$
מכשירים ומדריכים

פרשנות

מאבדת את השטח: מדוע כשלה מיקרוסופט בזירת הטאבלטים?

טאבלט ה-Surface, שהיה התקווה הגדולה של ענקית הטכנולוגיה במלחמה מול האייפד, השאיר את הקהל אדיש. מיקרוסופט, שהצהירה בהתלהבות על הפיכתה ליצרנית חומרה, נאלצת להוזיל את מחיר המחשב כדי שלא יסיים כמו מכשירי ה-Kin וה-Zune

עומר כביר 11:1724.07.13

ביוני שעבר יצאה מיקרוסופט במה שניתן להגדיר כמהלך הגדול ביותר שלה אי פעם בתחום החומרה, וחשפה את טאבלטי ה-Surface פרי פיתוחה. באירוע החשיפה עוררו המכשירים עניין רב, ומבחינת החברה היה המהלך כל כך משמעותי שכמה חודשים אחר כך, באוקטובר, הודיע המנכ"ל סטיב באלמר כי מעתה חברת התוכנה הגדולה בעולם היא גם חברת חומרה לכל דבר.

המוצר נראה לוהט: טאבלט לכל דבר ועניין, שכולל כיסוי חכם שמשמש כמקלדת ורגל נשלפת. שני אלה מאפשרים להפוך את הטאבלט למחשב נייד לכל דבר בתוך שניות ספורות.

 

טאבלט הסרפס של מיקרוסופט טאבלט הסרפס של מיקרוסופט

 

המהלך המשמעותי הוליד אינספור ספקולציות על היחסים בין מיקרוסופט ליצרניות ה-PC, על התגברות התחרות מול גוגל ואפל, ובעיקר עורר את השאלה אם החברה הצליחה לפצח את הנוסחה וליצור מכשיר שיעמוד בשורה אחת עם האייפד וטאבלטי האנדרואיד המצליחים ביותר.

 

שנה וחודש חלפו מאז אותו אירוע השקה גורלי, ותשעה חודשים עברו מאז שטאבלט הסרפס הראשון הגיע למדפים. אבל קשה היום למצוא אדם אחד שיסכים כי שני הטאבלטים שעוררו עניין כה רב זכו להצלחה ניכרת.

 

לפי נתונים של חברת המחקר IDC, ברבעון הראשון של השנה תפסו הטאבלטים של מיקרוסופט רק 1.8% משוק הטאבלטים העולמי, עם מכירות של 900 אלף יחידות בלבד (רובן של גרסת הסרפס Pro היקרה יותר).

 

מדובר במספרים מביכים לעומת הנתונים של האייפד (נתח שוק של 39.6% עם 19.5 מיליון מכשירים שנמכרו ברבעון), סמסונג (17.9% ו-8.8 מיליון מכשירים שנמכרו ברבעון), ואסוס (5.5% ו-2.7 מיליון מכשירים שנמכרו).

 

מחשב עם משבר זהות

 

המצב כל כך קשה שגם במיקרוסופט החלו לנקוט צעדים דרסטיים, ולפני שבועיים קיצצה החברה 150 דולר ממחירו של הדגם הזול יותר, סרפס RT, ל-349 דולר בלבד. אז איך הפך המוצר שעורר קריאות התלהבות עם חשיפתו הראשונה לאחד הכישלונות הבולטים של השנה האחרונה?

 

טאבלט הסרפס בידי סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט טאבלט הסרפס בידי סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט צילום: בלומברג

 

מרבית המבקרים מתמקדים בסרפס RT, הדגם הזול ביותר שהריץ את ווינדוס 8 בגרסת RT, שמאפשרת להתקין רק תוכנות חדשות שפותחו עבור ווינדוס 8. המכשיר משווק כשילוב האידיאלי בין טאבלט למחשב נייד, אבל בפועל מבצע בצורה חלקית כל אחד מהתפקידים האלו. כתב הטכנולוגיה פיטר ברייט' ציין באתר arstechnica כי בתור טאבלט, המכשיר מאלץ את המשתמש לבצע משימות מסוימות בסביבת ווינדוס מסורתית שלא מתפקדת היטב עם ממשק מגע. בתור מחשב נייד מסוגל הטאבלט להריץ מעט מאוד יישומים של ווינדוס ורק גרסה מוגבלת של אופיס.

 

לכך יש להוסיף את המבחר הזעום, בוודאי ביחס למתחרות, של אפליקציות לווינדוס 8 בחנות האפליקציות של ווינדוס. לצד הקרירות שבה התקבלה ווינדוס 8 בקרב משתמשים (וכתוצאה, גם בקרב מפתחים), הדבר השאיר לסרפס מעט מאוד סיכויים. בניגוד לציפיות מיקרוסופט, ציבור הצרכנים לא הסתער על מערכת הפעלה שמשלבת את הטוב בין שני העולמות, ובינתיים את מהפכת הטאבלטים מובילים דווקא מכשירי האייפד והאנדרואיד שמעדיפים להיות רק טאבלטים.

