$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: אל תדברו על הטבח

ממשל סין סוגר את הרשת לקראת יום השנה לטבח בכיכר טיאננמן; ענקיות עמק הסיליקון - יאהו, גוגל, אפל ועוד - נחקרות בחשד להפרת ההגבלים העסקיים; ובעל עסק הולנדי הורשע בהוצאת דיבה בגלל תוצאות החיפוש בגוגל

יוסי גורביץ 10:1303.06.09

אין מה לראות פה, המשיכו הלאה

 

מחר, הרביעי ביוני, הוא יום השנה העשרים לטבח בכיכר טיאננמן: צבא סין פתח באש על מפגינים שלווים לא חמושים בכיכר מרכזית בבירה בייג'ינג. ההנהגה הרקובה של המפלגה הקומוניסטית, מזועזעת מהתנודדות המשטרים הקומוניסטיים באירופה – הם יקרסו אל תוך עצמם תוך פחות מחצי שנה – ומפוחדת עד אימה, טובחת באזרחיה הדורשים דמוקרטיזציה. מספר ההרוגים לא ידוע: הממשלה טוענת שמדובר בכ-240 "בלבד", אבל דיווחים ראשוניים של הצלב האדום הסיני – שמיהר להכחיש אותם אחר כך – אמרו שמדובר ב-2,600.

 

מאז, קרו כמה דברים בסין. הממשלה הגיעה לעסקה שקטה ואפלה עם הבורגנות העולה: אנחנו ניתן לכם צמיחה כלכלית וחופש יחסי, אתם לא תתעסקו עם פוליטיקה ולא תפריעו למונופול שלנו על שלטון. בשקט, הוסרו שורה של סממנים קומוניסטיים, ובלי לדבר על זה יותר מדי, פולחן-האבות הקונפוציאני - דתה העתיקה של סין - שב ותפס את מקומו. אחרי הכל, כפי שידעו הקיסרים זה אלפי שנים, מדובר בכלי מועיל מאוד לשלטון.
לא לדבר על הטבח. גולשים בסין לא לדבר על הטבח. גולשים בסין צילום: בלומברג

 

בסין, לא קוראים לטבח בשמו: הוא נקרא "תקרית הרביעי ביוני". כדי לוודא שהיום יעבור ב"הרמוניה" – הסיסמה החדשה ובו זמנית עתיקה של המפלגה – נחסמו בסין החל מהלילה שורה של אתרים: בינג, טוויטר, פליקר, הוטמייל ואחרים. את מנועי החיפוש של יאהו וגוגל לא צריך היה לחסום; הם מזמן סירסו את עצמם ומשמשים ככלבלבים צייתנים של הרודנות.

 

20 שנים חלפו, והמפלגה עדיין מפחדת שמא הציבור יזכור את פרצופה האמיתי. אלא שכמובן, ההיסטריה השנתית הזו רק מזכירה לכולם את מה שהמפלגה היתה רוצה שישכחו.

 

הביאו לי את ראשיהם של... כולם, בעצם

 

משרד המשפטים האמריקאי כבר מנהל שתי חקירות נגד גוגל בחשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים, אבל החל מאתמול יש לו מטרה שאפתנית הרבה יותר: כל ענקי עמק הסיליקון.

 

גוגל, יאהו ואפל נדרשו כולן – והן לא לבד – להמטיר שלל מסמכים על משרד המשפטים, כדי להוכיח שהן לא קשורות, כולן, במזימה להפר את חוקי ההגבלים העסקיים. שום דבר עוד לא ברור, ואף אחד לא מדבר לציטוט ולייחוס, אבל הרושם הוא שבמשרד המשפטים חושדים בסוג מסוים של הסכם להגבלת התחרותיות בעבודה.

