$
אינטרנט

ניתוח כלכליסט

אל תמהרו להכריז על מותו של הביטקוין

קריסתה השבוע של Mt Gox, זירת המסחר המרכזית במטבע הווירטואלי ביטקוין, בעקבות פריצת האקרים, גרמה לצניחה בשווי המטבע ולבהלה ביחס לעתידו של השוק. כלכליסט מנתח איך הביטקוין ושוק המטבעות הווירטואליים עשויים דווקא לצאת מחוזקים מהמשבר

איתי להט 07:0127.02.14

מבחן המציאות הגדול של ביטקוין מתרחש בימים אלה. על רקע היעלמותה של זירת המסחר המרכזית במטבע, Mt Gox, היושבת בטוקיו. האירועים מתפתחים במהירות מסחררת ועוצרת נשימה. האתר מציג לגולשים כרגע הודעה על השבתת הפעילות, כאשר העסקה האחרונה שנרשמה התרחשה לפני כיומיים והביאה את מחיר המטבע ל־135 דולר לביטקוין - התרסקות אדירה מרף ה־ 1,200 דולר שהוא חווה בתחילת השנה. מנגד, אותו ביטקוין, היצור הפיננסי התנודתי בעולם, נסחר בזירות מסחר אחרות בעולם במחיר של 550 דולר למטבע ומגיב לאירועים הדרמטיים ביציבות יחסית. 

הדרמה החלה בתחילת החודש כש־Mt Gox, כפי הנראה על פי מסמכים שהודלפו, גילתה שפגם בתוכנת המסחר שלה אפשר להאקרים לגנוב ממנה במשך שנים כ־774 אלף מטבעות, המקבילים ל־350 מיליון דולר ולכ־6% מכלל המסחר שלה, מה שמעמיד אותה בפני חדלות פרעון חמורה. חמור מזאת, היא פשוט נעלמה עם פקדונותיהם של עשרות אלפי משתמשים שאוכסנו אצלה (ראו הרחבה במסגרת).

 

קריסת Mt Gox היא ללא ספק משבר עבור שוק הסחק במטבעות וירטואליים בכלל, והביטקוין בפרט. האתר שריכז בעבר 80% מהמסחר העולמי ובשנה האחרונה ירד ל־42%, הוא שחקן מרכזי בהתפתחות הביטקוין. הכותרות מיהרו להגיע: "מטבע הביטקוין על סף קריסה", זעק הלוס אנג'לס טיימס; "רגע של חיים או מוות" בישר ה־ BBC לקוראיו; "זירת מסחר נעלמת - עתיד הביטקוין בספק" דיווח CNN.

 

ואכן המטבע חטף סנוקרת. לא רק בערכו אלא גם בהיקף המסחר. אבל במידה רבה, זו אולי גם שעתו היפה ביותר. אם יצליח לצלוח את הימים הקשים הבאים, הביטקוין יסמן לעולם שהוא גדול יותר ממשבר באחת החוליות המרכזיות שלו. למעשה, אם משווים את חדלות הפרעון הממשמשת של mtgox לבנקים, למשל, מתחדדת ההבנה שביטקוין הוא שוק חופשי אמיתי. לא אחד כזה שדורש חילוצים ממשלתיים על חשבון משלם המיסים. הסכומים שמדובר בהם מזכירים לא מעט קרנות הון וגידור שנקלעו לצרות בעבר וחולצו, כמו קרן הגידור האמריקאית Mf Global שקרסה ב־2010. כאן, מתרחש דבר דומה, אלה שהשוק עצמו יתמחר את ההפסד.

 

 

 

והשוק היה מהיר תגובה. בעוד שבלילה שבין ה־24 ל־25 בפברואר אינדקס ה־IHB20, המייצג את 20 מטבעות הקריפטו (מטבעות וירטואליים) המובילים בשוק, צנח ב־1.5 מיליארד דולר, בלילה שלמחרת הוא כבר ניתר חזרה באותו שיעור. זה היה הסימן הראשון לכך שאם לא הביטקוין עצמו, לפחות ניתן לומר ששוק המטבעות האלטרנטיביים ככלל מאזן את עצמו.

