$
מכשירים ומדריכים

סיכום 2017

2017 במובייל: וואווי דוהרת, סמסונג חוזרת, אפל זוהרת

יצרניות הסמארטפונים התעלו על עצמן בשנה האחרונה: המסכים גדלו בעוד המשקל הצטמצם, המצלמות הוכפלו והממשקים החלו לקרוא את תוי פנינו. היכן הצליחו אפל, סמסונג, LG, סוני והיצרניות מסין - ואילו טעויות המשיכו לעשות?

יואב סטולר 13:2529.12.17

 


 

שנת 2017 עומדת להסתיים, ומעתה מכשירי המובייל החדשים יחשבו כבר לקולקציית 2018. רגע לפני, בחרנו ב"כלכליסט" לעצור ולשאול "מה נשתנה?" - מה היו המגמות החשובות של השנה החולפת בתחום הסמארטפונים, איזו יצרנית עלתה והצליחה ומי צריכה להסתגר במעבדה ולחשוב על משהו חדש.

 

 

נתחיל מהסוף: ההשקה המסורתית של אפל ברבעון האחרון של השנה. הפעם בחרה החברה לחגוג עשור לאייפון שלה עם שלושה טלפונים - האייפון 8 ואחיו המגודל, ה-8 פלוס - והאייפון X.

 

אייפון X אייפון X צילום: רפי קאהאן

 

 

בעוד שני הראשונים היו מתיחת פנים לדור האייפון הקודם, ה-X הוא מכשיר שונה בתכלית: עיצוב המסך ללא שוליים, טכנולוגיית זיהוי הפנים ככלי נעילה ראשי והממשק החדש החזירו לאפל את הבאז שלה. הוא גם זכה למחיר חדש: 1,000 דולר בארה"ב וכ-5,000 שקל בישראל.  

 

לסקירת האייפון X

לסקירת האייפון 8

 

מצידו השני של האוקיינוס השקט, סמסונג השיקה סמסונג אף היא שני דגמים מרכזיים לשוק - כשעד כה אף אחד מהם לא התלקח ספונטנית. הגלקסי S8 והנוט 8 נשאו על כתפיהם משימה חשובה: להשיב את המוניטין לענקית הקוריאנית.

 

 

גלקסי S8 גלקסי S8 צילום: רפאל קאהאן

 

 

שמה של החברה נפגע משמעותית בעקבות הסאגה הנפיצה שידעה בשנה שעברה עם ה-Note 7. עם קמפיין אגרסיבי הצליחה סמסונג להפוך את ה-S8לסמל של הסרת שולי המסך והמעבר סופסוף לתצוגת ה-18:9 שיום יבוא ותאפשר גם שימוש נוח באמת במסך מפוצל.

 

לסקירת הגלקסי S8

לסקירת הנוט 8

 

מנגד, בזירת הפרימיום הנוט 8 החדש נותר עם השמרנות המזוהה עם החברה - אמנם גם הוא כמעט וללא שוליים, אבל גם ללא שיניים. מפלצת מולטימדיה עם רסן. LG, היריבה מבית, נדרשה גם היא לכפר על טעויות העבר: החברה, שמכשיר ה-G4 פגע קשות במוניטין שלה השיקה את ה-G6 ולאחרונה את המכשיר החדש בסדרת הפרימיום שלה - V30.

 

V30 V30 צילום: ניצן סדן

 

 

עם עיצוב מתכתי ומסך מקצה לקצה, זמן סוללה טוב וממשק נוח במיוחד ניכר ש-LG בכיוון מצוין. ואולם, החברה התקשתה גם הפעם להציג צמיחה מרשימה ביחס למתחרות, על אף השיפורים הטכנולוגיים והעיצוביים.

 

לסקירת ה-V30

לסקירת ה-G6

 

רוב מכשירי העילית בשוק נשענו על מסכי OLED, אך לא כל היצרניות רוו מהם נחת: גוגל השיקה השנה את הדור השני של מכשירי הפיקסל, שנועדו להיות חוד החנית של עולם האנדרואיד. ואולם, המכשיר ספג מכה קשה וכואבת, לאחר שמשתמשים ברחבי העולם דיווחו על באגים ותקלות תצוגה מוזרות. גוגל הודתה בטעותה, קיבלה בחזרה את הטלפונים הפגומים והחליפה אותם - ושלחה שורת עדכוני תוכנה לשאר המשתמשים.

