$
כלכלה ומדיניות

מנהיגי האיחוד האירופי צריכים לקחת ברצינות את האיומים של טראמפ

האם נשיא ארה"ב יהרוס את האיחוד האירופי? אין לנו תשובה מוחצת לשאלה. אבל זה מה שהמנהיגים צריכים לעשות

וולפגנג מונשאו 08:2131.01.17
האם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מתכנן להרוס את האיחוד האירופי? אין לנו תשובה מוחצת לשאלה הזו, אך המסרים שהעביר עד כה מצביעים על כך, שכדאי למנהיגי האיחוד לקחת יותר ברצינות את האיום הפוטנציאלי.

 

 

 

קחו לדוגמה את ההצהרה של טד מאלוק, מי שנחשב למועמד המוביל של טראמפ לתפקיד השגריר האמריקאי באיחוד האירופי. מאלוק, מרצה בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת רדינג, אמר כי הוא רוצה לעשות "מכירה בחסר (שורט) על היורו". לדבריו, קיימת סכנה כי שווי המטבע המשותף יצנח ב־18 החודשים הבאים.

 

 

ראשי ממשלות בריטניה וטורקיה. למען אינטרס אירופי משותף ראשי ממשלות בריטניה וטורקיה. למען אינטרס אירופי משותף צילום: אי פי איי

 

אני בעצמי לא האופטימיסט הגדול ביותר בכל הנוגע ליורו, אבל אשמח לייצג את הצד הנגדי לגבי הטיעונים האלה. התרחיש הגרוע ביותר ליורו אינו ביטולו המוחלט, כי אם איבוד אחת החברות בו.

 

לפיכך, גורם הדאגה המרכזי של אירופה לא צריך להיות סגנון דיבורו הקשוח של מי ששואף להיות דיפלומט, אלא המו"מ על הסכמי סחר שייפתח בעקבות פגישתם בסוף השבוע של ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי וטראמפ.

 

המתנגדים בבריטניה לעזיבת האיחוד האירופי ביטלו את האפשרות של חתימה על הסכם סחר מול ארה"ב, בטענה שמדיניות הפרוטקציוניזם שאימץ טראמפ תשפיע גם על יחסיו עם בריטניה. אולם, ההסכם המדובר לא יתעסק בעיקר במסחר, כי אם יהיה הסכם פוליטי וכלי לגדיעת הקשר בין בריטניה והאיחוד האירופי. יהיה זה ככל הנראה הסכם הסחר היחיד שטראמפ ינקוט כלפיו גישה מקלה, ולו בשל סיבות אסטרטגיות.

 

בריטניה תיפול לזרועותיו

 

מסיבה זו, הטון הקשוח שמשמיעים חלק מהפוליטיקאים בבריסל לקראת המו"מ סביב הברקזיט, עלול לגרום ליותר נזק מתועלת, שכן הוא דוחף את בריטניה הישר לזרועותיו של טראמפ. האינטרס של האיחוד האירופי מחייב שמירה על מערכת יחסים פתוחה עם הממלכה המאוחדת. בריטניה תרוויח יותר מהסכם הוגן עם אירופה מאשר מההסכם הידידותי ביותר שטראמפ יוכל להציע. מסיבות גיאוגרפיות, המסחר של בריטניה עם אירופה תמיד יהיה נרחב יותר מאשר עם ארה"ב.

 

הסיכון השני, וכנראה גם המוחשי יותר, לאחדות הפנימית של האיחוד האירופי יהיה החלטה של טראמפ להסיר באופן חד־צדדי את הסנקציות שהוטלו על רוסיה. צעד זה טרם יצא לפועל, אך הוא יוביל לביטול של אמנת מינסק, ההסכם דרכו מימשו האיחוד האירופי, רוסיה ואוקראינה את הקשר המשולש ביניהם מאז סיפוח חצי האי קרים על ידי רוסיה. במקרה כזה, לא ניתן יהיה לשמר את הסנקציות שהטיל האיחוד האירופי, לא מבחינה פוליטית ולא מבחינה פיזית, שכן המשקיעים האירופים יוכלו לעקוף בקלות את מרבית ההגבלות.

