$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

פייסבוק דייטינג: צוקרברג מטיל צל ענק על טינדר

איך תשפיע כניסת פייסבוק לזירת הדייטינג ברשת על החברות הפעילות בה, הצרה החדשה של אפליקציות הצ'ט המוצפנות ואיך הצליחה אמזון להכעיס בארה"ב חברי קונגרס משני צדי המפה הפוליטית

יוסי גורביץ 14:4202.05.18
תורה של טינדר

 

מארק צוקרברג עמד אתמול (ג') על הבמה בכנס המפתחים השנתי של פייסבוק, וכחלק מהנסיון להעמיד פנים שהכל מתקתק, הודיע על פעילות חדשה: פייסבוק נכנסת לעסקי הדייטינג. או, במילים אחרות, אחרי שפייסבוק הכניסה את סנאפ לסחרור בכך שחיקתה אותה (המניות של החברה התרסקו בימים האחרונים בעקבות הירידה במספר המשתמשים שלה), היא מתכוונת להמשיך את השתלטותה על הרשת באמצעות חיסולן של אפליקציות הדייטינג, ובראשן טינדר.

 

צוקרברג מיהר להודיע שהאפליקציה החדשה תשמור על פרטיות המשתמשים, שהיא תהיה opt-in בלבד (כלומר, שהמשתמש יצטרך לשנות הגדרה כדי להשתמש בה), ושהמשתמש לא יוכל לנסות לצאת עם חברים שלו. פייסבוק תבנה את אפליקציית הדייטינג סביב events: אם יש לך ולאדם נוסף שהולך לאירוע ספציפי מספיק במשותף, ואם שניכם הסכמתם להשתתף באפליקציית הדייטינג, החברה תנסה לשדך ביניכם.

 

פייסבוק דייטינג פייסבוק דייטינג

 

 

ובדרך, כמובן, תאסוף עליכם טונות של מידע. ומאחר ואנחנו יודעים איך פייסבוק עובדת, תוך כמה זמן היא תתחיל ללחוץ על משתמשים לומר "רוצה אני". ועוד כמה שנים, הפיצ'ר ישתנה בפתאומיות ל-opt-out, כשפייסבוק מזכירה שזה לא חובה ואתה יכול לשנות את ההגדרה ולצאת ובכלל מה רוצים ממנה, היא רוצה רק לחבר אנשים.

  

אבל לא זו הבעיה. אם אתה עדיין משתמש בפייסבוק, עשית את הבחירה שלך. הבעיה היא קיומן של החברות האחרות; כמעט כל אפליקציית דייטינג משתמשת בפייסבוק לצרכי אימות. והחכמות שבהן יודעות שפייסבוק לא רק תתחרה בהן תוך שימוש במאגר המשתמשים העצום שלה, כך שמי שירצה דייטים מקוונים יצטרך להשתמש בפייסבוק; היא תתחרה בהן גם בדרכים הגונות פחות. למשל, תקלה פתאומית פה ושם ביכולת של טינדר להתחבר ל-API של פייסבוק. למשל, הכרזה דרמטית עוד שנה וחצי שטינדר לקחה מפייסבוק מידע ללא הסכמתה, או במילים פשוטות יותר קיבלה את מה שפייסבוק הציעה לה, ועל כן היא מנותקת במיידית מהצינור. כמו שקרה לקיימברידג' אנליטיקה.

 

ג'ואי לווין, מנכ"ל IAC – חברת האם של חברת האם של טינדר – אמר ל-CNN שהתגובה שלו לפייסבוק היא "בואו. המים חמים. המוצר שלהם יהיה מעולה ליחסי ארה"ב-רוסיה". בכיר אחר בחברה אמר שהוא שמח שפייסבוק מזהה את ההזדמנות שטינדר זיהתה כבר מזמן, אבל שהוא בספק ביחס למעורבות של פייסבוק בהתחשב בכמות המידע האישי והחשאי שמעורב. ואם ככה נראית ההתחלה של מערכת היחסים הזו, יהיה מעניין לעקוב אחרי ההמשך.