 

וואן פלוס 5 וואן פלוס 5 צילום: ניצן סדן

 

 

חברה נוספת שהסתבכה ב-2017 היא וואן פלוס הסינית. שני מכשירי הדגל שהשיקה - ה-5 וה-T5 - היו טובים ומשתלמים למדי, אך גם בהם וגם בקודמיהם התגלו תוכנות ריגול. זו לא הפעם הראשונה שוואן פלוס מזלזלת בפרטיות המשתמשים, מה שהציב אותה באור שלילי על אף יכולות המכשירים.

 

לסקירת הוואן פלוס 5

 

שחקנית סינית נוספת בזירה, שנודעה השנה בזכות סוגיה אחרת לחלוטין היא וואווי. היצרנית השלישית בגודלה בעולם הצליחה ברבעון השני לעקוף את אפל בכמות המכירות ולהיות שנייה רק לסמסונג לתקופה קצרה. וואווי השיקה את סדרת מייט 10 שלה, סמארטפונים מתקדמים בעלי מעבדים יעודיים לחישובי בינה מלאכותית וזיהוי שפה טבעית.

 

Mate 10 Pro Mate 10 Pro צילום: רפאל קאהאן

 

 

בשלב זה, אין הרבה שימוש לתכונה הזו זולת סייעניות קוליות, אך המצב ישתנה בעתיד עם הצמיחה בפופולריות יישומי AI למיניהם. מדובר בהישג מרשים עבור החברה, שמכשיריה האחרונים יישרו קו עם המתחרות מקוריאה ומארה"ב ואף עקפו אותם בכמה תחומים.  

 

לסקירת המייט 10 פרו

 

כיום אי אפשר להתייחס לשוק המובייל הסיני הפורח מבלי להזכיר את שיאומי, שזוכה לאהדה רבה גם בישראל. שיאומי השיקה כ-15 דגמים שונים של טלפונים השנה, אך בלטה במיוחד הודות ל-Mi A1. זהו סמארטפון שהושק במסגרת תוכנית Android One של גוגל, להאצת החדירה לשווקים מתפתחים.

 

Mi A1 Mi A1 צילום: רפי קאהאן

 

 

מדובר במכשיר זול אך מהיר שמריץ גרסה נקיה של אנדרואיד, כמו בימים של סדרת הנקסוס. ה-A1 נחשב למתחרה נהדר בתחום ומציע תמורה מקסימלית למחיר.

 

לסקירת ה-Mi A1

 

נישאר במזרח עם HTC, שכבר באופן מסורתי נמצאת במצוקה עסקית: מכשיריה ממשיכים להיות חדשניים ומרשימים מאוד, אך הקהל לא נוהר לקנות אותם. סמארטפון ה-U11 שלה ענה על כל הציפיות ואף קיבל גוף לחיץ, שמאפשר להפעיל אפליקציות מבלי להקיש על המסך.

 

U11 U11 צילום: ניצן סדן

 

 

בנוסף, זכה בטכנולוגיות סינון רעשים באוזניות ובגוף מרשים מזכוכית גורילה גלאס. נותר לקוות שאם החברה לא תצליח להחזיק בחטיבת המובייל שלה, לפחות תימכר לגורם שידע לשמור על הגחלת המקורית והטובה.

 

לסקירת ה-U11

 

סוני, שמצאה את עצמה והפכה ליצרנית מצלמות המובייל הכי גדולה בעולם, השיקה אף היא מכשיר דגל אלגנטי מאוד - האקספריה XZ פרימיום.

 

אקספריה XZ פרימיום אקספריה XZ פרימיום צילום: ניצן סדן

 

 

ואולם, היא נשארה בתצורת תצוגה של השנה שעברה, מה שגרם לטלפון לעמוד בצילם של המתחרים הקוריאניים ודומיהם, על אף יתרונות בולטים בתחום הצילום ובהירות התצוגה הגבוהה.

 

לסקירת האקספריה XZ פרימיום

 

ואי אפשר לדבר על 2017 במובייל מבלי להזכיר את מי שמסתמנת כפלופ של השנה: אסנשיאל, שייסד ממציא אנדרואיד אנדי רובין. החברה אמנם הציעה מכשיר יפה בעל מסך בתצורה מעניינת, אך לקח לו יותר מדי זמן להגיע לשוק.

 

אסנשיאל פון אסנשיאל פון

 

 

במשך חודשים נמרחה השקתו, והוא קצת איכזב כשסוף סוף הושק: האסנשיאל פון הראשון דמה לשאר מכשירי הדגל האחרונים שיצאו ולא הצליח להתבלט בהם ולהצדיק את המחיר הגבוה שנקבע לו בהתחלה. החברה נאלצה להוריד את המחיר בכ-200 דולר ולהעניק את הסכום כשובר לאלה שכבר קנו את אותו. הוסיפו לכך את העובדה ששני בכירים בחברה עזבו אותה קצת לפני שהחלו העיכובים בהשקה, ותקבלו חברה שעתידה לוט בערפל.

