$
חדשות טכנולוגיה

"שוק ה-PC גדול היום מאי פעם"

סמנכ"ל הטכנולוגיות של לנובו הודף את הטענה של סטיב ג'ובס על קץ עידן המחשב האישי, וטוען שלמעשה השוק עדיין צומח. "העתיד הוא במכשירים המשלבים מחשב נייד וטאבלט", אומר בראיון ל"כלכליסט" ג'ורג' הי, שביקר לראשונה בארץ ופגש "הרבה סטארט-אפים מלהיבים"

עומר כביר והראל עילם 16:0707.05.12

יצרנית המחשבים לנובו אחראית לאחד המהלכים הטכנולוגיים המוצלחים של השנים האחרונות: לפני שבע שנים רכשה החברה הסינית האלמונית יחסית את חטיבת המחשבים האישיים של יבמ, גוף עם מעמד כמעט מיתולוגי ואייקון אמריקאי, שהכנסותיו עמדו על 9 מיליארד דולר בשנה.

 

הכרזת הרכישה על ידי החברה שהכנסותיה הנקיות אז עמדו על 3 מיליארד דולר בלבד התקבלה אמנם בביקורות צוננות ובבריחה של משקיעים. אבל כיום, עם הכנסות של 21.5 מיליארד דולר ב־2011 וזינוק למקום השני ברשימת יצרניות המחשבים האישיים הגדולות בעולם, אפשר להכתיר את המהלך בבטחה כאחד המוצלחים שידע עולם הטכנולוגיה בתקופה האחרונה.

 

כעת ניצבת החברה בפני צומת גורלי נוסף: לנובו בנתה את עצמה כחברת PC, אבל העולם עובר למובייל ולענן, ואין שום ביטחון שאחרי שבע השנים הטובות לא הגיע תורן של שבע השנים הרעות. זאת במיוחד לאור הפיגור של החברה בתחום המובייל אחרי שמות כמו אפל וסמסונג. שניים מבכירי לנובו שביקרו לאחרונה בישראל, סמנכ"ל הטכנולוגיות ג'ורג' הי וסמנכ"ל האסטרטגיה דן סטון, אמרו בראיון מיוחד ל"כלכליסט" שהחברה מכינה את עצמה גם לשוק העולמי המשתנה.

 

מתכנן טאבלט עם ווינדוס 8

 

"אנחנו כרגע מספר שתיים במכירות טאבלטים בסין, ויש לנו יותר מ־50% משוק האנדרואיד במדינה", טוען הי. "אנחנו מרחיבים את מכירת הטאבלט שלנו לכל העולם, כולל ישראל. בסמארטפונים אנחנו יצרנית המחשבים היחידה שפועלת בתחום כבר עשר שנים. מכירות הסמארטפונים שלנו בסין צומחות מהר מאוד, ואנחנו שוקלים להרחיב את המכירה שלהם לכל העולם. ישנו גם שוק הטלוויזיות החכמות, ובתחילת החודש אף השקנו קו טלוויזיות חכמות משלנו, מהראשונות בעולם שמתבססות על גרסת 'קסטה' של מערכת ההפעלה אנדרואיד".

 

לא יהיה לכם יותר קשה לפרוץ עכשיו, כשחברות אחרות ובראשן אפל וסמסונג כבר שולטות בשוק?

סטון: "צריך לעבור שוק שוק. שוק הטלוויזיות החכמות די פתוח ואף אחד עוד לא שולט בו. אם נבחן את שוק הטאבלטים, זה עדיין תחום חדש שגדל במהירות - אנדרואיד מצליח, אך יש עדיין סימן שאלה גדול איך ווינדוס 8 תשפיע על השוק - ואנחנו בהחלט מתכוונים לפתח טאבלטים שיפעלו על מערכת ההפעלה של מיקרוסופט. אנחנו במקום שבו אנחנו רוצים להיות לפי האסטרטגיה שלנו. הקהל יראה יותר ויותר מוצרים, הן עם אנדרואיד והן עם ווינדוס 8".

 

הי: "הסמארטפון והטאבלט עדיין נמצאים בשלבים הראשוניים שלהם. יהיו הרבה שינויים בעתיד כמו החיבור של ה־PC והטאבלט, שישפיע רבות על הטאבלטים כפי שהם היום. גם הסמארטפון עדיין בשלבים הראשוניים, ויש עוד הרבה אתגרים כמו חיי סוללה ארוכים יותר וקלות שימוש. יש לנו הרבה הזדמנויות".

 

יוגה של לנובו. מחשב נייד שהופך לטאבלט יוגה של לנובו. מחשב נייד שהופך לטאבלט צילום: בלומברג

אילו חידושים טכנולוגיים יכולה לנובו להציג שיבדלו אותה מהמתחרות?

