$
הייטק והון סיכון

בדיקת "כלכליסט": 883 עובדים פוטרו ב־45 חברות מגובות הון סיכון תוך 3 חודשים

קרנות ההון סיכון מהדקות את החגורה ודורשות מחברות הסטארט־אפ לקצץ. דירוג עשר הקרנות שעמדו מאחורי הפיטורים הגדולים מגלה שחמש מהן השקיעו בנגבטק שקרסה

אסף גלעד ומאיר אורבך 08:1412.01.09

קרנות ההון סיכון עומדות מאחורי פיטורים של 883 עובדים בישראל ב־45 חברות מגובות הון סיכון - כך עולה מבדיקת "כלכליסט". בכלל תעשיית ההייטק הישראלית, שכוללת גם חברות בינלאומיות שלהן מועסקים רבים בישראל (כמו מרוול, אפלייד מטיריאלס, סנדיסק וקודאק), פוטרו עד כה כ־3,520 עובדים, החל מתום החגים באוקטובר.

 

בארצות הברית, שם החל תהליך הפיטורים כבר בספטמבר, עומד מספר המפוטרים בתעשיית ההייטק על כ־132 אלף, לפי אתר האינטרנט "טק-קראננץ'".

 

בחברות מגובות הון סיכון משמשות הקרנות על פי רוב גורם דומיננטי מאוד בחיי החברה. בכל דירקטוריון יושב נציג של הקרן, ולעתים בראש החברה עומד אחד מנציגיה. הקרנות מתהדרות בדרך כלל בהיותן גורם מסייע או כזה שמעניק ערך מוסף לחברה, מעבר לכסף המושקע בה. מתחילת המשבר הפיננסי הנוכחי, עיקר הסיוע של הקרנות מתבטא בהבנה של עומק המשבר ובהתגייסות מהירה לביצוע קיצוצים בכל החברות.

 

שתי עובדות בולטות בדירוג החברות שעומדות מאחורי הפיטורים הגדולים ביותר בחברות המגובות בהון סיכון. הראשונה היא התבלטות הקרנות שהשקיעו בחברת נגבטק, שגייסה כ־150 מיליון דולר אך נסגרה ופיטרה כ־150 עובדים. השנייה: רוב הפיטורים בכלל תעשיית ההייטק אינם מתבצעים בחברות מגובות הון סיכון אלא בחברות הבינלאומיות, שעתירות בכוח אדם.

 

אמנם פיטורים בחברה אחת (כמו נגבטק) מטים את הרשימה, אך חשוב לזכור שזהו בעצם כל הסיפור של תעשיית ההון סיכון: הצלחה אחת אדירה, כמו זו של כרומטיס, יכולה לבנות עתיד של קרן. לסגירה של חברה גדולה עשויה להיות השפעה הפוכה.

 

קרנות ההון סיכון הפנימו מהר מאוד את העתיד הקודר שצפוי ב־2009. מרביתן העמידו בפני החברות שלהן, ששכר העובדים הוא הגורם המשפיע ביותר על הוצאותיהן, את הברירה של קיצוץ או חידלון. ואכן, החברות המגובות הון סיכון הבינו שכדי שהכסף יספיק להן לפחות עד 2010, הן חייבות להתחיל לפטר.

 

קרן ההון סיכון סקויה היתה הראשונה. היא הוציאה מכתב לכל החברות שבהן היא מושקעת, והבהירה להן את קוצר השעה ואת הצורך להיערך. על פי ספירת הבלוגר "אום מאליק", פוטרו בחברות שבהן מושקעת סקויה כ־500 עובדים.

 

ברשימה בולטות הקרנות הוותיקות בישראל שמשופעות בחברות: ג'נסיס, עם 316 מפוטרים בשמונה חברות, ג'מיני עם 226 מפוטרים בשמונה חברות, ג'מיני עם 226 מפוטרים בשבע חברות, פיטנגו עם 225 עובדים בתשע חברות, ואינטל קפיטל, קרן ההון סיכון של חברת אינטל, שבלטה מעל הקרנות הזרות האחרות עם 267 מפוטרים בתשע חברות.

 

קרנות רבות אינן בולטות ברשימה אך הן מאוד פעילות בתוך החברות שלהן. רינה שאינסקי, שותפה בכירה בכרמל, אמרה בראיון ל"כלכליסט" שהמזומנים של חברות המגובות הון סיכון חייב להספיק להן לשנתיים הקרובות. זאב הולצמן מגיזה התריע גם הוא בראיון על כך שהפיטורים בתעשיית ההייטק רק החלו, וכי 2009 עתידה להיות שנה גרועה מ־2008.

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x