סגור
העיתון הדיגיטלי
17.04.25
לילך אשר טופילסקי
(צילום: אוראל כהן, צילום וידאו: גו לייב שידורים)
כנס שוק ההון

"המלחמה חיזקה את התעשייה הביטחונית - העולם נפעם מהטכנולוגיות הישראליות"

לילך אשר טופילסקי, שותפה בכירה בקרן פימי, אמרה בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם קרנות נאמנות מפניקס בית השקעות: "בעולם הטכנולוגיות עדיין במצגות, אצלנו הן כבר בשדה הקרב" לדבריה, "המפעלים בקו העימות לא נסגרו ליום אחד". קרן פימי מימשה השנה השקעות ב-2 מיליארד שקל עם משקיעים מקומיים

"לחברות ביטחוניות מלחמות זה לא רע, ובישראל התעשייה מאד התחזקה", כך אמרה לילך אשר טופילסקי, שותפה בכירה בקרן פימי בכנס שוק ההון של כלכליסט וקסם קרנות נאמנות מהפניקס בית השקעות. לקרן פימי 13 חברות עם פעילות בתחום התעשיות הביטחוניות, ובשיחה עם ירדן רוז'נסקי מכלכליסט היא סיפרה על השפעת המלחמה על הפעילות של החברות הללו.
"בתחילת השנה שעברה היה אמנם אתגר לוגיסטי של הפעילות של החברות הללו, וגם אתגר מול לקוחות אחרים מחוץ לישראל, ואיך עושים תעדופים כדי לא לפגוע בהם. אולם אחד הדברים החזקים שיוצאים מתהליכים כאלה כמו המלחמה זה שהתעשייה הביטחונית בישראל מתחזקת ולא רק בגלל הביקוש המקומי. העולם מסתכל ונפעם מהתעשייה המקומית ומה עשתה לשדה הקרב. הוא רואה דברים שבחברות בעולם הם עוד באקסל ובמצגת, ואצלנו הטכנולוגיות הן בשימוש ובתוך שדות קרב. אנחנו רואים ביקושים אדירים לא רק מכאן אלא בעולם מתוך הבנה שהחברות הוכיחו את עצמן, והתעשייה קיבלה תנופה גדולה".
לדברי אשר טופילסקי התנופה של התעשייה הזו חשובה למדינה, שכן "מצד אחד יש את קטר ההייטק שפחות נפגע מהמלחמה כי הוא וירטואלי ואין לו אתרי ייצור, כך שההמשכיות של הפעילות שלו פחות מורכבת. לעומת זאת, התעשייה הביטחונית משמשת מקום תעסוקה בכל בארץ ולא רק במרכז, היא קיבלה חיזוק גדול, ומאד חשוב להמשיך ולחזק את זה", היא אמרה.
פימי אמנם ביצעה מימושים בשנה החולפת, אבל למה לא ראינו עסקאות עם משקיעים זרים?
"השנה מימשנו ב-2 מיליארד שקל, זה מראה על עוצמה של השוק המקומי, ויכולת לעשות מהלכים. בשנה הזו השקענו כמעט מיליארד שקל בחברות, זה מראה כמה אנחנו לונג על ישראלים. אנחנו משקיעים בחברות מסוגים שונים, לא רק חברות ביטחוניות, אלא גם בחברות בתחום כמו חקלאות וביולוגיה רפואית.
בתקופות שגרה, אנחנו לרוב במימושים חצי חצי של מכירות לשחקנים אסטרטגיים ומוסדיים. בשנה הזו לא ראינו זרים. עוד לפני המלחמה לא היה קל למכור חברות למשקיעים זרים ובוודאי מה-7 באוקטובר, המהלכים שגם היו על הפרק נעצרו. יחד עם זאת, השוק המקומי עשה איתנו עסקאות, ובהמשך גם יתברר שאלה הן השקעות טובות.
אנחנו מתחילים לראות משקיעים חזרים לכאן, אם נמשיך בקו הנוכחי בזירה הגיאופוליטית נראה את המשך. ישראל יכולה לצאת מאד חזקה מזה. יש המון אתגרים של הגירעון, ותקציבי, אבל אם נשכיל לעשות את זה נכון נצא חזקים".
כשה-7 באוקטובר התרחש, איך זה תפס אתכם כשיש לכם כ"כ הרבה חברות עם פעילות בשוק המקומי?
"כבר ב-7 באוקטובר בצהריים מבינים ששותפים שלנו מגויסים למילואים, ויש לנו נפגעים בחברות. מבינים שצריך להיערך אחרת כדי להתנהל באירוע הזה. אנחנו שמים דגש על המשכיות עסקית, זה התפקיד שלנו במלחמה הזו, שהמשק הישראלי ממשיך לייצר ולהפגין חוסן. החברות שלנו ברובן יצואניות מתמודדות עם תחרות מכל מקום, ואירוע כזה יכול בשנייה לחסל מאמצים של שנים להשגת לקוחות ונתחי שוק.
"יש לנו חברות עם מפעלים בקריית שמונה ובאשקלון, אלה משימות לא פשוטות להמשיך לפעול בכאלה אזורים, ועדיין לא היה יום אחד שבו אחד המפעלים שלנו לא עבד. לפעמים עם תחליפים, כוח עבודה מועט ופתרונות לוגיסטיים, אבל הם לא עצרו לרגע, וזה חלק מאד חשוב.
"משימה שנייה לדאוג לכל העובדים, יש לנו מעל ל-50 אלף עובדים בישראל ולכן מאד מחויבים לדבר הזה. ודבר שלישי ובלי ציניות, הרבה ציונות. יש לנו חברות ביטחוניות או עם פעילות ביטחונית - 13 חברות כאלה. החברות האלה חייבות לתת כתף למקום הזה, וגם חברות בתחום בריאות הנפש וסיעוד, כולן התגייסו למשימה הזו שישראל במרכז פה. אני חייבת לומר גם שהמשקיעים הזרים שלנו התקשרו אחרי כמה ימים כדי להגיד שהם איתנו ותומכים בישראל, וקיבלנו הרבה מאד תמיכה במאמצים האלה".