$
המדריך

בדיקת כלכליסט

סוני Xperia Z3: אם לאל פוסידון היה טלפון סלולרי

עם זמן סוללה ארוך משל רוב מכשירי האנדרואיד בישראל, מצלמה משובחת וגוף שעמיד במים ועדיין נראה מעולה, מכשיר הדגל החדש של סוני הוא יותר מעדכון בסיסי של קודמו. נקודת החולשה הכי בולטת שלו היא אפליקציה מעצבנת אחת

ניצן סדן 11:2209.10.14
סוני פולטת מכשירי דגל ממפעליה בקצב מסחרר, שקצת מבלבל את הקהל: רק בפברואר הקודם היא חשפה את ה-Z2, אותו השיקה חודשיים לאחר מכן והנה צץ כבר יורשו - האקספריה Z3. בעוד שבמקרה של ה-Z2 ספגה סוני ביקורת על כך שהשינויים מדגם Z1 היו זניחים, סמארטפון ה-Z3 הוא מכשיר דגל ראוי בהרבה שכולל כמה חידושים חשובים מאוד.
הוא נחת בישראל בזמן שיא: רק חודש לאחר שנחשף. התזמון הזה חשוב מאוד, שכן הוא יתחיל להימכר כאן לפני מכשירי הדגל החדשים של סמסונג, אפל והאחרות. הפעם, נראה שלסוני יש סוס מנצח, שצפוי לקסום למשתמשים שמחפשים טלפון עילית חדש.

 

נעים להכיר: אקספריה Z3 נעים להכיר: אקספריה Z3 צילום: ניצן סדן

 

עיצוב ומבנה: הטלפון של אל הים

 

במבט ראשון, האקספריה Z3 אינו שונה מהותית מקודמו: לשניהם גוף בעל גב מזכוכית ולו מסגרת מתכתית, אותה מצלמה באותו מיקום וגם את אותו המסך בדיוק, 5.2 אינץ' גודלו. אבל במבט שני, מדובר בטלפון נאה יותר והרבה יותר נוח לשימוש ולאחיזה.

 

שני דורות של אקספריה. מימין Z3, משמאל Z2 שני דורות של אקספריה. מימין Z3, משמאל Z2 צילום: ניצן סדן

 

סדרת אקספריה Z היתה סדרת מכשירי הדגל הראשונה של יצרנית מובייל שתוכננה להיות עמידה באבק ובמים ולכלול יכולת צילום תת מימית. בדגמים הקודמים זה עלה לסוני במגרעות עיצוביות (למעט האקספריה Z היפייפה): חיפויים נשלפים ולא נוחים במיוחד לשקעי האוזניות, הטעינה, כרטיס הזיכרון וה-SIM. הפעם זנחה סוני את העיצוב המרובע והמונוליתי ובחרה עבור מכשיר הדגל שלה מסגרת עגולה. התוצאה נהדרת: האקספריה Z נעים למגע ונוח מאוד לאחיזה, החיפויים לא יפתחו לכם בטעות כשהטלפון בכיס או בתיק וגם הפכו בעצמם לאלמנט עיצובי עדין. סוני יודעת לבנות טלפונים יפים מאוד ולטעמי, ה-Z3 הוא השיא שלה בינתיים.

 

המסגרת המעוגלת, בה חיפויי השקעים המסגרת המעוגלת, בה חיפויי השקעים צילום: ניצן סדן

 

העניין הוא שמדובר בטלפון מגודל שלא יתאים לכל יד: הוא ארוך ביחס לגודל המסך שלו (אורכו עולה על זה של ה-G3 מבית LG, שלו מסך 5.5 אינץ'). זה מורגש במיוחד כשמחזיקים את הטלפון אופקית - למשל, כשמצלמים. ה-Z3 לא הוגדר כפאבלט ולא נועד להיות אחד, אך בהחלט נותן הרגשה של פאבלט. המשקל שלו, 152 גרם, אינו מורגש במיוחד. הוא גם קל ב-11 גרם מקודמו, האקספריה Z2.

 

מרשים למראה, עם קווים נקיים וחלקים. Z3 מרשים למראה, עם קווים נקיים וחלקים. Z3 צילום: ניצן סדן

 

ממשק ומערכת הפעלה: תצוגה מעולה

 

למכשיר יש מסך 5.2 אינץ' ברזולוציה של 1,920 על 1,080 פיקסל בצפיפות של 424 פיקסלים לאינץ'. איכות התצוגה טובה והבהירות שלה גבוהה מאוד, מה שמאפשר עבודה תחת תאורה ישירה. אמנם לא כמו במכשירי נוקיה המתחרים, אבל עדיין תוכלו לקרוא מיילים גם בחוף הים. מאחורי המסך עומד מעבד התצוגה של סוני, Bravia, שמציג צבעים מעולים (אם כי מעט רוויים מדי לטעמי).

