$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

מצלמות האבטחה הופכות לכדורי בדולח; ינחשו את פשעי העתיד

הדור הבא של מצלמות האבטחה יזהה התנהגויות חשודות ויזהיר את המשטרה מפני מצולמים שעלולים לפשוע, בית המשפט העליון האמריקאי דן בטירוף זכויות יוצרים חדש - איסור על מכירת ספרים יד שניה והמקור האמיתי לטעויות בספרים הדיגיטליים

יוסי גורביץ 15:0129.10.12

אני, אתה והמצלמה הבאה

 

מצלמות אבטחה הן כנראה מוצר האבטחה המיותר ביותר אחרי אזעקות רכב: בריטניה רושתה במספר עצום של הגרוטאות  - וכמה שנים לאחר מכן נאלצה המשטרה המקומית להודות שלא נרשמה ירידה בפשיעה; היא פשוט התבצעה מחוץ לטווח המצלמות. דו"חות אחרים העידו שהעליה במספר המצלמות אפילו פגעה במלחמה בפשע, משום שהמשטרה הוצפה בכמויות עצומות של מידע חסר תועלת שצריך לעבד. מתנגדי המהלך טוענים שהמשמעות שלו היא הוצאת שוטרים מהתפקיד שהוכשרו לעשות - פטרול ברחובות - והצבתם מול מסכי מחשב.

 

מצלמת אבטחה עירונית בהולנד מצלמת אבטחה עירונית בהולנד צילום: אי פי אי

 

עכשיו מנסים לקחת את הטכנולוגיה הבעייתית הזו צעד (בעייתי) קדימה: מדענים מאוניברסיטת קרנגי מנסים לגרום למצלמות לזהות התנהגות אנושית ולהחליט איזה סוג של התנהגות נחשב לחשוד. המטרה היא לאפשר מעקב רציף ללא טעויות שעשוי לבצע תצפיתן אנושי בשל עייפות או מקצועיות נמוכה. מה גם, שלמצלמה אוטומטית לא צריך לשלם משכורת.

  

למשל, מקרה בו אדם נטש מטען בנמל תעופה לפרק זמן ארוך יחסית. עקרונית, ניתן למקם כך מטעני חבלה. המצלמה תזהה את האדם, תזהה את המטען, תזהה שהם נפרדו - ותזעיק מישהו. אבל זה לא נגמר בכך: המצלמות יוכלו לא רק לזהות שמשהו קרה - אלא גם מה עתיד לקרות.

 

לא תופתעו לשמוע שהמחקר המטריד הזה, שתוך זמן קצר ודאי יוכרז כראוי לשמש כראיה בבית משפט, ממומן על ידי DARPA, הסוכנות למדענים מטורפים של הפנטגון. האנשים שהביאו לכם את האינטרנט ואת החזירים הזומבים רוצים עכשיו לנחש מה תעשו, כנראה כדי לחסוך בשיקול דעת של חיילים.

 

דארפה לא לבד: פרוייקט אירופאי דומה, Indect, מיועד לעבד במהירות כמויות גדולות של תמונות ממצלמות אבטחה, כדי שאפשר יהיה לזהות אזורים של התפרעות המונית או פשיעה לפני שהם קורים. הפרוייקט בחיתוליו, אבל כבר יש לו מתנגדים. לא פלא שהפרויקט מושך אש: לצד הפגיעה בפרטיות, מדובר פה באנשים שיואשמו בדבר שעדיין לא עשו - וספק אם כלל התכוונו לעשות.

 

הטירוף החדש

 

המדור הזה סיפר לא פעם שהמלחמה בפגיעה בזכויות יוצרים איבדה כל קשר למציאות וכעת מתנהלת בפסים מטורפים לחלוטין - מעין המקבילה של המלחמה בטרור. עכשיו מגיעה עוד ראיה טרייה לכך.

 

בית המשפט העליון האמריקאי ידון היום (ב') בתיק מסובך להחריד, במסגרתו מנסה חברת הוצאת ספרים לאסור על מכירה בארה"ב של ספרים שהיא ייעדה למכירה בחו"ל. הסיבה לכך פשוטה למדי: סטודנטים בארה"ב גילו כבר לפני שנים שהעלות של ספרי הלימוד שלהם מחוץ לארה"ב נמוכה משמעותית יותר - לעתים עד כדי מחצית. שלם דמי משלוח ומצבך ישתפר פלאים.

 

מה יקרה אם לא תוכלו עוד לרכוש ספר יד שניה בלי לשלם גם להוצאת הספרים? מה יקרה אם לא תוכלו עוד לרכוש ספר יד שניה בלי לשלם גם להוצאת הספרים? צילום: שאול גולן

 

המו"לים לא מתלהבים מהרעיון, כמובן, וכעת הם רוצים לאסור על מה שמכונה זכות המכירה הראשונה. על פי התקדימים הקיימים, כאשר אתה מוכר יצירה מוגנת בזכויות יוצרים - ספר, דיסק, משחק - אתה חייב לשלם לבעל הזכויות. אבל כאשר המוצר כבר ברשותך, אתה יכול למכור אותו למי שאתה רוצה בלי לשלם לאף אחד. יש שוק שלם של מכירות יד שניה שנשען על התפיסה הזו.

 

עכשיו רוצים בעלי הזכויות לבטל את העקרון הזה. הם רוצים, בפועל, להיות בעלי הזכויות לנצח. אם קנית משהו מוגן, כל מכירה (עזבו מכירה, כל הענקה במתנה) שלו צריכה להתבצע באישור בעלי הזכויות.