 

בנוסף, למרות המהלומה האדירה בהיקף המסחר, בתוך יום אחד בלבד זינק היקף המסחר הנופל בביטקוין ב־50% - כאמור בלי זירת המסחר המרכזית שלו ברשת. אבל אולי הסימן החזק ביותר לעמידותו של הביטקוין, הוא ערכו שלו. הביטקוין אמנם צנח ביום אחד בכ־40% מרמות של 660 דולר לרמות של 400 דולר, אך למחרת הוא טיפס בחזרה לאותן רמות. עקומת המחיר המתנדנד כבר קיבלה בקהילת הביטקוין את השם עקומת ה־U והיא עומדת כאות מציינת ל־Unbreakable.

 

קמרון וינקלווס, אחד מהמאמצים המוקדמים של ביטקויין ומי שמחזיק יחד עם אחיו בהון של 64 מיליון דולר במטבע הווירטואלי, הסביר לניו יורק טיימס את האופן שבו רואה הקהילה את הדרמה כנצחון: "הסגירה של זירת המסחר Mt Gox רק מדגימה עד כמה הביטקוין התקדם. מספר זירות מסחר אחרות כבר אספו את הפעילות של Mt Gox, ומחיר הביטקוין הראה עמידות מופלאה לאירועים. זוהי זירת מסחר ששייכת כבר לעבר, אבל מוחות מבריקים כבר עובדים על העתיד. למרות ההפסד שלי אני נשאר לחלוטין בעמדה שוורית (bulish, עמדת השקעה אגרסיבית - א"ל) בנוגע לביטקוין".

 

האירועים בשטח מייצגים את האלסטיות המופלאה של מטבעות קריפטו. בעולם האמיתי, כשמוסד פיננסי בסדר גודל של Mt Gox מתמוטט, התוצאות הן לרוב הרסניות. מספיק שניזכר בבנק האחים ליהמן שקריסתו ב־2008 ערערה את יציבות הכלכלה העולמית. לא כך בביטקוין ודומיו. היכולת של השוק להפנות באופן חופשי את המשאבים שלו בכדי לתקן את הנזק, לא מקבילה לשום דבר שראינו קודם לכן. אולי מוקדם מידי לקבוע את עתידו של ביטקוין, אבל במשבר הנוכחי הוא מוכיח את העליונות שלו על מערכות פיננסיות אחרות.

 

אין ספק שחלק גדול מההתאוששות הזו מגיע מספקולציה. דיווחים מגיעים מרחבי הרשת על זרימה מאסיבית של קרנות לרכישת ביטקוין. מעבר לעובדה שזה סימן של אמון בשוק, זה גם מזרים לו נזילות נאה, שמאפשרת לו לצלוח בקלות יחסית את השעות הקשות שהוא חווה. צריך גם לזכור שהיעלמות כספם של משקיעים יחד עם Mt Gox אופיינית למשתמשים שבחרו במסחר כמקצוע. משתמשים רגילים נוטים לשמור את המטבעות שלהם בארנק המאוחסן על מחשבם האישי או אפילו על כונן USB המאפשר להם לשמור את הכסף הרחק מסכנות הרשת.

 

טיילר (מימין) וקמרון וינקלווס טיילר (מימין) וקמרון וינקלווס צילום: בלומברג

 

הנפילה של Mt Gox התרחשה גם על רקע פריחה מאסיבית בשימוש בביטקוין. ביום שני האחרון למשל, בעוד Mt Gox נכנסה לתהליכי סגירה, נכנסה לשוק הזה חברה מנוסה ומבוססת בשם SecondMarket, שמריצה זירת מסחר ותיקה למסחר במניות של חברות פרטיות. החברה הודיעה על כוונתה לפתוח זירת מסחר תחת רגולציה קפדנית עבור בנקים גדולים למסחר בביטקוין. במקביל, ניתן גם להתרשם מנתוני הצמיחה המהירים של חברות מסחר קמעוניות עם ביטקוין. מערכת התשלומים של BitPay למשל, מאפשרת כיום לעבוד עם 24 אלף קמעונאים שמקבלים תשלום בביטקוין. עליה מ־10 אלפים קמעונאים בספטמבר האחרון ורק 1000 ב־2012.

 

אבל אולי הדוגמא המוצלחת ביותר לשרידותה של הקהילה הזו היא היכולת שלה לעבוד ביחד. בשעות אלה ממש מתארגן קמפיין לרכישת והצלת Mt Gox על ידי תרומות גולשים למען גולשים, שיתבצע איך לא בביטקוין. הקמפיין שמתארגן באתר האינטרנט reddit, קורא למשתמשי ביטקוין באשר הם לנסות יחד עם הנהלת זירת המסחר, להעביר אותה לשקיפות מלאה ולידי המשתמשים עצמם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x