 

החלטה של טראמפ להסיר את הסנקציות תערער ותבודד את קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שהיא הכוח המרכזי שעומד מאחורי עיצוב המדיניות הדיפלומטית של האיחוד האירופי כלפי רוסיה. מקרה כזה ישחק הישר לידיים של שותפתה לקואליציה, המפלגה הסוציאל־מוקרטית, לקראת הבחירות שיתקיימו בגרמניה בספטמבר. שר החוץ החדש של גרמניה, זיגמר גבריאל מהמפלגה הסוציאל־דמוקרטית, תומך בהסרה הדרגתית של הסנקציות. החלטה חד־צדדית מצד ארה"ב להסיר את הסנקציות, טומנת בחובה את הפוטנציאל לבודד את מרקל בחזית הביתית ובחזית האיחוד האירופי.

 

 

דונלד טראמפ נשיא ארה"ב ותרזה מיי ראשת ממשלת בריטניה דונלד טראמפ נשיא ארה"ב ותרזה מיי ראשת ממשלת בריטניה צילום: אם סי טי

 

הסכם קדם־ברקזיט זריז

 

לנוכח הסיכונים הללו, על האיחוד האירופי לשקול נקיטת ארבע הפעולות הבאות: ראשית, אני קורא להעלאה מיידית של ההוצאות הביטחוניות ל־2% מהתמ"ג כדי לעמוד במחויבות לנאט"ו. מדינות רבות באיחוד האירופי חשודות כי לא תרמו את חלקן בברית. בשל הבחירות המתוכננות השנה בצרפת ובגרמניה, וייתכן שגם באיטליה, אין זו העת להשיק יוזמה ביטחונית משותפת, מעבר למה שכבר נמצא בתכנון. אבל הגדלת ההוצאות הביטחוניות היא עדיין בגדר אפשרות.

 

שנית, על האיחוד האירופי לזרז את המגעים עם בריטניה סביב הפעלת סעיף 50, מנגנון עזיבת האיחוד האירופי הרשמי. בריסל צריכה לקדם את המו"מ על הסכם סחר חופשי מצומצם וזמני שמחייב רק את אישור המוסדות האירופיים, ולא את אישור בתי המחוקקים בכל אחת מ־27 החברות הנותרות. הסכם בזק קדם־ברקזיט ייטיב עם שני הצדדים, כשעל הסכם מקיף יותר הם יוכלו להסכים בהמשך.

 

שלישית, האיחוד האירופי צריך לשקול את האפשרות של כינון יחסים כלכליים עם סין. החלטתו של טראמפ לבטל את הסכם הסחר הטרנס־פסיפי (TPP), והקריסה הצפויה של ההסכם הטרנס־אטלנטי ושותפות ההשקעות בין ארה"ב והאיחוד האירופי - יסללו את הדרך לבריתות כלכליות חדשות.

 

 

 

כצעד רביעי ואחרון, האיחוד האירופי חייב לתקן את גוש היורו, ולא רק כדי לנטרל את עמדת השורט המוצעת של מאלוק. המשבר בגוש היורו נמצא כבר בשנתו השמינית, והאיחוד האירופי חייב להפסיק את ההתקוטטויות סביב יוון ואת החששות האם היורו ישרוד את הבחירות הבאות באיטליה. לא נותרו עוד הרבה מדי אפשרויות לתיקון גוש היורו. ההיסטוריה של איחודים מוניטאריים כבר הוכיחה שהם חייבים גם איחוד פוליטי כדי לשרוד.

 

האינסטינקט של האיחוד האירופי בעשור האחרון היה לעשות את המינימום האפשרי, מדיניות שהותירה אותו חלש למדי. האירופים חייבים להפסיק את התקפי החרדה סביב טראמפ ולהתחיל לבדוק מהי דרך הפעולה הנכונה עבור האיחוד האירופי. גוש המדינות לא יוכל להמשיך ולקרטע בארבע השנים, שלא לדבר על שמונה השנים, שכהונתו של טראמפ עשויה להימשך.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x