סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
גיוס עובדים AI אלעד מערכות
אלעד מערכות (צילום: רועי שור)

"נעדיף מועמד שנותן תשובה שגויה על פני זה שהשתמש ב-AI"

מצד אחד מעסיקים רוצים עובדים עם ידע בבינה מלאכותית, מצד שני - הם לא תמיד שמחים כשהידע הזה נכנס לתהליכי הקבלה לעבודה. ויש גם גישה אחרת: חברות שמעודדות מועמדים להשתמש ב-AI כדי לבדוק איך הם באמת חושבים

כל מעסיק יגיד שהוא רוצה עובדים עם יכולות AI - זה ברור. אבל כאשר זה מגיע למועמדים לעבודה - הדברים הופכים מורכבים יותר.
"כולם כבר מבינים שבזמן האחרון תופעת השימוש בכלי GenAI בתהליכי גיוס רק הולכת ומתרחבת. מועמדים מקבלים משימת בית, פותחים את ChatGPT או Copilot, ונותנים לכלי לעשות את העבודה", אומר לביא פרדמן Co-Founder & SVP of Growth בחברת אבטחת הענן Upwind.
וזה לא קורה רק במשרות פיתוח, אלא גם במכירות, שיווק ומוצר. "הבעיה היא שקשה לדעת מה המועמד עשה בעצמו ומה הכלי פתר במקומו".
לכן, התגובה של החברות מתחלקת לשניים: חלק מוסיפות שאלות עומק שמבהירות את תהליך החשיבה - אחרות פשוט מחזירות את המועמדים למבחן בזמן אמת במשרד.
"אנחנו באפווינד בחרנו בדרך השניה וכיום, חוץ מאירועים נקודתיים, המועמדים מגיעים פיזית למשרדים. מקבלים את המשימה מולנו, חושבים, כותבים את הקוד, פותרים את הבעיה, ואנחנו רואים את כל התהליך. הם מקבלים את המשימה במקום, פותרים אותה מולנו - ואנחנו רואים בדיוק איך הם ניגשים, מה דרך המחשבה שלהם. זה מנטרל לחלוטין את השימוש בכלי AI - אין דרך לעקוף את זה. יש לוח, יש משימה, ואתה צריך לדעת לפתור אותה בעצמך".
בחברות אחרות שוקלים גם כן להחזיר את תהליך המיון לפרונטלי במשרד, אבל בינתיים מתמודדים עם השימוש בכלי בינה מלאכותית בגיוס באמצעות העמקת הבדיקה. "יותר ויותר מועמדים נעזרים בטכנולוגיות בינה מלאכותית לצורך פתרון משימות הבית שניתנות להם במהלך התהליך – ולעיתים אפשר ממש לזהות את טביעת האצבע של הכלים האוטומטיים. מראיינים מדווחים על מקרים חוזרים שבהם שני מועמדים שונים מציגים פתרונות כמעט זהים לאותה משימה, לעיתים עם מבנה, ניסוח או טעויות שחוזרות על עצמן, מה שמעורר חשד לשימוש בגורם חיצוני ומעלה שאלות לגבי האותנטיות של התשובות", אומרת מעיין בירן ברקוביץ מנהלת גיוס אלעד מערכות.
הבעיה המרכזית של המעסיקים היא שישנו קושי ממשי לזהות באופן וודאי מתי נעשה שימוש בבינה מלאכותית. לכן, בחברה בחרו לקיים שיחה מעמיקה עם המועמדים לאחר הגשת המשימה על מנת לבחון את דרך החשיבה וההיגיון שהובילו לפתרון ולוודא שהוא או היא אכן שולטים בתשובות שהציגו. "כך ניתן לאמת שהוא או היא ביצעו את המשימה בכוחות עצמם ושהפתרון אינו תוצאה של העתקה מתוחכמת מצ'אט בינה מלאכותית", היא אומרת.
הבעיה מחמירה כאשר מועמדים מסתמכים באופן עיוור על כלי ה-AI הג'נרטיביים מבלי לבדוק ולהפעיל חשיבה ביקורתית או יצירתיות. "צ'אטים כמו ChatGPT נוטים 'לרצות', וגם כשהמידע המדויק אינו זמין להם, הם יספקו תשובה - גם אם מדובר בתשובות שגויות או מידע לא מדויק. כשמדובר בהכנה או במענה על עבודות בית למשל, כבר ראינו שמועמדים מסתמכים בצורה עיוורת על המענה של הצ'אט ומגישים עבודות בית עם טעויות מהותיות. חשוב להבין שהכלים האלו לומדים מדאטה בייס ציבוריים ולעיתים המידע בהם אינו אמין", אומרת אורי אדן, מנהלת משאבי אנוש בלאסו (Lasso Security). במחקר שלאסו ביצעה נמצא שמפתחים שמסתמכים על כל בינה מלאכותית ג'נרטיבית בפיתוח קוד, עלולים לקבל תשובה שגויה בצורה מהותית מהשאלה – מה שרלוונטי כמובן גם לתרגילי בית בתהליך המיון למשרות פיתוח.
תוצאה נוספת של שימוש ב – AI בתהליך המיון היא ״דפוסים״ של תשובות, כי בסופו של דבר ללא עריכה, כלי GenAI מתוכנתים לענות בצורה שבלונית בהתאם לשאלות שנשאלות. לכן כשמספר מועמדים מקבלים את אותה המשימה ומתייעצים עם אותם כלי GenAI, התשובות נוטות להיות דומות. "במקרה כזה נעדיף מועמד שעונה תשובות מקוריות ויסודיות שמראות על כיוון מחשבה ויצירתיות (גם אם לא נכונות), שנכתבו ללא GenAI", היא אומרת.

