$
הייטק והון סיכון

הרשות לחדשנות: בעשור הקרוב יחסרו בישראל 10,000 מהנדסים ומתכנתים

הדו"ח האחרון של הרשות לחדשנות מפנה את תשומת הלב למגמה מתמשכת של קיפאון בהיצע המהנדסים, וקורא לממשלה לפעול כבר עכשיו

מאיר אורבך 14:2622.06.16

דו"ח של הרשות לחדשנות – המדען הראשי - שהוגש היום (ד') לראש הממשלה, מתריע מפני החלשות תעשיית ההייטק הישראלית, הבעיה העיקרית על פי הדוח היא מחסור חמור בכוח אדם בתעשיית ההייטק. על פי הדו"ח, בעשור הקרוב יחסרו בישראל 10,000 מהנדסים ומתכנתים.הרשות קוראת לממשלה לצאת כבר עכשיו בתוכנית לשינוי המצב, שתנסה להזרים כוח אדם איכותי לתעשייה.

 

מהדו"ח עולה ניתן להבחין במגמה מתמשכת של קיפאון בהיצע המהנדסים, הנתמכת בירידה משמעותית בעשור האחרון בנתח מקבלי התארים בתחומי המדעים בכלל (מ-13% מכלל מקבלי התארים בשנת 2004 ל- 8.7% מכלל מקבלי התארים בשנת 2014) ובמספר בוגרי מדעי המחשב, מתמטיקה וסטטיסטיקה בפרט. מכ-3,000 בשנת 2004 לכ-2,250 בשנת 2014.

 

אבי חסון אבי חסון צילום: עמית שעל

 

הנושא מטופל כעת ביתר שאת על ידי הממשלה, לאחרונה בוצעו מספר מהלכים מרכזיים, שהוצגו כולם בישיבת הממשלה שהתקיימה השבוע: תוכנית "חמש יחידות", תוכניות המובלות ע"י מל"ג ות"ת, תוכניות כוח האדם של משרד הכלכלה והתעשייה ועוד.

 

בשיחה עם "כלכליסט" אמר אבי חסון, המדען הראשי ויו"ר הרשות לחדשנות, שישראל נמצאת כיום בתקופה טובה מאוד לתעשייה, אבל תחת איומים קשים שיכולים להביא לפגיעה קשה בתחום. "הירידה בהוצאה למו"פ, המחסור בכוח אדם וחוסר הטיפול בחברות הצומחות יכולים להביא אותנו לפגיעה בתעשייה".

 

ראש הממשלה אמר בתגובה לדברי יו"ר רשות החדשנות והמדען הראשי: "ישראל היא מדינה שקידשה ומקדשת את החדשנות. השגנו הישגים גדולים, אבל אנחנו לא יכולים להיעצר, אנחנו רוצים להמשיך לטפס. היו לך כמה הצעות טובות מאוד, חלק מהן הן תקציביות, ואנחנו נבחן אותן בתקציב הדו-שנתי. חלק מהן מחייבות ראייה חדשה, רחבה יותר, על המשאב העיקרי שדוחף את החדשנות וזה כוח אדם - ועל זה אנחנו עוד נדבר הרבה. אני מודה לך על זה, תמשיך בעבודה".  

 

אבי חסון, הסביר: "אנחנו נמצאים על פרשת דרכים: על מנת 'לקפוץ מדרגה' דרושה מדיניות יעילה וממוקדת בצמיחה מבוססת חדשנות והגדלה משמעותית של המשאבים המושקעים בחדשנות הישראלית".

 

 

המועצה של הרשות לחדשנות תתכנס בקרוב כדי למנות וועדה לאיתור מנכ"ל לרשות. על פי הדו"ח ישראל מעמדה של ישראל כמובילת חדשנות בזירה הבינלאומית נחלש כתוצאה מכך שמדינות רבות בעולם חורטות על דגלן את נושא החדשנות כיעד לאומי. רק בשנה האחרונה, מציינים בדו"ח, השיקו אוסטרליה וקנדה תוכניות לאומיות רחבות היקף הכוללות שורה של צעדים משמעותיים בהשראת "המודל הישראלי". המדינות המפותחות בעולם משקיעות בשנים האחרונות יותר ויותר משאבים במחקר ופיתוח. לאחר שנים רבות של הובלה, איבדה ישראל ב-2014 את מעמדה המוביל בקרב המדינות המפותחות בהוצאה הלאומית האזרחית על מו"פ. ההשקעה השנתית בישראל נותרה בעינה בעשור האחרון, בזמן שמדינות דוגמת דרום קוריאה הרחיבו ההשקעה בצורה דרסטית.

 

אתגר משמעותי נוסף הוא קלות הביצוע של עסקים בישראל, כפי שעולה בין השאר משני מדדים בינלאומיים (Global Innovation Index והחלק שעוסק בחדשנות מתוך מדד התחרות של ה world economic forum – WEF) המלמדים על הידרדרות של ישראל ביחס לעולם. בפרמטרים דוגמת מספר הימים לפתיחת עסק, מספר הפרוצדורות לפתיחת עסק, קלות קבלת אשראי או קלות בתשלום המיסים ישראל ירדה בדירוג מהשנה הקודמת.

 

 

"בזכות הפעילות הענפה שהתקיימה בישראל בשני העשורים האחרונים, הגענו להישגים יוצאי דופן",אמר אבי חסון, "אולם נראה כי 'שבע השנים הטובות' נגמרו, וכי אנחנו קרובים לתקרת הזכוכית שלנו. עלינו להסתכל על נקודת הזמן הזו כהזדמנות לקפיצת מדרגה מעמדה של חוזק ועוצמה. אם לא נבצע את המהלכים הדרושים כעת, הם ייכפו עלינו תוך מספר שנים מעמדה של חולשה ולאחר שפוטנציאל רב בוזבז. אם נשכיל לבצע את שינוי המדיניות הדרוש, ישנו סיכוי רב כי נצליח לחדש את הצמיחה המהירה של ההייטק הישראלי, בד בבד עם הגדלת הצמיחה מבוססת החדשנות בכלל המשק".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x