$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: הבוסים כבר לא צריכים לרגל ברשתות חברתיות

שירות חדש מנצל את חוסר הפרטיות בפייסבוק כדי לבנות פרופיל של מועמדים לתפקידים בתחומי עבודה שונים - מהנדסה ועד ייעוץ. וגם: המציאות המכוערת שמאחורי האריזות היפות של אמזון

יוסי גורביץ 14:0520.09.11

מיכאל? ברשת כתוב שהוא לא שווה כלום

 

אנחנו כבר יודעים שבוסים מבצעים חיפוש ברשתות חברתיות על מועמדים אפשריים לעבודה, כדי למצוא את המידע המביך שיפסול את קבלתם לתפקיד. עכשיו יש מי שיעשה את העבודה בשבילם.

 

שירות חדש, שנקרא Identified, עורך חיפוש אחר המועמד לתפקיד, ומעניק לו דירוג על פי שלושה תחומים: היסטוריית העבודה שלו, היסטוריית החינוך שלו, והרשת החברתית שבה הוא משתמש. את כל המידע הזה הוא שולף מפייסבוק. השירות מעניק דירוג מ-0 ועד 100, בשלל תחומי עבודה – מהנדסה ועד ייעוץ.

 

השירות מתבסס על העובדה הפשוטה שברירת המחדל בפייסבוק היא לוותר על כל שמץ של פרטיות. כך שאם אתה לא משתמש ברשת החברתית, או מקפיד על פרטיותך ולא חושף בפני כל העולם את מעלליך, Identified לא מוצא עליך מידע ועלול לפגוע ישירות בסיכויי התעסוקה שלך. זה נכון במיוחד אם אתה שומר על מספר מצומצם של אנשי קשר, כלומר - אנשים שאתה אשכרה מכיר.

 

בפועל, נראה שהשירות – וסביר מאוד שיהיו בקרוב עוד כמוהו – דוחף אותנו לאותו הכיוון של פייסבוק: אפס פרטיות, אם אתה לא רוצה להיתפס כחריג. פייסבוק עושה את זה כדי למכור לנו פרסומות, איידנטיפייד כדי לייעל את שירותי ההשמה. הגיע הזמן להפסיק את זה.

 

סדנת יזע, גרסת אמזון

 

אמזון, כמו גוגל, הצליחה לבנות לעצמה לאורך השנים מוניטין חיובי מאד: ככה זה כשאתה פונה לפלח החושב, ועוד יותר מכך הכותב של האוכלוסיה, והופך את רכישת הספרים לפעולה קלה ומיהנה הרבה יותר. אבל אמזון, בסופו של דבר, היא חברה, שמה שחשוב לה הוא השורה התחתונה.

 

כעת אנחנו מקבלים תזכורת כואבת לעניין הזה: אם אפל וחברות אחרות נשענות על סדנאות יזע בסין, אמזון נשענת על כאלה בארצות הברית עצמה. המצב כמובן שונה – אף אחד עוד לא התאבד, ואף אחד לא טען שהמנהלים תקפו אותו פיזית או השפילו אותו פומבית – אבל נראה שהמציאות די מכוערת.

 

עיתון מקומי בשם The Morning Call, היוצא באלנטאון שבפנסילבניה, מתאר את התנאים במחסן המקומי של אמזון. לפי הדיווח, החברה מעסיקה מספר גדול של עובדים זמניים מקרב המובטלים המקומיים – אם יש משהו שלא חסר באלנטאון, זה מובטלים – בתנאים מחרידים.

 

אריזות של מוצרי אמזון אריזות של מוצרי אמזון צילום: בלומברג

 

החום במחסן מזעזע, ובתחילת יוני התקבלו דיווחים על כך ש-15 עובדים התעלפו. שמונה ימים לאחר מכן, הבחין רופא בבית החולים המקומי בשורה של מקרי פגיעות חום בקרב העובדים, והוא הזעיק את הרשויות. הללו הגיעו למסקנה שתנאי העבודה במחסן עלולים לפגוע בבריאות.

 

אמזון הוציאה תגובה רשמית וכללית על כך שהיא דואגת לבריאות ובטיחות עובדיה, אך לא מכחישה את הטענות של "המורנינג קול". החברה עובדת כעת על רובוטיזציה של מערך המחסנים שלה, כך שבעתיד הקרוב היא לא תצטרך להפעיל סדנאות יזע. אבל בינתיים, היא עושה את זה ועוד איך.

