$
אינטרנט

אבולוציה – לא באינטרנט הטורקי

מערכת סינון האתרים שהשיקה ממשלת טורקיה מגדירה את פועלו של צ'רלס דרווין כלא הולם לילדים. כל אזכור למייסד תורת האבולוציה סונן

רפאל קאהאן 17:3311.12.11

ממשלת טורקיה החלה לסנן תכנים ואתרים הקשורים לתיאוריית האבולוציה והוגה, צ'רלס דרווין. כך עולה מהדיווחים של אתר החדשות הבריטי "הטלגראף" והיומון הטורקי "הורייט". על פי הדיווחים, כאשר גולש עם פרופיל המוגדר כ"ילד" נכנס לאתר, המערכת מסננת באופן אוטומטי כל אזכור לתכנים האסורים.

 

מערכת

הסינון עלתה לאוויר ב-22 לנובמבר, והיא נועדה במקור לסנן תכנים "לא הולמים" כגון פורנוגרפיה. זהו נדבך נוסף במדיניות הטורקית כלפי תכנים ברשת. כזכור, טורקיה מונעת גישה ליוטיוב כבר משנת 2008 עקב סרטונים המבקרים את פועלו של מוסטפא כמאל אטאטורק - נשיאה הראשון של טורקיה ומייסד המדינה החילונית המודרנית.

 

המערכת, ראוי לציין, לא מסננת כל תכנים התומכים בתאוריית הבריאתנות (creationism), תיאוריה שרוב חלקיה כבר הוכחשו על ידי האפיפיור. התיאוריה מקודמת בשנים האחרונות במרץ על ידי גורמים דתיים בטורקיה. הקידום נעשה עד כה באופן פרטי על-ידי אותם ארגונים, אך מאז עלייתה לשלטון ב-2008 של מפלגת הצדק החברתי של ארדואן, דואגת הממשלה להילחם באופן סמוי בשוחרי האבולוציה.

 

כיום, תיאוריית הבריאתנות מקודמת ברחבי העולם על ידי זרמים בנצרות האוונגליסטית האמריקאית. על פי הבריאתנים, העולם נוצר פשוטו כמשמעו בספר בראשית. דהיינו בשישה ימים ולפני כ-6005 שנים. בשנים האחרונות מנסים הבריאתנים לקדם תיאוריה חדשה בשם "תכנון תבוני" אשר מנסה לספק הסבר "מדעי" לתאוריית הבריאה.

 

צנזורה בסגנון טורקי

 

בנוסף ליוטיוב, החלה ממשלת טורקיה לצנזר אתרים נוספים השייכים לגוגל ביוני 2010, כגון גוגל גרופס וגוגל דוקס. חלק מהאתרים לא נחסמו, אלא במקום זאת נרשמת גלישה איטית במיוחד. לאחר שגוגל שינתה את כתובת ה-IP של יוטיוב מסטטי לדינאמי על מנת לעקוף את הצנזורה, הממשלה חסמה את כתובת ה-DNS של כל הדומיינים של החברה.

 

הגישה לאתר יוטיוב הוחזרה באוקטובר 2010, בעקבות דרישת התובע הכללי של טורקיה. אך החלטה זו זכתה לביקורת הן מצד ראש הממשלה ארדואן והנשיא עבדאללה גול. מדינות רבות ברחבי העולם נוהגות לחסום לסירוגים או באופן מלא את הגישה לאתרי גוגל בכלל ויוטיוב בפרט. סין למשל מונעת את הגישה ליוטיוב באופן מלא מאז שנת 2009. כך גם איראן מאז המהומות עקב שערוריית הבחירות באותה שנה וכן פקיסטן שמאשימה את יוטיוב בחילול הקודש וחוסמת את האתר לסירוגין. טורקמניסטן גם הצטרפה לרשימה בסוף שנת 2009 ואינה מאפשרת שידור תכני וידאו מהאתר.

 

הסיפור של סינון תכנים מדעיים באינטרנט הטורקי יכול לשמש תמרור אזהרה לאלו הרוצים לראות את הממשלה כאחראית על התוכן הנצרך על-ידי הגולשים. גם בישראל הועלו בשנים האחרונות הצעות הקוראות לממשלה להשיק שירות סינון תוכן, על מנת שילדים ואוכלוסיות רגישות לא יגלשו לאתרים שמפרסמים תכנים לא הולמים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x