סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

עלייה קלה בגיוסי ההייטק ברבעון הראשון של 2022, ל-5.6 מיליארד דולר

ברבעון המקביל אשתקד גייסו חברות ההייטק הישראליות 5.4 מיליארד דולר. עם זאת, הסכום שגויס ברבעון החולף מהווה ירידה חדה מסכום הגיוסים ברבעון האחרון של 2021, אז גויסו 8.1 מיליארד דולר. הסייבר והפינטק ממשיכים להוביל, הפודטק מפתיע

הנבואות על ירידה משמעותית בגיוסי ההייטק בישראל בשנת 2022 מתבררות כמוקדמות מדי, לפחות בהתחשב בנתוני דו"ח ההיי-טק של IVC ולאומי-טק. ברבעון הראשון של השנה חברות הייטק גייסו כ-5.6 מיליארד דולר ב-212 עסקאות בהשוואה ל-5.4 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2021, שגיוסו ב-174 עסקאות.
בהשוואה לרבעון הרביעי של 2021 היתה ירידה משמעותית, שכן הוא עמד 8.1 מיליארד דולר ב-214 עסקות - מה שמשקף לא מעט עסקאות ענק שנסגרו לקראת סוף השנה. גם ברבעון הזה התחומים שריכזו את מרבית העניין אצל המשקיעים היו תחומי הסייבר והפינטק, שגרפו 1.8 מיליארד דולר ו-985 מיליון דולר בהתאמה, כשמגזר הפודטק מפתיע עם גיוסי הון של 341 מיליון דולר - עליה משמעותית לעומת הרבעון הראשון של 2021, בו גייסו חברות 148 מיליון דולר.
באופן לא מפתיע, כמות ההנפקות הציבוריות המשמעותיות ירדה לאפס ונרשמו רק מספר הנפקות לא משמעותיות. הפסקת ההנפקות נובעת בעיקר מההסנטימנט הרע בשוק האמריקאי והשווי הנמוך שחברות אלה יוכלו לקבל כעת. חברות רבות, דוגמת Tomorrow, אף ביטלו הנפקות באמצעות ספאק.
2 צפייה בגלריה
SentinelOne סנטינל וואן ביום ההנפקה בוול סטריט
SentinelOne סנטינל וואן ביום ההנפקה בוול סטריט
סנטינל וואן מונפקת בוול סטריט. היסטוריה רחוקה
(צילום: באדיבות SentinelOne)
המרכיב המשמעותי, כמו בכל החודשים האחרונים, בהשקעות הוא עסקאות הענק של יותר מ-100 מיליון דולר. ברבעון הראשון של 2021 נרשמו 14 כאלה, שהיו אחראיות ל-44% מסך ההון שהושקע ברבעון, ברבעון הראשון של 2022 היו 20 עסקאות כאלה שהיוו 54% מסך העסקאות באותו רבעון וברבעון הרביעי של 2021 היו 25 עסקאות כאלה, שהיוו 63% מסך העסקאות באותו רבעון.
עיקר הסכום הושקע בשלבים המאוחרים - כלומר, B ומעלה. בשלב זה נרשמה ירידה לעומת הרבעון הקודם ומספר דומה לרבעון המקביל ב-2021. ברבעון הראשון של 2022 הושקעו 2.2 מיליארד דולר בשלבים מאוחרים, לעומת 3.3 מיליארד דולר ברבעון הרביעי של 2021.
סבבי הגיוס המוקדמים (Seed + A) היו במגמת עלייה במהלך הרבעון הראשון של השנה: 1.2 מיליארד דולר גוייסו ב-135 עסקאות, כשההשקעה החציונית עמדה על 4.6 מיליון דולר. ברבעון הראשון של 2022 היקף ההשקעות ממשקיעים זרים ירד לעומת הרבעון הרביעי של 2021, לכ-4 מיליארד דולר, אבל עדיין מדובר בסכום שקרוב לממוצע ההשקעות הרבעוני שהגיע ממשקיעים זרים במהלך 2021. היקפי ההשקעות ממשקיעים ישראלים לא השתנו ברבעון הראשון.

צניחה בהנפקות

הנפילה לעומת הרבעון הקודם יכולה להתברר כבעייתית אם גם ברבעונים הבאים יירד קצב ההשקעות, אבל לפחות כרגע, נוכח הסכום שגויס ברבעון האחרון, שמעמיד את ההשקעות על לפחות 20-22 מיליארד דולר לשנה, הנפילה עדיין אינה גדולה. בחודש זה וגם בחודש שלפניו החברות הישראליות הנסחרות בנאסד"ק רשמו תשואות שליליות וירידה משמעותית בשווי. הציפיה היתה לפגיעה קשה גם בחברות הפרטיות, שלא הגיעה.
2 צפייה בגלריה
קוקטייל פתיחה ועידת Mind The Tech לונדון תימור ארבל סדרס
קוקטייל פתיחה ועידת Mind The Tech לונדון תימור ארבל סדרס
תימור ארבל-סדרס, מנכ"לית לאומי-טק. השנה נפתחה באיפוק
(צילום: אוראל כהן)
תימור ארבל-סדרס, מנכ"לית לאומי-טק: "לאחר שנת שיא להייטק הישראלי, שנת 2022 נפתחה באיפוק. נראה כי המשקיעים מאטים את הקצב ומחכים לתיקון בשווי של החברות הפרטיות, כפי שקרה בשוק הציבורי. מנהלי קרנות הון הסיכון צריכים להגיב לתיקון בשווקים כדי לוודא המשך ביצועים טובים של הקרנות שלהם. ביצועים אלה תלויים ביכולת למכור או להנפיק את חברות הפורטפוליו בעליית שווי משמעותית לעומת נקודת ההשקעה. אנו רואים ירידה במספר ההנפקות ומצפים לראות את עסקאות המיזוגים והרכישות חוזרות להיות דומיננטיות - הן מיזוגים ורכישות של סטארט-אפים בוגרים כחלופה להנפקה, והן רכישות של סטארט-אפים בתחילת הדרך על ידי חברות בוגרות כמנועי צמיחה בשווים אטרקטיביים".