 

במילים פשוטות יותר, החשד שנחקר הוא שחברות הענק קשרו נגד הציבור ונגד עובדיהן, ויצרו הסכמים שאוסרים על החברות לגזול זו את עובדיה של זו. כמו כן, בהנחה שהסכם כזה אכן קיים – מדובר בחקירה שנמצאת בשלביה הראשוניים – סביר שהוא גם מכיל סעיף או שניים שמסדיר בשקט את תנאי השכר של העובדים לאורך כל התעשייה, כדי שלאף אחד לא יהיה תמריץ לערוק לחברה אחרת. בערך כמו הקרטל של הבנקים בארץ, שחשפה לאחרונה המפקחת על ההגבלים העסקיים, שמיועד לוודא שלא יהיה לך תמריץ לעבור לבנק אחר.

 

מה זה אומר? בינתיים, כלום. אין ראיות. אבל אם יהיו, המשמעות היא שעוד מבצר קפיטליסטי-חזירי, שדיבר גבוהה-גבוהה על נפלאות היזמות והשוק החופשי, התמוטט. המשמעות תהיה שגם עמק הסיליקון האגדי הוא עוד משחק מכור.

 

תבוסת יח"צ שמוחקת שנים של מאמץ

 

בשנות השמונים היתה מיקרוסופט אימפריית רשע. זה היה מזמן, ובינתיים קמו אימפריות מסוכנות יותר ומרושעות לא פחות, אבל לרוע מזלה של מיקרוסופט, כותבי הטכנולוגיה של היום גדלו בשנות השמונים, והם שנאו אותה מגיל אפס. רבים מהם סימנו אותה כמטרה, לא משנה מה תעשה. הם לא יודו בזה, כמובן, משום שההתניה הזו מובנית לגמרי לתוכם, עד כדי כך שהיא כבר לא נראית כמו התניה.

 

ואתמול הם קיבלו מתנה של ממש . מנוע החיפוש החדש של מיקרוסופט, בינג, הפך כמסתבר לברירת המחדל של הדפדפן אינטרנט אקספלורר 6. לא ברור איך, לא ברור למה – מה שבכל זאת ברור הוא שהתקלה לא תקפה את אינטרנט אקספלורר 7 או 8. מיקרוסופט אומרת שהיא מודעת לבעיה ועובדת על פתרון.

 

אבל לאינטרנט אקספלורר 6 יש עדיין נתח שוק גדול מאד – 19.78%, על פי StatOwl – והתקלה הזו משפיעה על הרבה מאוד אנשים. והיא, כמובן, שמן בעצמותיהם של שונאי החברה, והזדמנות לבעוט בה עוד קצת.

 

גוגל הוציאה דיבה (בערך), בעל עסק ישלם

 

תקדים סהרורי משהו מהולנד: בעל אתר ייאלץ לשלם פיצויים בגלל טקסט שהוא לא כתב. כידוע, בעת חיפוש בגוגל, מציג מנוע החיפוש אתרים שעשויים להיות קשורים למושא החיפוש, כשהוא מציין מתחת לכותרת או לקישור טקסט מתוך האתר, כשהוא מדגיש את מילות החיפוש.

 

יש חברה למסחר במכוניות משומשות בהולנד בשם Zwartepoorte. יום אחד, הבחינו נציגי החברה שאם הם מאכילים את גוגל בשם החברה ובמילה "פשיטת רגל", מופיע תקציץ של אתר - Miljoenhuizen.n - שמכיל את השם Zwartepoorte ואת המילים "פשיטת רגל". בין שם החברה ובין המילים "פשיטת רגל" יש שלוש נקודות, דרכה של גוגל לציין שאין בהכרח קשר בין המשפטים ושהיא מציגה לך את האתר משום שהוא מכיל את המילים שחיפשת, בסדר רנדומלי.

