$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

במקום פוליגרף: בינה מלאכותית יכולה לזהות שקרנים בבית המשפט

מערכת חדשה מאפשרת זיהוי שקרים על ידי ניתוח פניהם של עדים במהלך דיונים משפטיים, איך מבטחים מכונית אוטונומית, הנהלת טוויטר לא מבינה את החוקים שקבעה בעצמה ותופעת פורנו הנקמה מקבלת חיזוק טכנולוגי

יוסי גורביץ 15:1520.12.17
המחשב מצא שאתה משקר

 

בתי המשפט הם שיטה גרועה לבירור האמת: לא במקרה, יש פער בין המושג "אמת" ובין "אמת משפטית": לאחרונה הודה השופט העליון דנציגר שתיק זדורוב, אולי התיק השנוי ביותר במחלוקת בישראל בעשור האחרון, לא נותן לו מנוח (דנציגר פסק, בדעת מיעוט, לזכות אותו).

 

שופטים וחברי חבר המושבעים מתרסקים על סלע הספק הסביר, שאותו יש לעבור כדי לשלוח אדם לכלא (או, במדינות ברבריות במיוחד, אל מותו). אנשים בשר ודם צריכים להכריע בשאלה מציקה במיוחד: האם העד שמולם, הנאשם שמולם, משקר? בשאלה הזו תלויים חיים שלמים לעיתים קרובות.

 

התוצאה היא נסיון למצוא פתרון פלא. השיטה הנהוגה ב-50 השנים האחרונות היתה הפוליגרף, גלאי השקר לכאורה. שורה של שירותי מודיעין עדיין משתמשים בו כדי לבחון את אמינותם של עובדים - למרות שכבר מזמן ידוע ששקרן מיומן מסוגל לעבוד עליו בקלות. הסכנה היא דווקא לאנשים ישרים אך לחוצים. המכשיר לא מודד שקר, הוא מודד לחץ. בישראל, הפוליגרף איננו קביל בבתי משפט, אבל הסירוב להשתמש בו הוא ראיה קבילה. שיעור ההצלחה של פוליגרף, אומרים מחקרים עדכניים, שווה ערך לשיעור של הטלת מטבע.

 

דור חדש של מכונות אמת? דור חדש של מכונות אמת? צילום: שאטרסטוק

 

  

אז מה עושים? חוקרים החליטו לסמוך על המחשב: הם בנו תוכנת בינה מלאכותית המחוברת למצלמה שסורקת את הבעות הפנים של עדים ואחר כך מנתחת אותם כדי לגלות הבעה של שקר. החוקרים השתמשו בשחקנים, שחלקם נדרשו לומר אמת וחלקם נדרשו לומר שקר. על פי החוקרים, המחשב זיהה את דוברי השקר על פי הבעותיהם ביעילות של 90%.

 

המחשב, כמובן, לא מסוגל להבחין בין שקרים קטנים לשקרים גדולים. הוא לא יכול לומר אם העד משקר משום שהוא רוצה למנוע מעצמו מבוכה או נזק - למשל, העובדה שיצא מבית הפילגש שלו וגילה לזוועתו שהוא פוסע לתוך זירת רצח מחוץ לבניין שלה - או משום שיש לו משהו מרכזי להסתיר. הוא רק יודע (ברמת דיוק של 90%) שהעד שיקר.

 

המשמעות היא שאם אנחנו מפעילים את הכלים הללו, ובוודאי יהיה לחץ גדול להשתמש בהם, אדם שהורשע לשווא יתקל בהרבה יותר קשיים בנסיונו לטהר את שמו. שופטים יכולים לקבל, במאמץ, את האפשרות ששופט אחר טעה; הרבה יותר קשה להם לקבל את הרעיון שמחשב טעה. המחשב, הרי, אמור להיות אובייקטיבי. מה עושים? נתחיל מכלים מדויקים יותר ונדבר אחר כך.

 

עוקפים את המכשול

 

בעיה מרכזית בהתפתחותם של רכבים עצמוניים היא השאלה המציקה מי אחראי למה: אם הרכב שלך דורס מישהו, מי אשם? מה קורה אם הוא מבצע תאונה שפוצעת אותך? במצב נורמלי, האחריות היתה עליך, אבל פה אתה לא בעצם הנהג? מי אחראי אם הבן של השכן שיושב במושב האחורי נפצע, כשהרכב מחליט שהוא צריך להיכנס בעץ?

 

מי אשם? מי אשם? צילום: שאטרסטוק

 

 

חברות ביטוח קלאסיות נרתעות משאלות כאלו. הן נצמדות למוכר והידוע. אלפבית, חברת האם של וויימו, הגיעה להסכמה עם סטארט-אפ בתחום הביטוח, Trov. עוד לא ברור מה יהיו התשובות של טרוב לשאלות הללו, אבל היא תייתר את המצב שממנו חששו רבים: שכל מי שישתמש ברכב עצמוני יצטרך ביטוח נפרד ויקר במיוחד, ושהלקוח יצטרך לרוץ בין חברות ביטוח שלכל אחת מהן תהיה מדיניות אחרת.

 

הביטוח של טרוב ייכלל ישירות במחיר הרכב העצמוני, והוא יכסה לא רק את הבעלים אלא כל אדם אחר שיהיה ברכב, כמו גם נזקי צד שלישי. נקודה שמצריכה זהירות היא שהלקוח של טרוב הוא לא המשתמש, אלא וויימו. אבל את זה נשאיר לעורכי הדין.  

 

מה אנחנו עושים בעצם?

