$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: אמזון עוקפת את האפסטור

אמזון וחברות אחרות החליטו לא לשלם את מס אפל, פרשת האייפון הגנוב נגמרת בכתבי אישום (אבל לא נגד גיזמודו), המשתמשים לא סומכים על אפל וגוגל, ולמשטרת ניו יורק יש יחידת ניו מדיה

יוסי גורביץ 13:5611.08.11

לך תחפש את החברים שלך בפינג, סטיב

 

לפני כחודשיים, החלה אפל ליישם את מדיניותה החדשה, האוסרת על מכירת תוכן דרך האפליקציות שלה - אלא אם המוכר מסכים, קודם כל, לא להציע תנאים טובים יותר למישהו אחר ולא לקשר לאתר שלו באופן שיאפשר לעקוף את האחוזים של אפל. וכמובן, הסעיף החשוב מכל לחברה המובילה בעולם בתאוות בצע, להפריש לה 30%.

 

יש כל מיני שיטות לטפל בבעיה הזו. חלק מספקי התוכן מסכימים, בחירוק שיניים, לבלוע הפסד של 30% (זוכרים איך פעם, העמידה אפל פנים שה-30% האלה מיועדים לתחזוק האפסטור? עכשיו תאוות הבצע כלל לא מסתתרת). אחרים עושים את המהלך הקפיטליסטי המתבקש ומעבירים את ההפסד הזה אל הלקוחות, כלומר מעלים מחירים. אמזון, מצידה, וגם חברות אחרות בוחרות לשלוח את אפל לחפש את החברים שלה.

 

אמזון יצרה אפליקציית HTML 5 שמופעלת ישירות מהדפדפן של האויפד, תוך שהיא מדלגת על אפליקציות iOS. האפליקציות לקינדל עדיין קיימות – אבל הן מסורסות. המשתמש יוכל לקרוא עליהן ספרים, אבל אם הוא רוצה לרכוש ספרים, הוא יצטרך להשתמש באפליקציה החיצונית. המשמעות, כמובן, היא תמריץ ניכר לנטוש את אפליקציית ה-iOS. סאיונרה, סחטנים.

 

הסוף לפרשת האויפון הגנוב

 

קודם להשקה של האויפון 4, לפני איזה שנה וחצי, מהנדס של אפל איבד אבטיפוס של הגרוטאה באיזה בר, ברנש אחד אסף אותו משם וגילה שזה לא אויפון 3, וברנש שלישי מכר אותו לגיזמודו. אפל, חשאית כמו ארגון פשע, נכנסה להתקף. לבקשתה, המשטרה פשטה על ביתו של הכתב של גיזמודו, ג'ייסון צ'ן, והחרימה את המחשבים שלו. בלשים פרטיים מטעם אפל הגיעו למקום עוד קודם, ובאופן כללי אפל התנהלה כאילו כל העולם חייב משהו ל"גסטאפו" שלה. אפילו ג'ון סטיוארט, מעריץ של החברה, נכנס בה בשידור חי.

 

עכשיו, שנה וחצי, הכל נגמר – ומסתבר שלפשיטה על גיזמודו לא היה בסיס. התביעה בקליפורניה הגישה כתב אישום כנגד מוצא הגרוטאה, ברייאן הוגאן, וכנגד האיש שסייע לו ליצור קשר עם אתרי טכנולוגיה בנסיון למכור אותה, סייג' רוברט וואלוור. ומי לא הועמד לדין? נכון. לא גיזמודו ולא מי מעובדיו, כולל צ'ן, שלביתו פרצו שוטרים אחרי שאפל אמרה להם ש"אי אפשר להעריך" את שוויו של האבטיפוס. אני חושב שמותר להעריך שהמשטרה לא היתה פושטת על ביתו של אדם שקנה סחורה גנובה מן השורה, ו-ודאי לא היתה מחרימה את המחשבים שלו.  