 

צוואטפורטה מיהרו לתבוע, בטענה שמילג'וינהויזן טוענים בעצם שהם פשטו רגל, מה שכלל איננו נכון ועשוי לגרום להם נזק עסקי. שופט, שככל הנראה עישן משהו שחוקי בהולנד, הסכים איתם. כלומר, על פי התקדים הזה, אם גוגל מערבבת את הטקסטים שלך – ועוד בחיפוש פרובוקטיבי כמו "השם שלי + משהו מעליב" – אתה אחראי, גם אם לא כתבת שום דבר לא חוקי. בית המשפט קבע שמילג'וינהויזן צריכים לערוך מחדש את האתר שלהם, כך שהציטוט של גוגל לא יופיע שוב.

 

יש לקוות שהתקדים הזה לא ישרוד ערעור.

 

טוויטר ככלי לניפוח אגו

 

מספר המשתמשים בטוויטר ממריא – אבל, כידוע, רובם לא שורדים בו חודש. מחקר חדש, מתוצרת הרווארד, מביא נתונים משונים נוספים.

 

הבולט שבהם הוא שמספר הודעות הטוויטר החציוני – כלומר, זה שסביר שרוב המשתמשים כותבים – הוא אחד. היינו, רוב המשתמשים מגיעים, יורים הודעה, נבהלים ובורחים. 90% מההודעות בטוויטר נכתבות על ידי 10% מהמשתמשים. וכשזוכרים שטוויטר הוא כלי אהוד על אנשי תקשורת והשואפים-להיות-כאלה, אסופת פטפטנים שלא ברור איך היא מסתפקת ב-140 תווים, זה גם נראה הגיוני. ברשתות חברתיות אחרות, 10% הפעילים ביותר אחראים "רק" ל-30% מהתוכן.

 

ממצאים נוספים מפתיעים: אף ש-55% ממשתמשי טוויטר הן משתמשות, לגברים יש בממוצע 15% יותר "עוקבים" מאשר נשים – ונשים עוקבות אחרי גברים יותר מאשר אחרי נשים. ברוב הרשתות החברתיות, נשים תורמות הרבה יותר, אומרים החוקרים. אז מה הקטע? ככל הנראה טוויטר נתפס – או, על כל פנים, משמש – ככלי לפרסום מהיר הרבה יותר מאשר כרשת חברתית.

 

קצרצרים

 

סרטן בגוף הבלוגוספירה: עידו קינן חושף הבוקר, בעין השביעית, כי משרד הפרסום מקאן אריקסון שילם לעשרות בלוגרים ישראלים כדי שיקדמו "קמפיינים ויראליים" שלו, כאשר התנאי הוא כמובן לא לציין שמדובר בתוכן שיווקי. הבלוגרים מכרו את עצמם בזול: 150 שקל לפרסומת שהתחזתה לתוכן.

 

נזירים בוויסקונסין חיפשו דרך להתקיים, והגיעו למסקנה שעניי הארץ זכאים לקבל דיו זול למדפסות, כי כידוע קשה לעשיר להיכנס לגן העדן מאשר לגמל לעבור דרך קוף המחט. מדובר בנזירים חביבים למדי; אב המנזר לובש לעתים חולצה עם הכיתוב "שאל אותי על שבועת השתיקה שלי". התוצאה היא מיזם שמגלגל מיליונים, LaserMonks.com.

 

עוד יום, עוד צנזורה של אפל: אפל דחתה אפליקציית אייפון שהשתמש בלוגו של ה-EFF, ארגון זכויות גולשים, משום שאחד התכנים של הארגון הוא פרודיית-היטלר שמכילה את המילה fucking. מדהים כל פעם מחדש.

 

רשמית: חלונות 7 יושק ב-22 באוקטובר. מסתמן שמיקרוסופט תציע שדרוג חינם לחלונות 7 ללקוחות שירכשו את ויסטה זמן קצר לפני ההשקה. אני הייתי מתאפק עוד כמה שבועות.

 

עד כמה חשוב לכם החיבור המהיר? ל-73% מהבריטים שענו על סקר לאחרונה, הוא חשוב כמו חיבור למים או לגז. הם גם מרחמים על אלו מהאזרחים שמזלם לא שפר עליהם ואינם נהנים מחיבור מהיר.

  

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר" 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x