 

הממשק פשוט ונוח הממשק פשוט ונוח צילום: ניצן סדן

 

המכשיר מתבסס על אנדרואיד 4.4 בגרסתה האחרונה, עם הממשק הייעודי של סוני. זהו אחד הממשקים הטובים בשוק, עם מינימום שינויים לאנדרואיד המקורית. התכונה החביבה עלי ביותר בממשק של סוני הם קיצורי הדרך לווידג'טים נשלפים שנמצאים בחלון ריבוי המשימות. תוכלו לשלוף טיימר, שעון מעורר, מחשבון, דפדפן ומייל ולהציגם בחלון בסגנון ווינדוס. מדובר בפיתוח של LG במקור, אך הגרסה של סוני פשוטה ונוחה יותר. עוד תכונה חביבה היא היכולת לסדר את מגירת האפליקציות לבחירתכם, לחפש בה ולעבור ממנה ישירות אל חנות האפליקציות של סוני. מה שקצת חסר לי הן הדרכות מובנות אוטומטיות עבור כל תכונה ואפליקציה; לסוני יש הרבה כאלה ומשתמשים לא מנוסים עלולים להתבלבל קצת.

 

מולטימדיה ואפליקציות: רגשות מעורבים

 

ה-Z3 הוא תחנת מולטימדיה משובחת: הרמקולים הכפולים שבחזיתו הם מהחזקים שהותקנו במכשיר דגל ומשמיעים צליל רב עוצמה, חד ומדויק גם בווליום גבוה, המסך מציג סרטונים ותמונות באיכות טובה מאוד ומי שאינו וידאופיל (שנוטה להתעצבן על צבעים שהם מודגשים מדי ועל כן לא מדויקים) יהנה ממסך שהוא מהטובים בשוק. בניגוד למתחרות כאפל וסמסונג, סוני לא התקינה בטלפון סורקי טביעות אצבע או חיישני דופק. לראייתי מדובר בבחירה נכונה שכן כל אלה היו שוברים את הקו העיצובי הנאה של המכשיר, אך מי שמחפש טלפון שיעזור לו לשמור על כושר עשוי להתאכזב מכך.

 

חיישני דופק? לא כאן חיישני דופק? לא כאן צילום: ניצן סדן

 

רגשותי מעט מעורבים בנוגע לאפליקציות שב-Z3. מצד אחד, למכשיר יש כמה אפליקציות מובנות שימושיות למדי כמו יישום הציור החמוד של החברה (שזכה בעברית לשם "שרבוט"), אפליקציית הסנכרון לחנות פלייסטיישן, יישום Socialife שמציג עדכוני חדשות, תוכן ורשתות חברתיות וכלי לתיעוד מבוסס מיקום של פעילויות - שהוא מיותר לטעמי אבל צפוי לקסום למשתמשים צעירים; סוני משקיעה בדור הסלפי. אפליקציות פופולריות כמו פייסבוק, טוויטר, לינקדאין ואחרות כבר מותקנות מראש.

 

כלי תיעוד החיים שהוטמע במכשיר כלי תיעוד החיים שהוטמע במכשיר צילום: ניצן סדן

 

מצד שני, החברה שילבה בטלפון את Lounge, מין מנוע המלצות תוכן ואפליקציות. זה אולי פיתוח שישמח את משקיעי סוני ואת שותפי התוכן שלה, אבל עבורכם מדובר בכלי שפשוט יציף אתכם בהצעות לאפליקציות שכבר יש לכם, שלא היה לכם צורך בהן מעולם או בהזמנות לקנות סרטים ושירים. מפאת כבודה של סוני לא נקרא לכך ספאם, אבל זה בהחלט מרגיש ככה.

 

מצלמה: מצבי צילום מלוא הטנא

 

לאקספריה Z3 יש מצלמת 20.7 מגה-פיקסל בעלת חיישן זהה לשל ה-Z2, אך סוני בחרה בדרכים אחרות לשפר את יכולות הצילום של הטלפון. המכשיר זכה לעדשת רחבה יותר, שמאפשרת חדירת אור משופרת למטרת צילום בחשכה וצילום פריים רחב יותר, תכונה שימושית מאוד. המצלמה הקדמית זהה לקודמתה, אך עדיין טובה משל הגלקסי S5 או האייפון 6 ונופלת משל ה-M8 מבית HTC.