 

 

סטיב ג'ובס, ממציא אמרות שפר סטיב ג'ובס, ממציא אמרות שפר צילום: בלומברג

 

הסוד הגדול של האייפון 4, כמובן, היה האנטנה הדפוקה שלו, זו שהולידה את האמירה בת האלמוות של סטיב ג'ובס, "אתה מחזיק אותו לא נכון". מה שישאר לנו מכל הסיפור העגום הזה הוא עוד הוכחה לברוטליות של אפל – ולאופן שבו תרבות החשאיות שלה מוציאה אותה, ואת עיתונות הטכנולוגיה, מדעתה. אין מה לראות מאחורי הצעיפים של אפל – זה כנראה יהיה טלפון או גאדג'ט אחר. חכו להצגה הרשמית – ובמקום לרייר, ספקו ביקורת. אתם לא אמורים להיות חלק מצוות היח"צ של ג'ובס.

 

ואולי נשאר עוד משהו.

 

לא סומכים עליכם

 

גוגל כבר הכריזה על הארנק הדיגיטלי שלה, ושמועות בלתי פוסקות אומרות שגם אפל בכיוון, שהדחיה בהשקת האויפון החמישי נובעת מכך שהיא עובדת על שיטה משלה להפוך אותו לארנק אלקטרוני מבלי להיראות כאילו היא מחקה את גוגל. אלה רק שמועות, כמובן, אבל אולי כדאי לאפל ולגוגל להסס קצת – המשתמשים לא סומכים עליהן בתחום.

 

אולי זה נובע מכל המעקב ששתי החברות מבצעות אחרי המשתמשים – גוגל עם סטריט וויו, אפל עם ההפיכה של האייפון למכשיר מעקב ללא ידיעת המשתמשים – אבל כשזה מגיע למידע רגיש, הן נתפסות כבלתי אמינות. מצבה של אפל טוב יחסית: 22.9% מהמשתמשים אומרים שהם סומכים עליה שתדע לשמור על מידע האשראי שלהם במכשיר מקוון. מצבה של גוגל רע הרבה יותר: רק 19.5% מהמשתמשים סומכים עליה במצב דומה.

 

מה שצריך להדאיג את איביי הרבה יותר משתיהן היא העובדה שהרבה, הרבה פחות משתמשים סומכים עליה: 15.5% בלבד. והיא עוסקת בסחר סלולרי בנפח ניכר.

 

המובילות הן, מטבע הדברים, חברות האשראי – ופייפאל. הן נהנות מאחוזי תמיכה של 34% ומעלה. כאן המקום להזכיר שפייפאל היא חברת בת של איביי, ואחראית על רוב העסקאות המתבצעות דרך אתר המכירות הפומביות.

 

זהירות, השוטר מאזין

 

הבדיחה הישנה על שלושת השוטרים – ההוא שכותב, ההוא שקורא, וההוא שמשגיח על שני האינטלקטואלים המסוכנים – כנראה לא רלוונטית למשטרת ניו יורק: היא הקימה יחידה של שוטרים שהג'וב שלהם בחיים יהיה לשבת במשרד ולבהות בפייסבוק וטוויטר.

 

היחידה, שהיא במהותה יחידת מודיעין, נקראת יחידת הניו מדיה (דובר צה"ל, מאחוריך), וקשה להאמין שהעיתוי על הקמתה – מול התמונות המרצדות של לונדון הבוערת – הוא מקרי. תפקידה הוא לנטר את הרשת ולחפש מוקדי צרות עוד לפני שהן מתרחשות. היא מנוהלת על ידי אחד הכוכבים העולים של משטרת ניו יורק, המשנה למפכ"ל קווין או'קונור, והיא תנטר בין השאר פעילות כנופיות ברשת.

 

משטרת ניו יורק כבר עשתה מספר צעדים בתחום, והביאה להרשעה של טמבלים שהתגאו בפשעים שלהם ברשת, אבל למיטב ידיעתי זו הפעם הראשונה שבה כוח משטרתי מוקם כדי לעקוב אחרי הרשת לא אחרי פושע ספציפי או לאחר ביצוע פשע, אלא ככוח מונע. יש לי הרגשה שהרבה מאד פושעים – בניגוד לרומנטיזציה שלהם מימי רובין הוד והלאה, רובם הם לא בדיוק הכפיות החדות במגירה – יגלו בקרוב מה המשמעות של "הגדרות פרטיות" בפייסבוק, כנראה אחרי שזה יהיה מאוחר מדי.