 

ונאמר זאת שוב: אין תאגידים טובים, וג'ף בזוס הוא לא חבר שלכם. כשתאגיד אומר שהוא רוצה לעשות לכם נעים בגב, או שהוא תומך בצדקה ובמעשים טובים, זה פשוט יח"צ. מהבחינה הזו, כמובן, עדיף לרכוש ספרים דיגיטליים: אפשר להיות בטוחים שאף אחד לא התעלף כשארזו אותם.

 

החגיגה של ספקיות הסלולר נגמרת

 

במהלך 20 השנים האחרונות, הדבר היחיד שצמח יותר משיעור העוני היו חברות הסלולר, שהרווחים שלהן ברחבי העולם עלו ועלו. מחקר שיצא לאחרונה מזהיר שבשעה טובה, נראה שהחגיגה הזו עומדת להגמר.

 

הסיבה לכך פשוטה למדי: רוויה. יש מעט מאד אנשים בעולם, או לפחות בחלקים ממנו שיש בהם חיבור לחשמל, שאין להם טלפון סלולרי. בנוסף, לרבים יותר ויותר יש סמארטפון. במילים אחרות, השוק מוצף. המקום היחיד שאפשר להתפשט אליו הוא העולם השלישי, במיוחד אפריקה, אבל שם חברות הסלולר לא יכולות לצפות לנתח הרווחים שהן התרגלו אליו, כי למקומיים פשוט אין את הכסף הזה.

 

יתר על כן, יותר ויותר אנשים מנהלים פחות ופחות שיחות קוליות, עדיין המרכיב המרכזי בהכנסות של הערפד... אה, הספקיות. מחקר של מכון Pew מצא ש-73% מהבגירים בארה"ב יודעים איך לשלוח SMS, וכשליש מהם גם אמרו שהם מעדיפים את ההודעות על פני שיחות קוליות. המספר הזה רק צפוי לעלות. וכשאפליקציות חינמיות או זולות הולכות ומחליפות את שירות ה-SMS הרגיל, גם מזה הסלולריות לא יראו הרבה כסף.

 

מספר מנויי הסלולר צפוי לעלות ב-30% בחמש השנים הקרובות, אבל ההכנסות של הספקיות צפויות לעלו רק ב-10%, שזה אמנם עשרה אחוזים יותר מדי אבל הרבה פחות מבעבר. אילן בן דב, מאוד יכול להיות שבקרוב יגיע תורך לקבל תספורת.

 

משתמשי סלולר בהודו. הספקיות מתרחבות למדינות מתפתחות - אבל ההכנסות יהיו נמוכות יותר משתמשי סלולר בהודו. הספקיות מתרחבות למדינות מתפתחות - אבל ההכנסות יהיו נמוכות יותר צילום: בלומברג

 

זהירות, סמארטפון

 

כשברק אובמה הפך לנשיא הראשון שהגיע לבית הלבן עם סמארטפון, הוא גם הפך לנשיא הראשון שנאלץ לוותר על המכשיר עד שהשירות החשאי התקין עליו כל מיני דברים שמטרתם למנוע מההאקר הסיני הקרוב לשדרת פנסילבניה להאזין לנשיא. אבל הסמארטפונים, טוען המומחה לטרור ריצ'רד קלארק, מאיימים לא רק על נשיא ארה"ב.

 

אתם אולי זוכרים את קלארק ממערכת הבחירות של 2004: אז הוא התפטר ברעש מתפקידו כיועץ של ממשל בוש לענייני טרור, והאשים את הנשיא דאז בהתעלמות מאזהרות על התקפת ה-11 בספטמבר, כמו גם בניצול המשבר לפלישה לעיראק – אף על פי שערימה של יועצים אחרים אמרו לו שאין שום קשר בין הדברים. מאז, קלארק מתפרנס למחייתו מקידום החשש מטרור מסוג כלשהו: לפני כשנתיים וחצי, למשל, הוא הזהיר מ"פרל הארבור מקוון".

 

עכשיו, כאמור, הוא מזהיר מפני הסמארטפונים: הטענה שלו, שנשמעת הגיונית למדי, היא שבהתחשב בשוק הפרוע של האפליקציות, אף חברה לא יודעת ולא יכולה לדעת מה מתקינים העובדים שלה, והאם הסמארטפון שלהם לא עובד עכשיו שעות נוספות ככלי מעקב של יריבים, אולי אפילו של ארגוני ריגול. פרשת האזנות הסתר לסמארטפונים, שעוררה לא מעט רעש בארץ ביומיים האחרונים, עשויה לספק אישוש לטענות האלה.

