$
הייטק והון סיכון

בלעדי לכלכליסט

אינטל קיצצה מאות משרות בזכות תוכנית הפרישה מרצון

אתמול היה המועד האחרון להצטרפות לתוכנית שהציעה ענקית השבבים, שגילתה בדיעבד כי לא תוכל לעמוד בקליטת כל 800 עובדי מפעל מיקרון שנסגר. חלק מהעובדים אמרו לכלכליסט כי בחרו לפרוש במקום לחכות לפיטורים בעתיד

מאיר אורבך 07:1913.11.14

מאות מעובדי הייצור של חברת אינטל בקריית גת ובירושלים קיבלו את תוכנית הפרישה מרצון שהציעה החברה לעובדיה. כך נודע ל"כלכליסט". אתמול היה המועד האחרון לקבלת התוכנית.

 

התוכנית מגיעה בין היתר על רקע החלטת אינטל העולמית להקטין את מצבת כוח האדם של החברה העולמית בכ־5%. אינטל מעסיקה כיום כ־9,800 עובדים בתחומי הייצור והפיתוח בישראל ונחשבת למעסיק הפרטי הגדול ביותר בארץ. בסוף ספטמבר אישרה ממשלת ישראל מענק של 1.05 מיליארד שקל על השקעה של 6 מיליארד דולר לצורך שדרוג מפעל אינטל בקריית גת. המענק יתפרס על פני כמה שנים וחלקו הראשון אמור להגיע לחברה ב־2015.

 

מפעל אינטל בירושלים. מאות מעובדי הייצור יפרשו מפעל אינטל בירושלים. מאות מעובדי הייצור יפרשו צילום: אלכס קולומויסקי

 

אינטל כבר החלה בפעילות ענפה בשטח המפעל שלה בקריית גת להקמת קו הייצור החדש לייצור מעבדים בטכנולוגיית 10 ננומטר (מיליארדית המטר), שיהיו המתקדמים ביותר של החברה. המעבדים מתוכננים להניע את הדורות הבאים של הלפטופים והטאבלטים בטכנולוגיה שתאפשר להגדיל משמעותית את זמן הסוללה ולשפר את הביצועים תוך צמצום ההתחממות המבנית.

 

לכשיושלם קו הייצור החדש - דבר שעל פי הערכות לא צפוי לפני תחילת 2017 - תעסיק אינטל 4,000 עובדים, מתוכם כ־1,000 עובדים חדשים, כפי שאושר בהסכם עם ממשלת ישראל.

 

במפעל נוצרה אבטלה סמויה

 

תוכנית הפרישה מרצון היא שלב נוסף בשינוי פניה של אינטל ישראל. בחודש ספטמבר 2013 קלטה החברה כ־800 עובדי מיקרון, לאחר שחברת מיקרון העולמית הודיעה שהיא סוגרת את פעילות הייצור שלה בישראל אשר נעשתה בשטח של מפעל אינטל בקריית גת. בעקבות צירופם של מאות העובדים נוצר עומס של עובדים שרבים מהם היו מיותרים ואף נוצרה אבטלה סמויה, לדברי חלק מהעובדים שאיתם שוחח "כלכליסט".

 

שינויים אלה והמעבר למפעל החדש הביאו את אינטל לצורך דחוף בתוכנית פרישה שתאפשר לא רק הקטנה של מצבת כוח האדם באופן מיידי ללא צורך בצעדי פיטורים, אלא גם אפשרות לרענן את כוח האדם בחברה.

 

פעמים רבות נבחרה אינטל למעסיק מצטיין בתעשיית ההייטק ובתעשייה בכלל, והיא נקלעה למצב שבו רבים מעובדיה נשארים בחברה למשך שנים רבות, כך שהשינוי והגיוון בחברה כמעט בלתי אפשריים. כניסת טכנולוגיה חדשה למפעל מחייבת את החברה לגייס כוח אדם מקצועי וחדש שיהיה מסוגל להתמודד איתה בהצלחה.

 

תוכנית פרישה נדיבה

 

אף שמדובר בתוכנית פרישה מרצון שאינה נכפית על אף אחד מעובדי החברה, עובדים באינטל ועובדים שעזבו אותה - בעיקר פורשים שהגיעו מחברת מיקרון - אמרו ל"כלכליסט" כי נוצרה תחושה שהחברה מעודדת עובדים לפרוש, ואף יוצרת לאחרים תחושה שהדרך הטובה ביותר עבורם לעזוב היא פרישה כעת ולא לחכות לפיטורים אפשריים בעתיד.

 

תוכנית הפרישה של אינטל לעובדיה כוללת בין היתר מענק שנע בין 12 ל־20 משכורות לעובדים עד גיל 58. עובדים בעלי ותק של יותר מ־12 שנה יקבלו תשלום מלא של כל הבונוסים ל־2014, זכאות למענקי מניות והקדמת הבשלת אופציות וחבילת

ייעוץ קריירה - ליווי וסיוע במציאת עבודה. תקופת העבודה של הפורשים היא עד תחילת 2015, והחברה תשלם את השכר המלא וכל הזכויות לפורשים. לעובדים מגיל 58 ומעלה מציעה אינטל מענק של שלושה חודשי משכורת נוספים, קצבת ביטוח רפואי בגובה 40 אלף שקל, וזכאות לחבילת ייעוץ פנסיוני וייעוץ מס בשווי 5,000 שקל.

 

בפברואר 2013 הוציאה החברה תוכנית דומה לעובדי הפיתוח, שבה הציעו מענק בסכום של 3–4 משכורות, כ־120 אלף שקל.

 

מאינטל נמסר בתגובה: "אינטל הציעה חבילות פרישה מרצון לכמה קבוצות של עובדים בישראל. התוכנית מאפשרת לחברה להתאים את כוח האדם לצרכיה המשתנים ולאתגרים הטכנולוגיים החדשים. אינטל אינה דנה בפרטי חבילות הפרישה הוולונטריות באמצעי התקשורת. ככלל, זוהי חבילת פרישה ייחודית המאפשרת תקופה משמעותית של מעבר והסתגלות, ואיננו מכריזים על תוכניות נוספות. בכל הקשור להמשך שדרוג המפעל, אינטל עמדה בעבר ותעמוד בעתיד בכל התחייבויותיה לממשלת ישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x