 

קצרצרים

 

משטרת ניו יורק לא לבד במאבקה: בן טיפשעשרה סקוטי, אלכסנדר מק'קורי, נעצר משום שפרסם בפייסבוק קריאות הסתה למהומות בעירו, גלזגו, והמקומיים הזועמים הסגירו אותו במהירות. שום מהומות לא פרצו שם, בינתיים – אבל המשטרה אומרת שהיא מנטרת קריאות כאלה בפייסבוק וטרשות חברתיות אחרות. היא ביקשה מהתושבים לעדכן אותם אם טמבלים נוספים יחזרו על מעשיו של מק'קורי, שעכשיו עומד לגלות את הצד לא הסימפטי של שיטת המושבעים.

 

 

סקוטים, לא מתפרעים מאז מארי סטיוארט סקוטים, לא מתפרעים מאז מארי סטיוארט צילום: בלומברג

 

אפל השיגה אתמול עוד נצחון במלחמתה כנגד הרעיון של תחרות, והצליחה לקבל צו שאוסר על מכירת הטאבלט החדש של סמסונג, הגלקסי טאב 10.1, באירופה. קודם לכן היא השיגה צו כזה באוסטרליה. עכשיו, מנהלים נוהגים לומר שהכל עסקי וששום דבר לא אישי, אבל כפי שלמדנו מוויטו קורליאונה, הכל אישי. מה יקרה אם לסמסונג יימאס לשמש השפוטה של אפל במלחמתה באנדרואיד, והיא תפסיק לספק לאפל את החלקים הנדרשים לייצור האויפון, שמהווים כרבע מעלותו? בין השאר, סמסונג מספקת לאפל מעבדים וזכרונות פלאש. תרגיל כזה ישבש משמעותית את יכולתה של אפל להוציא את הגרוטאה לשוק במועד.

 

סמנכ"ל הכספים של ורייזון, פראן שאמו – ניחוש: הוא עשוי שלא להחזיק בתפקידו זמן רב – הביע אתמול בפומבי חוסר שביעות רצון משיתוף הפעולה של אפל עם החברה. הוא אמר שוורייזון ציפתה לראות את האויפון 5 "מוקדם יותר" השנה, כלומר בערך כמו כולנו, באפריל. המנכ"ל של ורייזון אמר שהוא מצפה לראות את האייפון בסתיו – אם כי הוא הודה שאין לו מושג. הם לא צריכים להיות מופתעים: לאימפריות אין שותפים, רק נושאי כלים.

 

ניוזקורפ, אימפריית האזנות הסתר של רופרט מרדוק, הודיעה אתמול שההרפתקה הכושלת של מייספייס עלתה לה ב-254 מיליוני דולרים ברבעון האחרון של שנת הכספים, מה שהוריד את הרווחים שלה בכ-22%. הסכום הכולל של הפסדי מייספייס גדול הרבה יותר – היא נקנתה, נזכיר, תמורת 584 מיליוני דולרים ונמכרה תמורת 35 מיליונים. רק בשביל הטורפדו הזה באימפריית הציניות והשנאה של מרדוק, היה שווה.

 

השמועות על השפעתה של פייסבוק היו מוגזמות: רוב התעבורה לאתרי חדשות (56%) מגיעה מאתרי תוכן, לא מאתרי טרשת חברתית. יתר על כן, אומרים החוקרים, האנשים שמגיעים לאתרי חדשות מאתרי תוכן מחויבים יותר – קוראים יותר, בלשון בני אדם – מאשר מי שמגיע אליהם ממנועי חיפוש או אתרים חברתיים. רשתות חברתיות אחראיות רק לשבעה אחוזים מהתעבורה לאתרי חדשות. מתוך שבעת האחוזים האלה, טוויטר אחראי ל-75% מהם. בחישוב גס, אם כן, פייסבוק אחראית ל-1.75% מכלל התעבורה באתרי חדשות. בהתחשב במספר המשתמשים של פייסבוק ובמשקלה, זה פחות מזניח.

  

· "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי" 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x