 

בנוסף, קלארק בועט בגוויה המפרפרת של חברת תעודות האבטחה DigiNotar, ומתייחס ל-SSL כאל פרצת אבטחה אחת גדולה. הוא גם מציין את רשימת המדינות המועדות לפשיעה מקוונת: סין ומדינות חבר העמים, אם התקשיתם לנחש.

 

אז מה הפתרונות של קלארק? למרבה הזוועה, Deep Packet Inspection – המעקב אחרי מה שמכילות חבילות ה-TCP/IP בדרכם מנקודה א' לנקודה ב'. הוא טוען שספקיות הרשת צריכות לוודא שלא עוברת תוכנה זדונית כלשהי דרך השירות שלהן. ובאותה הזדמנות, כמובן, הן גם ירגלו אחר הגולשים. כלומר, כדי לבלום התקפה פוטנציאלית עתידית, אנחנו צריכים לתת גישה לספקיות הרשת לכל המידע שלנו. לא תודה, ריצ'רד. בוא נחשוב על זה שוב.

 

קצרצרים

 

סמסונג עוברת למתקפת נגד מול אפל בתחום הפטנטים, והיא הגישה אתמול בקשה למנוע את מכירתו של האייפון 5 במולדתה, דרום קוריאה, עוד לפני שהגרוטאה יצאה לשוק. החלק המעניין הוא שסמסונג הודיעה שמבחינתה, אם אפל תרצה למכור את הזוועה בדרום קוריאה, היא תצטרך להפסיק את השימוש באייפון כטלפון – כי לסמסונג יש פטנטים בתחום שלאפל אין, מה שלא מפתיע בהתחשב בכך שאפל בתחום ארבע שנים בקושי. סמסונג נחשבת לשליטה בפועל של דרום קוריאה, כך שייתכן שלשם שינוי אפל תצטרך לטעום מהתרופה שלה.

 

כשנטפליקס הודיעה אתמול (ב') שהיא מתפצלת לשני שירותים, שאחד מהם ייקרא Qwikster, היא כנראה לא העלתה על דעתה שיש כבר איזה נודניק שמחזיק בשם הזה בטוויטר. ובכן, יש, ומדובר בברנש בשם ג'ייסון שנטייתו הטבעית היא להשמע כמו קרול בארץ במופע סטאנד-אפ, והוא מפנטז בפומבי על כך שנטפליקס יעבירו לו סכומים גדולים רק כדי שיפסיק לגרום להם מבוכה בטוויטר. האמת, בהתחשב בכמות הרעש שהוא יכול ליצור, זה נשמע כמו רעיון לא כל כך רע.

 

איך יודעים ששירות גוגל+ הפך לעיירת רפאים, עם שיחים מתגלגלים ברוח? כשכותבים מתעצלים ללכת לשם ולעדכן את הקוראים שיש להם פוסט חדש. עבדכם הנאמן, למשל, משתמש בכפתור גוגל+ שהותקן בבלוג שלו, אבל לא זוכר מתי נכנס בפעם האחרונה לשם. מסתבר שהוא לא היחיד, וגם כותבים אחרים פשוט לא רואים טעם בהשקעת הזמן הנדרש בעדכון. בקצב הנוכחי, גוגל+ יגיע למקומו של גוגל ווייב באמצע השנה הבאה. לכובעי שלום.

 

בינתיים נראה שגוגל היא זו שתצטרך לאכול את הכובע בינתיים נראה שגוגל היא זו שתצטרך לאכול את הכובע צילום: טל טרי

 

פייסבוק, שבמשך שנה נאבקה בעקשנות כנגד הדרישה הבריטית להציב באתר כפתור מצוקה לקטינים, למדה כנראה את הלקח, וכעת היא משתפת פעולה עם טיים וורנר באפליקציה שמטרתה למנוע בריונות רשת. האפליקציה קוראת לכל מי שנתקל בבריונות "להשמיע קול". עם זאת, נראה שהיא לא מגיעה בינתיים לקהל היעד הנכון: מתוך 3,600 המשתמשים באפליקציה, רק אלף הם קטינים.

 

טכנורצח: הבגדים חסיני הכדורים – שמי שחשב עליהם, אגב, הוא סר ארתור קונן דויל, היוצר של שרלוק הולמס – מצטרפים לעולם המקוון. מעתה ניתן יהיה לרכוש חליפת מגן חמושה בציוד GPS, כדי שאפשר יהיה לאתר את הלובש, וכן במערכת התרעה שמודיעה כאשר הוא סופג פציעה. בקרוב ביחידת החיסול הקרובה למקום מגוריכם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x