הי: "בטאבלט אנחנו משקיעים במכשירים דו־שימושיים (מחשבים ניידים עם מקלדת מתפרקת שיכולים להפוך לטאבלטים - ע"כ וה"ע). ב־CES, כנס הטכנולוגיה שנערך בתחילת השנה בברצלונה, הצגנו את ה־Yoga, מחשב נייד עם מסך שיכול להיפתח בזווית של 360 מעלות, ושזכה בהרבה פרסים. אנחנו נציג עוד הרבה מכשירים דו־שימושיים חדשניים עד סוף השנה, ולנובו תוביל את התחום הזה.

 

"בסמארטפונים, נתחיל בסין ונבליט את סביבת הענן האישי, שמאפשרת לגשת לתיקיות ולקבצים האישיים ממכשירים שונים ולסנכרן בין המכשירים. אנחנו ננצח קודם בסין, ואז נצא למדינות אחרות. בטלוויזיות חכמות, קיבלנו הרבה תגובות טובות על ממשק המשתמש שלנו. הוא נהדר, ותומך במחוות ובקול".

 

מחפשים טכנולוגיות בישראל

 

סטון, ישראלי לשעבר, אומר שהשקיע מאמצים רבים כדי לשכנע את הי, מהאנשים החזקים והמשפיעים ביותר בלנובו, לבוא לישראל. אבל את הסיבות לביקור האחרון העדיפו השניים לשמור במעורפל. "אנחנו מחפשים כאן טכנולוגיות מעניינות", אמר הי.

 

חברות לרכישה או רק שותפים?

הי: "אנחנו מחפשים טכנולוגיות ליבה. אולי שותף, אולי נוכל לרכוש חלק מהטכנולוגיות האלו. זה תלוי. זה שלב מוקדם מאוד".

סטון: "לרוב כשאנחנו עובדים עם שותפים אנחנו מחפשים טכנולוגיות שישתלבו במוצרים שלנו, ולאורך זמן מערכת היחסים הזו תתפתח ליותר משותפות".

 

יש חברות מסוימות שאתם מתעניינים בהן או שהחלטתם להשקיע בהן?

סטון: "נכון לעכשיו יש לנו שותפויות עם כמה חברות ישראליות. מדובר בטכנולוגיות מאוד מדליקות, אבל השותפויות הן תחת הסכמי חיסיון. אנחנו בהחלט מפתחים ובודקים פרויקטים ספציפיים עם כמה טכנולוגיות ישראליות. לא משהו שהודענו עליו רשמית, אבל אנחנו בהחלט עובדים עם כמה".

 

התדמית של לנובו, בישראל לפחות, היא של חברה המוכוונת לשוק העסקי. אתם רוצים להצליח בשוק הצרכני. איך תשנו את התדמית הזו?

סטון: "זו אבולוציה, וכל מדינה נמצאת מבחינתנו בשלב אחר באבולוציה. הפעילות שלנו בשוק העסקי חזקה באופן בלתי ייאמן, ואנחנו מחויבים לשוק הזה. אם נבחן את השוק הצרכני, אנחנו מספר שתיים בעולם ויש לנו היצע מוצרים מלא".

 

הי וסטון. "בודקים פרויקטים עם כמה חברות ישראליות" הי וסטון. "בודקים פרויקטים עם כמה חברות ישראליות" צילום: ישראל הדרי

 

לאחרונה יש הרבה ביקורות כלפי תנאי העבודה במפעלים סיניים. אילו צעדים אתם נוקטים להבטיח תנאים טובים לעובדים שלכם?

סביב השולחן משתרר שקט, והמבוכה על פניהם של הי וסטון ניכרת. השניים מעבירים כמה דקות בדפדוף בניירות, ובסופן עונה סטון תשובה דיפלומטית: "אנחנו מאוד מחויבים לעובדים שלנו, ועושים הרבה מהעבודה במפעלים שלנו. יש לנו 27 אלף עובדים, רבים מהם הם פועלים. אנחנו משקיעים בהם הרבה".

 

אנחנו רואים יותר ויותר שירותי ענן לאחרונה, אפל ואסוס הכריזו על שירותים שמשולבים במחשבים שלהן. מה האסטרטגיה שלכם בתחום?

הי: "השילוב בין מכשירים לשירותי ענן הוא כיוון שאנחנו מתכוונים לחדש בו. אנחנו הכרזנו על פתרון הענן הפרטי שלנו לפני שנה בבייג'ינג. זה בהחלט אזור שחשוב לנו, ויש לנו שירות משלנו. השקנו את השירות בסין ואנחנו נמשיך להתרחב ונכסה את כל העולם. כל השירותים יתחילו בסין - יש לנו חדירה מאוד גבוהה לשוק המקומי שם, וזה נותן לנו הזדמנות לבדוק קודם את השירותים שלנו".