  

אמזון וגוגל בשת"פ עם דיקטטורות

 

אפליקציית סיגנל, כלי הצ'ט המוצפן החביב עלי ועל אדוארד סנודן, נמצאת בבעיה בלתי צפויה: שיתוף פעולה של גוגל ואמזון עם דיקטטורות. מי שעקב בשבועות האחרונים אחר תלאותיה של טלגרם ברוסיה, יודע שהיא משתמשת בטכניקה שנקראת domain fronting: כאשר הדיקטטורה דורשת לדעת מאיזו כתובת אתה מגיע, היא מציגה לך את הכתובת הלא נכונה. מאחר ואמזון וגוגל הן גודזילות בכל הנוגע לשירותי ענן (עסקי הענן של הראשונה אף מכניסים לה יותר כסף מהחנויות שלה), הדומיין שהאפליקציה מתחזה אליו הוא לעתים קרובות שלהן.

 

אפליקציית סיגנל אפליקציית סיגנל צילום: גוגל פליי

 

 

בשבוע שעבר הודיעו גוגל ואמזון, בעקבות לחץ רוסי כבד שהוביל לירידה של חלק מהאתרים שלהן במרדף של פוטין אחרי טלגרם, על מניעת domain fronting. בסיגנל ציינו שהבעיה היא לא רק של טלגרם: זו אמנם חסומה ברוסיה ובאיראן, אבל סיגנל חסומה במצרים, עומאן, קטאר והנסיכויות. המשתמשים שלהן באותן דיקטטורות לא יכולים יותר להשתמש בה משום שגוגל ואמזון לא מספקות כתובות ל-domain fronting.

 

יש, כמובן, טענות גם מצידן של אמזון וגוגל. הרעיון של domain fronting הוא שממשלות יהססו לפני שהן חוסמות גושים גדולים של כתובות IP, בדיוק משום שהמשמעות היא ניתוק חלק ניכר מהרשת שלהן. רוסיה הפוטיניסטית הוכיחה שהטיעון הזה לא עובד יותר, ובכך היא סימנה את הדרך לדיקטטורות אחרות. כשגוגל ואמזון כורעות ומשתחוות לפוטין, הן מחלישות עוד יותר את הצד הדמוקרטי בעולם. לגזור ולשמור, לפעם הבאה שהן ינסו לטעון שהן לא עושות רע.

  

אמזון, בניגוד לגוגל, מעולם לא התיימרה לכך.

 

במחלוקת דו קוטבית

 

הסנאטור ברני סנדרס, מהקצה השמאלי של המחנה הדמוקרטי בארה"ב, תקף אתמול (ג') את אמזון בבטן הרכה: כשהוא מצרף קישור לידיעה על כך שמנכ"ל אמזון ג'ף בזוס התעשר בתשעה מיליארדים ביומיים, שאל סנדרס רטורית כמה מס הכנסה שילמה אמזון בארה"ב. התשובה היתה אפס.

  

סנדרס מייצג תופעה של ביקורתיות והתרחקות מעמק הסיליקון בקרב הדמוקרטים. במהלך הבחירות של 2016, הילרי קלינטון מתחה ביקורת על ההתנהלות של אובר ביחסה לעובדים. למתוח ביקורת על אובר זה קל יחסית. לתקוף את החברה העשירה בעולם כרגע, זה סיפור אחר.

 

ברני סנדרס ברני סנדרס צילום: איי אף פי

 

 

הביקורת על אמזון מתחילה להגיע מכל קצוות הקשת הפוליטית בארה"ב. היא מגיעה בשל העובדה שבפועל, אמזון נשענת על מערכת הרווחה האמריקאית כדי לתפקד: עובדיה מהווים שיעור עצום מכלל העובדים שנזקקים לתלושי מזון ממשלתיים. בפועל, המדינות בארה"ב מממנות את אמזון, וזה מתחיל להמאס עליהן – מיוחד לאור העובדה שאמזון מתחמקת מתשלום מס.

 

הרפובליקנים החלו גם הם לתקוף את אמזון לאחרונה, בעיקר בגלל ההזיות של מנהיג המפלגה דונלד טראמפ. הסיבה לא כל כך משנה: ברגע ששתי המפלגות מתחילות לסמן אותך כאויב הציבור, אתה בבעיה. דמוקרטים תומכים ברגולציה, ורפובליקנים עשויים לתמוך בה אם מדובר באמזון - והחברה מתקשה לנהל מאבק ציבורי בנושא בשל מדיניות העלמת המס שלה. אנחנו בתחילתה של שנת בחירות, כך שלגמרי סביר שההתקפות על אמזון יתעצמו.