 

באזפיד ממשיכים לחשוף את ההתנהלות מאחורי הקלעים בפרשת הרחקתו מטוויטר של הטרול הימני מילו יאנופולוס. בסיבוב הקודם בסדרה, הם התמקדו בנסיונות הכמעט-קומיים של יאנופולוס וחבר מרעיו בברייטבארט לפגוע בטוויטר, במיוחד באמצעות פגיעה במניה שלה.

 

החלק הבא של הסיפור קומי כמעט באותה המידה. לאחר שטוויטר הסירה מעל יאנופולוס את סימונו כבעל פרופיל מאושר, הוא שלח מייל איום למנכ"ל ג'ק דורסי שבו הבטיח מלחמה אם לא יוחזר לו הסימון והפסקת אש אם יוחזר. דורסי לא ענה ליאנופולוס, אבל המייל שלו גרר דיון פנימי עמוס מבוכה בתוך הנהלת טוויטר.

 

 

מנכ"ל טוויטר, ג'ק דורסי מנכ"ל טוויטר, ג'ק דורסי צילום: בלומברג

 

 

היועץ המשפטי של החברה אמר שלא ברור לו אם יאנופולוס בכלל זכאי לסימון, ושצריך לעשות את הדבר הנכון, ברגע שיצליחו לעזאזל להבין מהו, כי את מכת היח"צ החברה כבר חטפה. האחראית על חוויית המשתמש שאלה למה בעצם לא פשוט לחסום את יאנופולוס לנצח ולגמור עניין. ראש מחלקת החדשות של החברה ענה שלפי הכללים של טוויטר, אף אחת מהעבירות שביצע יאונופולוס לא מצריכה הרחקה בפני עצמה, ולמרות שלחברה יש כללים להסלמה מול משתמשים שמפרים את הכללים בשיטתיות, אין לה כלל של "שלוש עבירות וגמרנו".

 

בקרב המנהלים נרשמה אי הבנה כללית של המשמעות של סימון החשבון המאושר, שהפך לסוג של תג ערך בקרב משתמשי טוויטר. אחד מהם ציין במבוכה שהוא לא מבין איך מסימון פשוט שאומר שטוויטר בדקה שיש משתמש אמיתי מאחורי הכינוי, הסימון הפך לסוג של צל"ש. רק שהכללים של טוויטר עצמה אומרים שהסימון הזה מהווה "סימן של חשיבות". במילים אחרות, מנהלי החברה בעצמם לא מבינים את הכללים שקבעו.  

 

קצרצרים

 

1. חדשות רעות לאנושות: מעתה, אפשר ליצור פורנו נקמה באמצעות תמונות פשוטות. אפשר לקחת תמונה של מישהי שצילמת במסיבה שניה לפני שהיא הורידה לך סטירה אחרי ההצעה המגונה שלך, ולהצמיד אותה לפנים של אישה בסרט פורנו. וזה ייראה אמין לגמרי אלא בבדיקה סופר עדינה. ומי כבר יעשה בדיקה כזו לסרט פורנו. ההמצאה הזו מגיעה, אלא מה, מכיוונו של משתמש רדיט, ששיעבד לצורך כך AI. כדי לוודא שהפנים נעים בצורה ריאליסטית, ה-AI שולף תמונות רלוונטיות ממגוון מקורות זמינים.

 

2. מיקרוסופט הודיעה אתמול (ג') שהיא שמה קץ למנהג הבזוי של הסכמי גישור כפויים, מלווים בחוזי שתיקה, עם עובדות שמתלוננות על תקיפה מינית בעבודה. המטרה של ההסכמים האלה הם לשמור את כל הסיפור מחוץ לבתי המשפט, מחשש לפגיעה בשמה של החברה. ההסכמים הללו תוארו בחודשים האחרונים ככלי מרכזי לקידום מגפת ההטרדות המיניות בעמק הסיליקון: התוקפים יודעים שגם במקרה הגרוע ביותר, הם לא יצטרכו לעמוד מול הקורבן בבית המשפט. החברה שלהם תהיה מאחוריהם. והם יוכלו לשוב ולתקוף ולשוב ולהסתתר. מיקרוסופט היא החברה הגדולה הראשונה שמודיעה על הפסקת השימוש בהם - והיא קוראת לאיסור פדרלי על הסכמים כאלה. יפה. 

 

3. בידיעת מיקרוסופט אחרת, גוגל ניסתה להטריל אותה והעלתה לחנות האפליקציות של מיקרוסופט - שבה היא בעליל מזלזלת - אפליקציה להתקנת כרום. כל מה שהאפליקציה הזו עושה היא להפנות את המשתמש לקישור להורדה והתקנה של כרום. מיקרוסופט הסירה את האפליקציה, תוך שהיא מציינת שלאפליקציות צריך להיות ערך יחודי, ושאם גוגל רוצה לבנות אפליקציית דפדפן לחנות האפליקציות שלה, היא יותר ממוזמנת לעשות זאת.

 

 

 

4. בשולי פרשת הבגידה של ממשל טראמפ, מהדיונים של צוות המעבר שלו על הדרך שבה יוכל מייקל פלין להסתיר את מגעיו האסורים עם הרוסים, עולה משהו חשוב: בממשלה האמריקאית מעריכים מאוד את אפליקציית הצ'ט המוצפן סיגנל. הקושרים ניסו לברר מה הכלי הטוב ביותר לדבר איתו עם הרוסים, והסוכנות הרלוונטית ענתה שסיגנל היא כלי ההצפנה הטוב ביותר, ויכול לשמש גם פקידים בכירים. כבוד לסיגנל, ונקווה לשנות מאסר ארוכות לפלין וחבר מרעיו.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x