון תמונות וסרטונים שלהם. עוד תזכורת עצובה לכך שסן פרנסיסקו צמחה במהירות אל תוך שטחים שהיוו שמורות טבע; השועלים מסתובבים במטה כי העיר הבריחה את מקורות המזון שלהם ועתה עליהם לחטט בפחים כדי לשרוד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x