 

קצרצרים

 

1. אבל אם לא בהאג, אולי בלונדון: לפרלמנט הבריטי נמאס מהמשחקים של צוקרברג ומשליחת כל מיני סריסים להעיד במקומו, ועל כן הוא הודיע שאו שצוקרברג יגיע מרצונו החופשי לתשאול בפני הפרלמנט, או שבפעם הבאה שהוא ינחת בממלכה המאוחדת יחכה לו צו הבאה. בכנס המפתחים אתמול (ג') ניסה צוקרברג להעמיד פנים שהעסקים כרגיל. ממשלת הוד מלכותה לא מסכימה.

 

יגיע או לא? בית הפרלמנט יגיע או לא? בית הפרלמנט צילום: בלומברג

 

 

2. מכירים את המצב שבו מכשיר מגיע עם מדבקה שאומרת שאם אתה מסיר אותה, אתה יכול לנשק את האחריות לשלום? רשות הסחר הפדרלית בארה"ב שלחה מכתבים לשש חברות גדולות, ביניהן מיקרוסופוט, סוני ונינטנדו, והורתה להן להפסיק את המנהג המגונה והבלתי חוקי הזה בתוך 30 יום, שאם לא כן היא תתבע אותן על הפרת חוקי האחריות. ההחלטה הזו מגיעה על רקע עליית כוחה של תנועת "הזכות לתקן", שאומרת שאם אתה קונה מוצר זכותך לתקן אותו בעצמך ולא על ידי טכנאי.

  

3. פייסבוק מתנתקת מבורמה, לאחר תקופה ארוכה בה לא פעלה לצמצום ההסתה במדינה - עד שהפכה לרצח עם. פייסבוק ניסתה להשתלט על האינטרנט במדינות מתפתחות באמצעות יוזמת internet.org שלה, שמספקת אינטרנט חינמי מוגבל לכמה אתרים וגישה חינמית לפייסבוק; הרשמה לפייסבוק הכרחית כדי לקבל גישה לשאר השירותים. כתוצאה מכך, פייסבוק הפכה בפועל לאינטרנט של בורמה. וכשבורמה גרמה לה יותר מדי נזק תדמיתי, פייסבוק הוציאה את השטקר. פייסבוק לא הגיבה על הביטול הפתאומי אבל הודיעה שתשמח לדבר על האינטרנט החינמי שהיא מציעה כעת באינדונזיה וסודן. רצח עם? מה פתאום, תראו - ציפור!  

  

4. בכנס העולמי של מכון מילקן הגדירו בימים האחרונים שתי סכנות כ"ברבורים שחורים", קרי אירועים לא צפויים, נדירים ומזעזעים: התקפות סייבר ועליית הפופוליזם. מומחים הבעיו חשש שהתקפות סייבר יזעזעו את הסדר הקיים, אולי אף את תשתיות הרשת עצמה, ואמרו שאי אפשר לחזות את התוצאות שלהן. אחרים חששו מעליית כוחות חברתיים שמזעזעים את האליטה השלטת - דוגמאות מתבקשות הן הצבעת הברקזיט ובחירת טראמפ. יש לציין שהברבורים השחורים הללו לא בהכרח לא קשורים זה לזה: ככל שאנחנו מגלים יותר על מה שקרה ב-2016, אנחנו רואים שלהתקפות סייבר ולמבצעי דיסאינפורמציה (שני מושגים שונים שנוטים לבלבל ביניהם) יש קשר מובהק לפופוליזם. למותר לציין שכמו כל התראה על ברבור שחור, אנחנו נזכור אותה אם היא תתממש ונשכח אותה אם לא.

  

 

 

5. השלום מתחיל בתוכך, גרסת ג'ף בזוס: האיש העשיר ביותר בעולם ממליץ לעובדים באמזון לוותר על התפיסה של איזון בין עבודה לחיים פרטיים. לטענת בזוס, התפיסה הזו מגבילה את העובד משום שהיא יוצרת הפרדה מלאכותית בין העבודה לחיים, בעוד שלדבריו מדובר במעגל. בזוס מתגאה בכך שהוא לא מכוון שעון מעורר, שהוא מקפיד לאכול ארוחת בוקר עם משפחתו ומקדיש כמה דקות ביום לשטיפת הכלים. שזה נחמד, אבל אם עובדים שלו - אמזון היא מקום עבודה שוחק במיוחד, ולא רק במחסנים שלה אלא גם במשרדיה - ינסו להתנהג כך, הם יגלו תוך זמן קצר שמה שמותר ליופיטר אסור לפר: הם יצטרכו לצחצח את קורות החיים שלהם במהירות, ואם הם ימלמלו בלשכת העבודה שעבודה וחיים הם מעגל, יצחקו להם בפרצוף.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x