אי אפשר לעצור את הגאות בידיים

לצד החששות, חברות מבינות היום שהבינה המלאכותית לא הולכת לשום מקום. הן מנסות להסתגל למצב החדש מתוך הבנה שמועמדים ישתמשו ב-AI. "כלים כמו Claude, ChatGPT ו-Copilot הפכו לחלק בלתי נפרד מעבודת המפתחים היומיומית. ולכן השאלה האמיתית היא לא האם נעשה שימוש בכלי AI - אלא איך", אומר יונתן איתי, VP R&D בסייארה (Cyera). לכן, בסייארה מכירים בכך שמועמדים ככל הנראה ישתמשו ב-AI במהלך ביצוע מטלות הבית ושמים את הדגש על היכולת של מועמדים לעמוד מאחורי התוצרים, להתמודד עם שינויים בזמן אמת ולהסביר כיצד השתמשו בכלים בצורה מיטבית. יותר מכך, החברה אינה רואה בשימוש בכלי AI 'רמאות'. "מדובר בכישרון חדש שמועמדים מביאים עמם – היכולת להשתמש בכלי AI בצורה יעילה. במקום להתמקד בשאלה האם המועמד השתמש בכלי כזה או אחר, בסייארה שמים דגש על יצירתיות, גמישות מחשבתית ויכולות אנליטיות – הכישורים הצפויים לבלוט בעתיד הקרוב", הוא אומר.
מכיוון שנקודת המוצא היא שמועמדים ישתמשו בכלי AI, המגייסים יצטרכו להתאים את עצמם ואת תהליכי המיון לעידן החדש. "אני לא רואה את השימוש בכלי AI כדבר שלילי. כיום המדדים לאנשי מקצוע מוצלחים יכילו בתוכם גם יכולות אורקסטרציה של כלי ה-AI השונים אותם מציע הארגון. תפקידנו כמנהלים מגייסים הוא לוודא את איכות התוצר. זה ידרוש עדכון גם בסט היכולות שלנו כמנהלים וזה, לדעתי, מה שהופך את זה לעוד יותר מעניין", אומר שון פז, מנהל קבוצת ארכיטקטים אזורי ברד האט.
תפקיד המנהל המגייס הוא לוודא שההבנה סביב הנושא עמוקה מספיק. כך, אם המשימה הייתה לכתוב תוכנית אסטרטגית והמועמד בנה תכנית טובה בעזרת כלי AI שונים - הוא יצטרך להסביר את התהליך: באיזה פרומפט השתמש, איזו עריכה ביצע ולמה. "כמו כן, המועמד יצטרך להסביר איך לוקחים את זה קדימה. זה נכון לגבי קוד, אסטרטגיה ורעיונות לפיתוח עסקי", הוא אומר.
קשה מאוד להגביל שימוש של מועמדים בכלים השונים, ויותר מכך, אומר פז, "לא בטוח שנכון להגביל". "יש לנו כאן פוטנציאל עצום בכף ידנו שיכול פרקטית לשנות לחלוטין את חוויית העובד בארגון, ולכן עלינו להתאים את עצמנו לשינוי ולא להתכחש אליו".
אבל יותר מיכולת שצריך להסביר בזמן הראיונות, כישורי AI הם יתרון ואף הכרחיים בשוק העבודה הנוכחי. "היום ידע ב-AI זוהי דרישת חובה לכל התפקידים. זה כבר לא Nice to have אלא Expectation", אומרת קרן גולדברג, סמנכ"לית משאבי האנוש ב-Ready Group שאימצה גישה משולבת לנושא השימוש ב-AI על ידי מועמדים לעבודה. בחלק מהמקרים מעודדים שימוש כזה ובאחרים אוסרים עליו.
