$
חדשות התקשורת

רשות ההגבלים העסקיים לא מאמינה ביישום השוק הסיטונאי

הרשות בודקת אם קיים כשל שוק במחירים שגובות בזק ו־HOT מספקיות האינטרנט על תשתיות, ואם נדרשת התערבות. תזמון הבדיקה מפתיע וקורא תיגר על החלטות משרד התקשורת, משום שרפורמת השוק הסיטונאי אמורה לשנות את מודל התמחור ממילא

אופיר דור 08:0624.07.13

רשות ההגבלים העסקיים בודקת את גובה התשלומים שנדרשות לשלם ספקיות האינטרנט לחברות בעלות התשתית הקווית, בזק ו־HOT. התשלום נגבה עבור החיבור של ספקיות האינטרנט (כדוגמת נטוויז'ן, 012 ואקספון) לתשתית של בזק ו־HOT, המאפשר להן "לשנע" את התעבורה המגיעה מבית הלקוח אל רשת האינטרנט (הסכם ג'יגות).

 

הרשות בודקת אם קיים כשל שוק במחירים שגובות בזק ו־HOT מספקיות האינטרנט, ואם נדרשת התערבות כדי לפצות על היעדר תחרות. הבדיקה נמצאת בשלבים ראשוניים, ובינתיים התבצע סקר בקרב הספקיות לגבי התעריפים שנגבים מהן.

  

הבדיקה של רשות ההגבלים העסקיים מפתיעה מכמה סיבות. הבדיקה נערכת כשנה לאחר שמשרד התקשורת בעצמו פרסם שימוע שהצביע על כשלים תחרותיים ועל כוונתו לפקח על המחירים שגובות בזק ו־HOT. אלא שמשרד התקשורת החליט בסופו של דבר לא להתערב בשוק, וכעת רשות ההגבלים יוצאת בבדיקה משלה ובעצם קוראת תיגר על החלטת המשרד.

 

שר התקשורת, גלעד ארדן. הספקיות מתלוננות כבר שנים על המחירים שר התקשורת, גלעד ארדן. הספקיות מתלוננות כבר שנים על המחירים צילום: עמית שעל

 

אחת הסיבות שמשרד התקשורת נמנע מלבצע אסדרה של המחירים היתה שבזק ו־HOT החליטו וולונטרית להפחית את המחיר שהן גובות מהספקיות בצורה חדה. אולם ברשות ההגבלים חושבים כנראה שההפחתה אינה מספקת, או שמעוניינים לחקור כיצד התאפשרה פתאום הורדת תעריפים חדה.

 

בשימוע שהציג משרד התקשורת הוא קבע כי כל אחת מחברות התשתית היא מונופול כלפי ספקיות האינטרנט. זאת כיוון שלספקיות אין יכולת בחירה או מיקוח עם איזו חברת תשתית להתקשר וכמה ג'יגה לרכוש ממנה.

 

התזמון של הבדיקה מפתיע גם משום שבימים אלו שוק התקשורת הקווית עומד על סף שינוי גדול שיתרחש עם תחילת יישום רפורמת השוק הסיטונאי, שבמסגרתה יוכלו הספקיות לחכור את השימוש בתשתיות ולהציע ללקוח חבילה משולבת של ספק ותשתית אינטרנט. במסגרת הרפורמה צפוי גם כך להשתנות מודל התמחור. גורמים בכירים במשרד התקשורת אומרים שמדובר בעניין של חודשים עד לתחילת יישום הרפורמה. ההתערבות של רשות ההגבלים כעת מצביעה על מידה של חוסר אמון מצדה ביחס ללוח הזמנים שקבע המשרד.

 

ספקיות האינטרנט מתלוננות שנים על התשלומים הנגבים מהן על ידי בזק ו־HOT. עיקר התלונות מגיעות מהספקיות הקטנות שמתנגדות לכך שחברות התשתית גובות מחיר מבוסס גודל, כלומר שהשחקנים הגדולים משלמים פחות על כל יחידת נפח בהשוואה לקטנים.

 

כמו כן, במהלך השנים הועלו טענות בדבר חוסר שקיפות במחירים מצד בזק ו־HOT, כך שכל ספקית אינטרנט מקבלת תעריף אחר מהאחרת.

 

חברות התשתית יזמו בשנים האחרונות כמה מהלכי שדרוג מהירות גלישה משמעותיים ללקוחותיהן. בספקיות האינטרנט טענו בעבר כי מהלכים אלו מחייבים גם אותן לבצע שדרוג מהירות ללקוחות, וכך לצרוך כמות גדולה יותר של תעבורה ולשלם בסופו של דבר יותר לבזק ו־HOT.

 

בכל מקרה עולה השאלה אם במקרה שרשות ההגבלים העסקיים אכן תמצא כשל שוק היא תפעל לתקן עוולות עבר, ותדרוש מבזק ו־HOT לפצות את הספקיות בדיעבד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x