 

איך הענן ישנה את החומרה בטווח הארוך? נצטרך פחות שטח אחסון או כוח מחשוב?

הי: "הענן ייקח חלק גדל והולך במחשוב, אבל צריך להבין שלחומרה בצד הלקוח יש עדיין חשיבות. אם אתה מנגן סרטון מהענן, אתה עדיין צריך מפענח וידיאו איכותי על המחשב, ואתה עדיין צריך מחשב חזק. בטלפונים חכמים אתה רואה מעבר לשתי ליבות, ארבע ליבות. יש לזה עדיין חשיבות. הענן נותן לך חוויית משתמש טובה יותר ויותר אפשרויות, אבל אתה לא יכול לוותר על חומרה".

 

זאת תקופה מאוד קשה עבור שוק המחשבים האישיים, אבל אתם עדיין רושמים צמיחה קבועה. איך אתם מצליחים בזמן שכל השוק סובל?

סטון: "אני לא חושב שזאת תקופה קשה לשוק ה־PC, וגם זה לא עולם פוסט־PC. השוק גדול יותר מאי פעם, יש עלייה בהיקף המכירות והמשלוחים. זה עולם PC פלוס. ה־PC לא מת".

 

אז סטיב ג'ובס טעה?

סטון: "בוא נגיד שהלקוח צדק. הלקוחות עדיין קונים מחשבים אישיים, אבל גם טלוויזיות חכמות, טלפונים, טאבלטים. אנחנו מחויבים לכל המכשירים האלו, אנחנו גם מחויבים ל־PC. שוק ה־PC עדיין גדל. זה נכון שקצב הצמיחה יורד, אבל תמיד כששוק גדל, קצב הצמיחה יורד. ואנחנו צומחים בגלל הקשרים שיש לנו עם כל החברות, היכולת שלנו לספק את כל קשת מוצרי הצריכה".

ג'ובס. "הלקוחות עדיין קונים מחשבים אישיים" ג'ובס. "הלקוחות עדיין קונים מחשבים אישיים" צילום: איי אף פי

 

הי: "יש ירידה בשוק ה־PC בכמה מדינות, באזורים כמו אירופה או ארצות הברית, אבל בסך הכל השוק גדל. וגם: הגישה שלנו לא מדברת על המחשב האישי, היא מדברת על מחשוב אישי - וזה כולל את שוק הטאבלטים והטלפונים, וסך כל שוק המחשוב האישי צומח בצורה מטורפת".

 

לשלב בין המכשירים

 

איך אתם מתחרים מבחינה שיווקית מול אפל?

סטון: "אנחנו מתמקדים במה שהלקוחות שלנו רוצים. אנחנו רוצים לתת להם את העיצוב והחומרה הכי טובים, על פני קשת של מחירים, פורמטים וערוצים שונים".

 

אבל אפל תמיד מציעה ללקוחותיה מה שהם צריכים, לא בהכרח מה שהם רוצים.

סטון: "אנחנו מציעים קשת מוצרים מלאה, ממוצרים זולים ועד למתקדמים ביותר. ברור שאנחנו גם מנסים לחדש ולמצוא מקומות חדשים. למשל, אנחנו נכנסים לשוק המכשירים הדו־שימושיים, כמו Yoga שהזכרנו קודם".

 

הי: "אנשים מתלוננים שהיום אין להם פחות אלא יותר מכשירים. טלפון, טאבלט, מחשב נייד. יש הרבה דרישה לשלב את המכשירים האלו לאחד. מלבד המכשירים הדו־שימושיים, אנחנו עובדים על מחשבים אולטרה־ניידים, שהם דקים וקלים יותר מאי פעם. עד סוף השנה, אנחנו גם נוציא עוד דגמי יוגה וגם מחשבי Thinkpad דו־שימושיים".

 

התרבות הסינית נתפסת כמאוד רשמית, שמרנית, בעוד שהתרבות הישראלית מאוד צעירה. קשה לך לעבוד עם ישראלים?

הי: "זאת הפעם הראשונה שלי בישראל. ועד כה ההתרשמות שלי היא שמה שאתם חושבים זה מה שהמדיה מספרת לכם. גם ההתרשמות הראשונית שלי על ישראל היתה מהטלוויזיה, אבל לפעמים היא לא נכונה. חשבתי שיש כאן חול ומסוכן כאן, אבל הנה הגעתי ויש כאן חופים ושקט. נהניתי מהביקור שלי כאן. פגשתי הרבה סטארט־אפים מלהיבים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x