"אנחנו לא מחפשים עובדים שמפחדים מהטכנולוגיה, אלא כאלה שיודעים לרתום אותה. מועמד שיודע להשתמש בתהליך המיון ב־ AI ככלי ולא כתחליף לחשיבה זה בדיוק מי שאנחנו רוצים לצרף אלינו. בעידן שבו בעידן שבו GPT ו-LLM הם הסטנדרט, מהנדסים שלא מטמיעים יכולות בינה מלאכותית בצוותי הפיתוח עלולים לאבד יתרון תחרותי ולהישאר מאחור", היא אומרת. לכן, היא רואה במועמדים שמבינים איך לרתום כלים כמו צ'אט GPT או Copilot או Notion AI כדי לשפר ביצועים כאלה שערוכים לעבודה בסביבה דינמית ומבוססת כלים חכמים. ולכן החלוקה למשימות שמעודדות שימוש ב-AI וכאלה שאוסרות עליו: "אם המטרה לבדוק גישה לפתרון, תיעדוף או כתיבה אסטרטגית, השימוש ב-AI דווקא יכול להעשיר את התשובה. מה שמעניין אותנו זה איך המועמד משתמש בכלי - האם הוא עושה 'העתק הדבק' או משתמש בו כבסיס וחושב עליו ביקורתית". במשימה שבודקת חשיבה עצמאית בלבד, כמו למשל פיצוח בעיה לוגית, יציינו מראש האם מותר שימוש ב-AI או לא.
בחברה לקחו את השימוש בבינה מלאכותית בתהליכי המיון צעד אחד קדימה ואף פיתחו מערכת גיוס פנימית המבוססת כולה על AI החל מהשלבים הראשוניים של סינון קורות החיים, דרך ניתוח והתאמה מקצועית ועד לניבוי הצלחת מועמדים בטווח הארוך. גם בחברת לייטריקס משתמשים במערכת מבוססת בינה מלאכותית (Canditech) ייעודית למטלות בית כדי לשפר את תהליך הסינון וההערכה של מועמדים מצד החברה. מצד המועמדים, הם מעודדים שימוש בכלי AI במהלך ביצוע המטלות אך דורשים שקיפות לגבי היכן וכיצד נעשה שימוש בטכנולוגיה.
"המטרה שלנו היא לא להעריך רק את היכולות הגולמיות, אלא גם את האופן שבו מועמדים יודעים לרתום את הטכנולוגיה לטובתם", אומרת פזית אביב, Director of Global Talent Acquisition בלייטריקס.
לא כל שימוש ב-AI משרת את המועמד. למעשה, מועמד שמגיש, את מה שמכונה "AI Slop" - תוצר שטחי וממוקד שנוצר על ידי כלי AI - ולא יודע לעמוד מאחוריו בראיון - זה ניכר ופשוט לא משרת אותו, אומר אביחי קין, VP R&D בחברת גארדיו. מצד שני, "מועמדים שמבינים כיצד להשתמש בכלים האלו כדי לייעל את עבודתם ולהתקדם מהר יותר - הם הכוכבים החדשים בשוק", הוא אומר. בתהליך המיון הם מבחינים בין מועמדים שהצליחו להיעזר בטכנולוגיה - לבין כאלה שלא באמת מבינים את התוצרים שלהם.
מכיוון שיכולות AI בסיסיות הן דרישת סף במשרות רבות, בחלק מהחברות ממש מחפשים שימוש בכלי בינה מלאכותית במהלך הגיוס. "אני לא חושב שיש דבר כזה 'הישענות יתר' על AI. אם המועמד יודע לשאול בצורה נכונה את השאלות, לנסח נכון את ההוראות שניתנות ל-AI כדי לקבל תשובה ברורה, ממוקדת ואפקטיבית, ולהעמיק בשאלות תוך כדי התהליך - אז אין שום בעיה להשתמש ב-AI", אומר יוסי חיימוב, EVP לתחום פתרונות מיקרוסופט באברא ומומחה בתחום ה- AI, מחבר הספר אנושות 2.0 בינה מלאכותית – אפקט הפרפר.
לדבריו, "אין שום בעיה שהמועמד ינסח את ההוראות ל-AI כראות עיניו, יקבל את התוכן, יעביר אותו ל-Gamma, יוציא מצגת, יעביר אותה לאווטאר שלו שיציג את זה במקומו ואפילו יעלה להתראיין בזום במקומו. למה שתהיה בעיה? הפוך, מועמד שיגיע אלינו אחרי שעשה את כל התהליך הזה, הוא מועמד שעשה את הטרנספורמציה ונמצא בעולם החדש, ויש לו את הכישורים הרלוונטיים כדי לעבוד אצלנו".