 

וכמובן, לכל זה יש צד חברתי. האנשים שיש להם קונים את הדברים החדשים: הבגדים החדשים, הגרוטאות הסלולריות החדשות. האנשים שאין להם מסתפקים לעתים קרובות במוצרי יד שניה. עכשיו רוצים בעלי הזכויות להטיל על האנשים שגם ככה אין להם מס חדש. זו כבר סיבה לזרוק אותם מכל המדרגות, רצוי ללועו של כריש משוטט. למרבה הצער, הפסיקה הזו תהיה מוכרעת על ידי אחד מבתי המשפט השמרניים ביותר בעולם.

 

הבעיה עם ספרים דיגיטליים

 

לח"מ יש קינדל והוא אוהב אותו. הדבר היחיד שמעיב על יחסינו הוא שגיאות הקלדה בספרים הדיגיטליים - דבר שמפריע גם משתמשים רבים אחרים. נראה שהשגיאות הללו נפוצות בספרי קינדל יותר מאשר בספרים מודפסים. הסיבה לכך איננה רשלנות של הכותבים או העורכים אלא של שימוש בתוכנות OCR, שמטרתה היא סריקת טקסט ותמונות והמרתם לפורמט דיגיטלי.

 

לא חף מטעויות. קינדל לא חף מטעויות. קינדל צילום: בלומברג

 

התוכנות הללו ידועות לשמצה בכשלונות שלהן; אם אתם מוצאים שגיאות במהדורת דפוס חדשה של ספר ישן, הסיבה לכך היא בדרך כלל שהמו"ל לא טרח לשכור אנשים שיקלידו מחדש את הטקסט ויעבירו אותו לעורך רציני, אלא שלח את הספר לתוכנת OCR. זה הרבה יותר זול והרבה פחות טוב.

  

הבעיה מעצבנת, אבל ניתנת לפיתרון - ואמזון, שמאפשרת למשתמשים לה לחלוק הערות, צריכה לעמוד בראש המאבק לתיקון התקלות הללו. זה לא מסובך כל כך: הנחה של כמה סנטים על כל דיווח על טעות ברכישת הספר הדיגיטלי הבא תעשה את העבודה.

 

קצרצרים

 

1. החברה החקיינית הרווחית בעולם, אפל - שהעתיקה השנה את הטלפונים והטאבלטים של יריביה - זכתה למודעה לעגנית שמופיעה בעמוד הראשי של אמזון. הטאבלט החדש שלה, האייפוד מקסי, מושווה לשלילה לקינדל Fire HD, כשהמודעה מציינת בין השאר שהמסך של האייפד מיני אמנם גדול ב-0.9 אינץ' מזה של הקינדל פייר, אבל מספק תצוגה פחות טובה. במקביל, ציינה אמזון שהמכירות של הגרוטאה שלה עלו מאז שאפל הכריזה על הגרוטאה מיני.

 

אייפד מיני אייפד מיני צילום: בלומברג

 

2. האם אפשר לשמוע אותך צורח בחלל? כידוע, הסרט "הנוסע השמיני" (מהדלוחים שבתרגומי ישראל; במקור הוא נקרא פשוט Alien) ענה על השאלה הזו בשלילה. מדענים רוצים לבדוק מחדש את הנקודה הזו, והם מבקשים מאנשים להקליט את עצמם צורחים כדי שאפשר יהיה לשלוח את ההקלטות לקצה החלל, להשמיע אותן דרך סמארטפון  ולראות אם המיקרופון של הגרוטאה קולט אותן. נשמע כמו בזבוז משווע של זמן ומאמץ אנושי, אבל מי אני שאקבע. המדענים צפויים להשתמש בסמארטפוני אנדרואיד לשם כך. אולי כי לו היו משתמשים באייפון, היתה טוענת אפל שהצרחות שייכות לה.

 

3. באירוע האחרון של אפל אמר פיל שילר, סמנכ"ל המוצרים שלה, ש"נכון שזה מדהים איך משהו חדש גורם לדבר הקודם להיראות מיד מיושן?" ובכן, פיל, כן: אחרי הכל, זה הבסיס של אסטרטגיית המכירות שלכם - דבר שמתחיל לעצבן את הלקוחות. פעם, נהגו לייצר מכשירים שמסוגלים לעבוד גם אחרי שנים ארוכות: צלמי פילם יאהבו לספר לכם איך מצלמה - ועדשות - שנבנו בשנות החמישים או השישים עדיין עושים את העבודה. מה הסיכוי שהנכד שלכם יוכל להפעיל את האייפוד מקסי החדש עוד שלושים שנה?

   

4. ולפינת הפושע המטומטם: גנב בריטי צעיר, עמנואל ג'רום, פרץ לבית. הוא החליט שלא להדליק את האור ולהשתמש באייפון שלו כפנס. ג'רום הפעיל בטעות את מצלמת המכשיר ותיעד למעשה, את הפשע שביצע. מאוחר יותר הוא נעצר, בחשד לפשע אחר, ועל הגרוטאה שלו נמצאו התמונות המרשיעות. אל תהפכו לחלק מהסטטיסטיקה: בבואכם לבצע פריצה באמצעות סמארטפון, הקפידו להוריד אפליקציית פנס ייעודית.

  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x