$
ועידת mind the data
גג עמוד ועידת mind the data

ועידת כלכליסט

הג'יני של ביג דאטה לא יחזור לבקבוק

זו לא אופנה חולפת. ביג דאטה יעצב את חיינו בשנים הבאות בכל התחומים. לכן, כדאי להבין מה הוא יעשה לנו. דברים של מו"ל כלכליסט בוועידת Mind The Data

יואל אסתרון 09:2729.11.16

ב-6 באוגוסט 1945 הוטלה פצצת האטום הראשונה, "ילד קטן" על הירושימה וקטלה לפחות 140 אלף בני אדם. שלושה ימים אחר כך הוטלה הפצצה "איש שמן" על נגסאקי והרגה לפחות 70 אלף בני אדם. זו כנראה העדות המחרידה ביותר בתולדות האנושות לסכנות הכרוכות בהישגי המדע והטכנולוגיה, הנפלאים כשלעצמם. המחקרים שפיצחו לראשונה את התהליך של הביקוע הגרעיני הובילו להקמת כורים לאנרגיה נקייה יותר, אבל אותם מחקרים פורצי דרך הם שיצרו גם את האיום הגדול ביותר על כדור הארץ – הפצצות הגרעיניות. המדע והטכנולוגיה יכולים לחולל צמיחה ורווחה למין האנושי, אבל בידיים הלא נכונות הם עלולים להיות קטלניים.

 

תומס פרידמן, בראיון לכלכליסט על ספרו החדש, Thank You For Being Late מתייחס לעשור האחרון כסופרנובה - התפוצצות של כוכב ושחרור האנרגיה הגדול ביותר בטבע. אפשר להסתפק בהשוואה צנועה יותר, המהפכה של הביג דאטה בעשור האחרון דומה בחשיבותה ובעוצמתה לשינוי שחולל הביקוע הגרעיני בשנות הארבעים של המאה שעברה. כמו הביקוע הגרעיני, גם ביג דאטה יכול להיות טוב או רע לבני האדם – תלוי מה עושים איתו.

  

בני אדם מפיקים תועלת עצומה מאינספור פיתוחים המבוססים על ביג דאטה, בכל תחומי החיים. ביטחון, רפואה, תחבורה, חקלאות, מסחר, מוזיקה. הצמיחה היא אקספוננציאלית, מהירה אפילו יותר מחוק מור (MOORE), אבל למרבה הצער לא כולם נהנים ממנה. יש מי שנותר מאחור, בשוליים. וגם המחיר שאנחנו משלמים על השפע הזה עדיין לא התגלה במלואו.

 

כבר ויתרנו על הפרטיות שלנו מזמן – בכל פעם שאנחנו מדברים בטלפון, שולחים ווטסאפ, מחפשים משהו בגוגל, משתפים בפייסבוק, אנחנו מזינים את המפלצת של הביג דאטה, אבל עד כה לא השכלנו לנסח את כללי האתיקה החיוניים לשימוש בביג דאטה. בלי כללים מחייבים ובלי עקרונות ברורים, הביג דאטה פרוץ הן לגורמים מסחריים חסרי מעצורים והן לעריצות השלטונות.

 

ב-24 מדינות בארצות הברית רשויות האכיפה משתמשות במודלים של ביג דאטה כדי להעריך מה הסיכוי שעבריין יחזור ויבצע פשע נוסף. המספר הזה, "סיכון ההישנות", המוגש לשופט בטרם הוא חורץ את גזר דינו של הנאשם נוצר במודל מתמטי מורכב, לכאורה אובייקטיבי, אבל אם תשאלו את החוקרת והמתמטיקאית קתי אוניל, האלגוריתם עצמו מוטה נגד החשודים המיידיים, שחורים או היספאנים הגרים בשכונות עוני. אוניל פרסמה לאחרונה ספר מאיר עיניים על סכנות הביג דאטה, בשם Weapons of Math Destruction - נשק להשמדה מתמטית, משחק מלים על נשק להשמדה המונית.