 

מצלמת האקספריה Z3 מצלמת האקספריה Z3 צילום: ניצן סדן

 

סוני כללה באפליקציית המצלמה שלל מצבי צילום: תוכלו לצלם וידאו ולהעלות אותו ליוטיוב בזמן אמת כדי ליצור שידור חי, לקבל טשטוש עדין לרקע של אובייקט שצילמתם - תכונה שלרוב זמינה בתור פונקציית עריכה ולא בתור מצב צילום, הוספת אנימציות ואלמנטים וירטואליים שונים לתמונות, צילום תמונה עם הקלטת אודיו של שניה אחת, יכולת לשלב מספר מצלמות ממכשירים שונים כדי לצלם את אותה הסצנה (ואז לשמור ולשתף בנפרד), מצב צילום ידני בעל רגישות של 12,800iso, מה שיוצר המון רעש בתמונה אבל משפר ביצועים בחושך ועוד. בסך הכל, הרבה מתוכניות הצילום הן גימיקים, אבל עדיין מדובר במצלמה עתירת אפשרויות.

 

הגימיק הכי בולט הוא צילום וידאו ב-4K, אולטרה HD. נכון להיום, רק טלוויזיות עילית יכולות להציג את הרזולוציה הזו וגם ה-Z3 עצמו לא מסוגל להראות לכם סרטי 4K במלוא תפארתם. התכונה שהכי חסרה לי במצלמת ה-Z3 הוא ייצוב תמונה מתקדם - תכונה שמתחילה להפוך לסטנדרט בסמארטפוני דגל ונראית שימושית במיוחד בטלפון שיכול לצלם וידאו תוך כדי שחיה.

 

ביצועים וזמן סוללה: מטען? אני לא צריך מטען

 

האקספריה Z3 חמוש במעבד קוואלקום סנאפדרגון 801 בעל ארבע ליבות שפועמות במהירות 2.5 גיגה-הרץ, ב-3 גיגה-בייט של זיכרון פעולה ובמעבד גרפי אדרנו 330. זהו שדרוג קל על פני ה-Z2, שהיה בעל מעבד במהירות 2.3 גיגה-הרץ. השיפור אינו מורגש, אך עדיין מדובר בסמארטפון בעל ביצועים טובים מאוד שפועל בצורה חלקה ללא תקיעות: אפליקציות נטענות ופועלות במהירות, לרבות משחקי מובייל כבדים. מרחב האחסון של המכשיר עומד על 32 גיגה-בייט, שניתן להרחיב בכרטיס זיכרון.

 

אפליקציית הציור של המכשיר אפליקציית הציור של המכשיר צילום: ניצן סדן

 

לאקספריה Z3 יש סוללת 3,100 מיליאמפר-שעה, חלשה קצת משל קודמו. ואולם, הדגם החדש מצויד בתוכנת בקרת אנרגיה חכמה יותר, שמייעלת משמעותית את פעולת הטלפון. התוצאה מרשימה מאוד: הטלפון הגיע לידי ביום ה' אחר הצהרים. את המטען שלו הוצאתי מן הקופסה רק ביום שבת בערב. זהו זמן סוללה ארוך במיוחד, בהתחשב בעובדה שלא הפעלתי אפליקציות חיסכון בסוללה.

 

סיכום ואלטרנטיבות: מתחרה קשוח

 

מכשיר הדגל האחרון של סוני הוא אחד המרשימים ביותר בשוק ואחד הטלפונים המתקדמים ביותר שניתן להשיג כיום בישראל. זמן הסוללה של הסמארטפון, המצלמה שלו ועמידותו במים ובאבק הופכים את ה-Z3 לשותף מתאים לטיולים ארוכים. הממשק ויכולות המולטימדיה יתאימו גם לשימוש סטנדרטי יותר. נקודות החולשה הבולטות של הטלפון הן גודלו והעובדה שסוני החליטה ללכת בעקבות סמסונג ולשתול אפליקציות מיותרות ומעצבנות במכשיר. בנוסף, על אף השיפורים, לבעלי Z2 אין שום סיבה לשדרג - ולא רק בגלל שאין שום היגיון כלכלי בלהחליף סמארטפון אחרי חצי שנה.

בעוד שמשתמשים שרוצים טלפון בעל ממשק פשטני צפויים לבחור בנקסוס 5 (שגם עולה חצי ממחיר ה-Z3) ומשתמשים שמחפשים טלפון עתיר תכונות מובנות ישקלו לקנות HTC One M8 או גלקסי S5, סמארטפון הדגל של סוני מתמקם במקום טוב באמצע, לצד ה-G3 של LG. ה-Z3 אמנם נופל ממנו באיכות התצוגה, אך מביא יתרונות בתחום העיצוב, העמידות והצילום. כמכשיר פרימיום, זכה האקספריה גם למחיר פרימיום: 3,450 שקל.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x