$
חדשות התקשורת

בלעדי לכלכליסט

התוכנית הסודית של פלאפון לצמצום כוח אדם בקבוצת בזק

רק לפני שבועיים ניסה מנכ"ל פלאפון גיל שרון להרגיע את העובדים וטען כי אין תוכנית למיזוג עם בזק, אך מסמך שהגיע לידי "כלכליסט" חושף תוכנית מגירה מ־2010 שכללה קיצוץ של 46% מכוח האדם בחטיבות ה־IT בקבוצה. פלאפון: "הנושא ירד מהפרק"

רותי לוי 06:5925.12.12

מסמך בשם "תוכנית לאיחוד מערכות מידע בקבוצת בזק" שהגיע לידי "כלכליסט", חושף לראשונה תוכנית לאיחוד בין החטיבות הטכנולוגיות של חברת בזק ושל החברות־הבנות שלה, פלאפון ובזק בינלאומי. לפי תוכניות משרד התקשורת, ב־2013 אמורה לצאת לפועל רפורמת השוק הסיטונאי בשוק התקשורת, שבמסגרתה עתידה להתבטל ההפרדה המבנית בין בזק לחברות־הבנות שלה, ובכללן פלאפון - מה שיאפשר לקבוצה לאחד מערכות, לצמצם מבנים וכוח אדם ולחסוך בעלויות.

 

המסמך שנחשף כאן מפרט תהליך איחוד מערכות מקדים שהציעה פלאפון, והוא חובר באוגוסט 2010 בידי שמעון הרץ, סמנכ"ל מערכות המידע בחברה. התהליך תוכנן להימשך ארבע שנים, וכלל צמצום של כ־300 עובדים - 46% ממצבת כוח האדם בחטיבות ה־IT (מערכות מידע) של החברות דאז - וחיסכון של 92 מיליון שקל בשנה.

 

צמצום של כמעט מחצית מעובדי ה-IT

 

בבזק כבר צמצמו כוח אדם

 

בשבועות האחרונים מתנהל סכסוך מתוקשר בין עובדי פלאפון לבין הנהלת החברה. גרעין הסכסוך בחברת פלאפון נוצר בשל חשש של עובדים ותיקים לנוכח התחזיות הקשות לשוק הסלולר בתקופה של תחרות אגרסיבית. עובדי פלאפון חוששים שכוחם קטן בהשוואה לוועד החזק של בזק, כך שבמצב של ביטול ההפרדה המבנית, הם יהיו הראשונים ללכת. בדיוק לשם כך שיגר מנכ"ל פלאפון גיל שרון מכתב הרגעה לעובדים לפני כשבועיים, ובו כתב: "ברצוני להבהיר באופן חד־משמעי שאין כל כוונה בזמן הנראה לעין למזג את פלאפון עם בזק. אין לכך תוכנית כלשהי בקבוצה". שרון אף הכחיש קיומה של תוכנית לאיחוד מכל סוג שהוא בשיחה עם כתבי "כלכליסט" ואמר: "תוכנית כזו לא נבחנה מעולם". כאמור, המסמך שנחשף כאן מוכיח אחרת.

 

שרון. שלח מכתב הרגעה שרון. שלח מכתב הרגעה צילום: אוראל כהן

 

קיומו של המסמך עשוי להסביר מדוע דווקא מחלקת ההנדסה היא זו שמובילה את ההתארגנות בפלאפון. על פניו, כפי שהקפידו ללחוש בהנהלת פלאפון, מדובר בעובדים שמשתכרים היטב (מעל 20 אלף שקל בחודש), חלקם אף מחזיקים ברכב חברה צמוד ובמגוון הטבות נוספות. אך דווקא עובדים אלה, בניגוד לנציגי השירות הצעירים שמשתכרים על בסיס שעתי ומציגים תחלופה גבוהה, רוצים להבטיח לעצמם אופק תעסוקתי. אחד הדברים שמטרידים את העובדים הללו הוא שבבזק קווי מוזגו לפני כחצי שנה חטיבת ההנדסה וחטיבת מערכות המידע, ובעקבות כך כ־70 איש צפויים לעזוב את החברה בחודש הקרוב. לנוכח הנסיבות, קיצוץ נוסף מהצד של בזק נראה פחות סביר.

 

המסמך הנוכחי אמנם "ירד מהפרק" לטענת הנהלת פלאפון, אך גם כתוכנית מגירה הוא מהווה אינדיקציה למהלכים אפשריים שכבר נשקלו בחברה. אחד מהמהלכים הללו מתייחס לתקופת המעבר שבין ההודעה על האיחוד ועד להשלמתו - החברה לא תוכל להרשות לעצמה עזיבת עובדים טרם עת, מכיוון שהם יהיו דרושים לה לצורך השלמה תקינה של איחוד החומרה. "שלב המעבר צריך שיהיה קצר ככל שניתן. חוסר החלטות ואי־ידיעה של המצב על ידי העובדים יגרמו בלבול, חוסר ביטחון, אי־יציבות ועזיבת עובדים ומנהלים, בדרך כלל המוכשרים שבהם" - כותב הרץ ומציע להבטיח לעובדים תקופת תעסוקה מינימלית של שנה: "ובכך לאפשר למנהל מערכות המידע לנצל את הצוות כולו לבניית הגוף המאוחד, ולעבור באופן חלק לשיטת עבודה חדשה. החיסכון בשכר עובדים יתחיל אם כן החל מהשנה השנייה".

 

המסמך נוצר בימי הגאות

 

אין זה מפליא שהנהלת פלאפון חוששת מהתאגדות שעשויה לפגוע בתהליך התייעלות הכרחי לתקופה התחרותית. היא תעדיף לקיים משא ומתן, להעלות שכר ולהעניק שי מנופח לחג כדי להפסיק את המאבק עם העובדים, שבו היא נמצאת כבר ארבעה חודשים. ההנהלה מעדיפה כנראה אפילו יחסי ציבור שליליים, כפי שחוותה לפני שבועיים כשגררה באישון לילה את רכבי העובדים השובתים עם חפציהם הפרטיים, ולו רק שלא יוקם ועד יציג ומאיים שיקשה על מהלכי פיטורים והתייעלות.

 

כאמור, מסמך ההתייעלות נוצר בסוף 2010, מעט אחרי ששאול אלוביץ' השלים את הרכישה של בזק ועוד במהלך כהונתו הדומיננטית של שלמה רודב כיו"ר בזק. 2010 היתה דווקא שנת הרווחים הגדולים של חברות הסלולר ובה הציגה פלאפון רווח נקי של 1.03 מיליארד שקל ושיעור EBITDA מרשים של 36%. ב־2011 עקפה פלאפון את כל המתחרות עם שורת רווח משופרת של 1.05 מיליארד שקל, אולם תחזיות לשנה הנוכחית צופות צניחה דרמטית, כאשר בחודשים ינואר־ספטמבר הציגה פלאפון רווח מצטבר הנמוך ב־34% מהתקופה המקבילה אשתקד. אם מסמך התייעלות היה קיים בימי הגאות, הרי שלא מן הנמנע שמסמך חדש יונח על שולחן המנכ"ל בימי התחרות.

 

מפלאפון נמסר: "בוצעה בדיקת היתכנות בנושא בשנת 2010, בימי יו"ר בזק הקודם, ולאחר בירור ראשוני הנושא ירד מהפרק. החברה מדגישה כי אין כל תוכנית למיזוג החברה עם בזק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x