 

המגמה הזו אמנם פגעה גם במחשבים ההיברידיים שהופיעו בחודשים האחרונים, אבל אלו לפחות יכולים להיות מחשבים ניידים מצוינים. הסרפס RT, שלכל היותר ניתן להגדירו כמחשב נייד בינוני, ספג את מרבית הפגיעה. המחיר הגבוה רק החמיר את המצב: הסרפס תומחר ב-499 דולר (לא כולל כיסוי מקלדת), תג מחיר גבוה למתחרה חדש בתחום, שזהה או גבוה מזה של האייפד או מוצרי אנדרואיד.

 

הסרפס Pro אמנם מציע חומרה מוצלחת יותר וכולל יכולת להריץ יישומי ווינדוס מסורתיים, אבל עדיין נחשב לנחות ביחס למחשבים ניידים, ועם תג המחיר הגבוה שלו כבר לא היה מה לדבר על שימוש בו בתור טאבלט בלבד.

 

הסרפס Pro. חזק מטאבלטים, נחות מאולטרה-בוקים הסרפס Pro. חזק מטאבלטים, נחות מאולטרה-בוקים

 

החייאה של הדגם הפשוט

 

בשבועות האחרונים מנסה מיקרוסופט להחיות את הסרפס RT, ולקיצוץ במחיר מתלווה גם קמפיין פרסום מוצלח יותר שמעמיד את המכשיר צד לצד מול האייפד, ומדגים את יתרונותיו תוך שימוש בקול של הסייעת הקולית סירי, שמבכה את מגבלותיה שלה. המהלכים האלו ממצבים את הסרפס בעמדה טובה יותר, אבל ספק אם יש ביכולתם לגאול את הטאבלט המקרטע. בשנה האחרונה ראינו קריסה גורפת במכירות המחשבים הניידים, ואם אפשר ללמוד משהו מהאופן שבו התקבלה ווינדוס 8 בקרב המשתמשים הוא שהציבור לא רוצה גם וגם. למרות פוטנציאל השימושיות הניכר של המחשבים ההיברידיים, נראה שמרבית המשתמשים רוצים טאבלט שאמור להיות טאבלט ולא יותר - זול, נייד, קל ועמוס באפליקציות.

 

מחשבי סרפס בהשקת ווינדוס 8 בניו יורק מחשבי סרפס בהשקת ווינדוס 8 בניו יורק צילום: איתי שמושקוביץ

 

הסרפס הוא מכשיר שמנסה להיות גם וגם, וסופו שהוא מפספס את כל העולמות. אם מיקרוסופט רוצה שהמהלך הנוכחי שלה לא ייגמר בכישלון, היא צריכה לשדרג את דגמי הסרפס הקיימים ולמשוך אותם לשני כיוונים מנוגדים: סרפס RT, שהוא קודם כל ובעיקר טאבלט, שכבונוס כולל את היכולת להתחבר למקלדת; ולעומתו סרפס Pro, שהוא אולטרה-בוק היברידי. הבידול צריך להיות לא רק בשיווק אלא להתבטא גם בחומרה עצמה. ציבור הצרכנים נכון לעכשיו הצביע ברגליים, ולמיקרוסופט כדאי לרוץ אחריו לפני שתישאר מאחור.

 

היסטוריה של כשלונות בתחום החומרה

 

הסרפס הוא לא הכישלון הראשון של מיקרוסופט בתחום החומרה, ולמעשה לחברה יש היסטוריה מצערת של נפילות בכל הקשור לעולם המובייל.

 

הראשון ואולי המוכר שבהם הוא ה-Zune, נגן המדיה שהשיקה מיקרוסופט ב-2006, חמש שנים אחרי שאפל חוללה מהפכה עולמית בשוק המדיה עם האייפוד. הזון של מיקרוסופט הגיע מאוחר לשוק וסבל מתנאי נחיתות ניכרים: הוא נמכר רק בארה"ב, נחשב לנחות מבחינת החומרה והתוכנה, לווה בקמפיין פרסום הזוי בכיכוב של קנגורואים, והשימוש העיקרי שלו בעולם הטכנולוגיה היה כפאנץ' ליין בבדיחות על חשבונו. הוא נזנח רשמית ב-2011, אף שבפועל נחשב למת זמן רב קודם לכן.

 

נגן ה-Zune נגן ה-Zune

 

בערך שנה לפני שמיקרוסופט חיסלה את זון רשמית, באפריל 2010, יצאה החברה במהלך חומרה אחר וחשפה את Kin - סדרת מכשירי טלפון סלולריים לצעירים ששמה דגש על שירותי ענן ויכולות שיתוף מובנות. הפוטנציאל של המכשירים להצליח מעולם לא זכה לבדיקה אמיתית, שכן הם תומחרו באותה רמת מחיר של סמארטפונים אף שהכילו הרבה פחות יכולות. שבועות ספורים אחרי ההשקה כבר קברה מיקרוסופט את הקין, תוצאה של המכירות החלשות והרצון של החברה להתמקד בפיתוח ווינדוס פון. 

 

טלפון ה-Kin טלפון ה-Kin

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x