 

הפגנה בעקבות אלימות של שוטרים נגד שחורים בלוס אנג'לס. לפי אוניל, התוכנה המשטרתית שולחת יותר שוטרים לשכונות עניות הפגנה בעקבות אלימות של שוטרים נגד שחורים בלוס אנג'לס. לפי אוניל, התוכנה המשטרתית שולחת יותר שוטרים לשכונות עניות צילום: אם סי טי

 

גם במלחמה נגד הטרור העולמי, מהמוצדקות במלחמות של המין האנושי, ביג דאטה הוא המלך, אבל גם את המלך צריך לשאול שאלות קשות. למשל, צעיר בן 19 שחי בשנה האחרונה בהמבורג ולאחרונה קיבל כמה טלפונים מאזורי הקרבות בסוריה. אם הוא גם מוציא מהכספומט סכום חריג עבורו, אפילו רק 200 יורו, הוא מקפיץ מחוג איפשהו. אם הוא נכנס לאינטרנט קפה שבו שהו במקרה חשודים מנוטרים למיניהם הוא הופך בעצמו לחשוד מנוטר. יכול להיות שהוא סייען של ארגון טרור, אבל אולי הוא רק פליט שרוצה לשמוע מה קורה בבית ההרוס שהשאיר מאחוריו בחאלב.

 

רובנו לא מוטרדים במיוחד מפרטיותו של פליט סורי צעיר בהמבורג, ומעדיפים שגופי הביטחון יוכלו לזהות איומים בזמן ולמנוע טרור ומוות, אבל מדובר לא רק על הפרטיות שלו, אלא על הפרטיות של כולנו. עד כה, איש לא מתח קו בין הלגיטימי לבין הפולשני. כשנגיע יום אחד לדיון הזה, כבר יהיה אולי מאוחר מדי.

 

ברפואה – מחקרים פורצי דרך הנשענים על ביג דאטה מאפשרים לקדם ואולי למנוע התפרצות של מחלות באזורים שונים, להעריך באמצעות מיפוי גנטי את הסיכויים של בני אדם לחלות במחלות קשות ועוד. אבל בידע הנצבר טמונה גם הסכנה שתאגידים גדולים ישתמשו בו לטובתם, על חשבון טובתו של האדם. חברות ביטוח לא יבטחו, או שיגדילו מאד את הפרמיות, לקבוצות אתניות או קהילות מסוימות. ובלי סייגים על השימוש של תאגידים בביג דאטה, יהיו אנשים שייפלטו לשוליים כי יתקשו למצוא עבודה ואולי גם לא יוכלו למצוא בני זוג.

 

בחקלאות ביג דאטה עושה פלאים – כבר עכשיו ניתוחים מורכבים של מזג אוויר, משקעים ורוחות, סוג האדמה וסוג היבול מגדילים את התפוקה ועשויים לפתור את בעיית המזון העולמית בבוא העת. אבל, בינתיים, אזורים נחשלים במיוחד, באפריקה ובאסיה, לא זוכים ליהנות מפירות הביג דאטה, השמורים בעיקרם לעולם המפותח.

 

אנחנו שמחים להשתמש באתרים שמנגישים לנו מידע בקלות וביעילות, נהנים מהרשתות החברתיות ומנועי החיפוש ומפיקים תועלת מאתרי השוואות המחירים. מצד שני, כל הקשה על המקלדת מייצרת גם מידע הן לגופי ממשל והן לגופים פיננסיים ומסחריים שעושים בו שימוש לפי ראות עיניהם. חברות אשראי בארצות הברית אוספות ביג דאטה כדי לנהל טוב יותר את הסיכונים שלהם, וזה בסדר, אבל כמה מהן כבר מציעות ריבית שונה לפי הפרופיל הדיגיטלי של הלקוחות. קמעונאיות גדולות ומתוחכמות מציעות את המוצרים שבהם התעניינת לאחרונה, וזה יכול להיות נחמד, אבל אם הן מפלות לרעה לקוחות חלשים – זה נושא לדיון ציבורי.

 

הביג דאטה הוא לא אופנה חולפת, את הג'יני של הביג דאטה כבר לא נוכל להחזיר לבקבוק, אבל הדיון על היתרונות והסכנות שבו רק בחיתוליו. אם לטכנולוגיה השועטת קדימה במהירות יתלווה דיון ציבורי רחב ועמוק אפשר יהיה לקוות שהיישומים של ביג דאטה ילוו בכללי אתיקה ברורים, ואולי גם ישמשו לסייע לעולם כולו להיות טוב יותר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x