 

החידושים החיוביים של 2017

 

הטרנדים שליוו את השנה האחרונה בתחום המובייל והפכו לסטנדרט של איכות הם בין היתר הטעינה המהירה, המצלמה האחורית הכפולה וההפחתה במספר האפליקציות המובנות. בעבר היינו נאלצים לנקות את הטלפון מכמויות של יישומים שאיש לא צריך מהמכשיר החדש שזה הרגע קנינו, אבל היצרניות שהבינו את התסכול החלו להוריד את מינון האפליקציות. דבר נוסף שהפך לסמל סטטוס מקובל הוא הכפלת המצלמה האחורית, כדי לקבל זווית רחבה יותר ובחלק מהמקרים אפילו אלמנט עומק יחסי לתמונה.

 

מצלמה כפולה במכשיר ה-G6 של LG מצלמה כפולה במכשיר ה-G6 של LG צילום: רפאל קאהאן

 

 

כמו כן, יכולות הטעינה המהירה שיש אנשים בתחום הנוהגים להמעיט בחשיבותן תפסו גם הן תאוצה בשנה האחרונה, יחד עם כבל ההטענה TYPE C באנדרואיד. אלמנט זה נשמע להישמע שולי, אבל הוא חוסך זמן ומועיל לצרכן לא פחות ממצלמות משוכללות. 

  

אפל הפכה לנושאת דגל זיהוי הפנים ככלי אימות זהות מרכזי. אפל לא הייתה היחידה להטמיע כבר ב-2017 את הטכנולוגיה בסמארטפון וגם סמסונג ו-LG עשו זאת, אבל אין ספק כשזה מגיע מהענקית האמריקאית, יש סיכוי סביר שהתכונה תהפוך בעתיד לסטנדרט.

 

הדברים שנמאס לנו לראות

 

שוק המובייל ראה הרבה תמורות חיוביות - אך גם שורת טעויות מעגליות שהגיע הזמן שהיצרניות ישכילו להפסיק לעשות.

 

אומרים לא לשמנוניות: ממש חבל לי על מחלקות העיצוב בתעשיית המובייל: היצרניות בונות טלפונים כל כך יפים, ונותנות להם גוף מזכוכית. ואז נוגעים בהם פעם או פעמיים והם מתמלאים בטביעות אצבע. הגיע הזמן שציפויים דוחי שמנוניות יהפכו לסטנדרט.

 

ציפוי דוחה שמנוניות היה משאיר אותו נקי ציפוי דוחה שמנוניות היה משאיר אותו נקי צילום: ניצן סדן

 

 

כפתורי חומרה לא שימושיים: סמסונג נתנה למכשירי העילית שלה כפתור הייעודי עבור הסייענית החכמה ביקסבי. זאת, בעוד ביקסבי פועלת בצורה מוגבלת מאוד ותמכה בשלב ההשקה רק בשלוש שפות, ולא בצורה מיטבית. לפני שדחפו מהנדסי סמסונג כפתור למכשירים, היה עדיף לו היו שואלים את התוכנה שלהם "היי ביקסבי, את כבר מדברת אנגלית?".

 

ממשיכים לספור מגה-פיקסלים: לא מעט מהיצרניות המשיכו לתת למצלמות המובייל חיישנים ברגישות של 20 מגה-פיקסל ויותר, כשבפועל, מי שהוציא את הביצועים הכי טובים היו חיישני 12 מגה-פיקסל, עם אופטיקה איכותית, אלגוריתמיקה חכמה ומפתח צמצם מכובד. מניין המגה-פיקסל אינו ערובה לאיכות, לביצועים או בעצם, לשום דבר - ומצלמה עתירת פיקסלים רלוונטית עבור מי שנוהג להדפיס שלטי רחוב ולא עבור המשתמש הסביר.

 

הגודל קובע: בשם בעלי הידיים הקטנות בכלל ובשמה של בת הזוג שלי בפרט אני קורא ליצרניות השונות שממשיכות להגדיל ולהגדיל את הטלפון: למה שכחתם את גרסאות המיני? משתמשים רבים רוצים טלפון חזק ועתיר ביצועים, אבל לא מסתדרים עם מכשירי 6 אינץ' מגודלים. חוץ מסוני, שמקפידה להשיק גרסאות קטנות גם למכשירי הדגל שלה, שאר היצרניות מתעלמות מהקהל בעל הידיים הקטנות. הגיע הזמן לשינוי בתחום הזה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x