סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
נחשף בכלכליסט

התחרות הסינית והמכסים של טראמפ ניפצו את החלום המוטורי של REE

חברת האוטומוטיב, שהונפקה בנאסד"ק ב־2021 לפי שווי של 3 מיליארד דולר, עם משקיעים כמו גיל אגמון וזיו אבירם והסכמים עם טויוטה ומיצובישי, תפטר חצי מ־200 עובדיה. בקופת REE נותרו כעת 70 מיליון דולר, שבקצב ההוצאות הנוכחי יספיקו רק עד סוף השנה

עוד אחת מהנפקות הספאק של 2021 העליזה שוקעת במשבר מעמיק. לאחר שפרסמה דו"חות כספיים גרועים עם הפסד שנתי של יותר מ־100 מיליון דולר והערת עסק חי, לכלכליסט נודע כי חברת REE יוצאת למהלך קיצוצים חד. התוכנית היא להיפרד מ־50% מהעובדים עד סוף השנה כדי לצמצם את הוצאות התפעול ב־60%.
החברה, שבונה רכבים חשמליים, מעסיקה מעט יותר מ־200 עובדים, כך שמספר העובדים המפוטרים יעמוד על כ־100. בנוסף, צפויים גם קיצוצים ושינויים במבנה ההנהלה. בשיאה העסיקה REE יותר מ־300 עובדים, אך נפרדה מ־11% מהם ב־2023 ומ־16% נוספים ב־2024. הרוב המכריע של העובדים (160) הם אנשי פיתוח, שלפי REE, מהווים 65% מעלויות התפעול שלה.
חצי מהעובדים נמצאים בישראל, במטה שלה בגליל ים, ומעבר לכך יש לחברה אתר ייצור והרכבה באנגליה. לא מזמן פתחה REE משרדים גם בטקסס, ארה"ב, אך סגרה אותם ב־2024 לאור המשבר המתמשך בחברה, וכעת היא מחפשת שוכר שייכנס במקומה לחוזה השכירות.
המטרה של המהלך הדרמטי הנוכחי היא להפחית את עלויות התפעול ב־60% לפחות ולהביא אותן לקצת יותר מ־10 מיליון דולר. לשם השוואה, את 2024 סיימה החברה עם הוצאות תפעול של 75 מיליון דולר והפסד תפעולי של 79 מיליון דולר. בשורה התחתונה היא רשמה הפסד של 111.8 מיליון דולר, שהצטרף להפסד של 114 מיליון דולר ב־2023.
בניכוי סעיפים חשבונאיים וחד־פעמיים, הסתכם ההפסד ב־70 מיליון דולר, לעומת 98 מיליון דולר ב־2023. סך ההפסדים הצבורים של החברה מאז שנהפכה לציבורית כבר עבר את חצי מיליארד הדולר. ל־REE אין עדיין הכנסות, והיא שורפת כ־80–90 מיליון דולר מדי שנה. לאחר שורה של גיוסי חירום — הן בהון והן בחוב — שערכה REE בשנה האחרונה, יש לה יתרות מזומנים של כ־70 מיליון דולר, מה שבקצב ההוצאות הנוכחי שלה יספיק רק עד סוף 2025.
ב־REE ציינו בתגובה למהלך הפיטורים כי החברה מאמינה שהתוכנית החדשה תאפשר לה להמשיך ולהתנהל במבנה ארגוני מצומצם ויעיל, כדי להביא את הטכנולוגיה הישראלית לרכבים בכל העולם. "המטרה היא להמשיך לעבוד ולממש את התוכנית העסקית למשך יותר מ־12 חודשים".
REE הוקמה ב־2011 על ידי דניאל בראל, המנכ"ל, אחישי סרדס וגלעד וולף, כדי לייצר מרכבים למכוניות חשמליות ולהציע ליצרניות רכב פתרון שמשלב מרכב ותוכנה תוצרת ישראל.
החברה רכבה על גל ההתלהבות מתעשיית האוטומוטיב הישראלית כבר מהתחלה, ובין בעלי המניות שלה עד היום גם גיל אגמון — שנהנה מתדמית של מומחה בתעשיית הרכב — וזיו אבירם, מייסד משותף במובילאיי. בבועה של 2021 קפצה REE, יחד עם אוטונומו שכבר נמחקה הלכה למעשה, ויחד עם אינוויז וארבה שעדיין מתגלגלות, על עגלת הספאקים והונפקה בוול סטריט לפי שווי של 3 מיליארד דולר.
אז נחתו בקופתה גם 300 מיליון דולר, שאותם כבר שרפה — ואשר הצטרפו ל־160 מיליון דולר שגייסה עוד בהיותה חברה פרטית. גם סכום זה כבר נשרף מזמן. ל־REE אין עדיין הכנסות, ושווי השוק שלה צלל ל־22 מיליון דולר בלבד.
עם פרסום הדו"חות הכספיים השנתיים לפני כחודש, עדכנה REE כי מצבה הוחמר בעקבות מדיניות המכסים של הנשיא טראמפ, שמביאה לשיבוש עמוק בשוק הרכב, והודיעה כי תפסיק באופן זמני את פעילות הייצור עד להתבהרות התמונה. המכסים של טראמפ היו בגדר המכה האחרונה עבור REE, שלא הצליחה להתרומם, זאת אף שלכאורה חתמה על הסכמים עם לא מעט חברות בתחום הרכב. התפתחות שוק הרכב הסיני בשנים האחרונות טרפה גם היא את הקלפים והפכה את REE לפחות אטרקטיבית.
לפי המספרים שהציגה REE למשקיעים בעת המיזוג עם הספאק, היא היתה אמורה להיות היום במקום אחר לגמרי. כספי הגיוס היו אמורים לשמש אותה להקמת לא פחות מ־16 מפעלי ייצור בארה"ב ובאירופה ולהרכבת חלקי הרכב שפיתחה. להנפקה היא הגיעה עם הסכמי שיתוף פעולה עם מיטב השמות בתעשייה, החל מטויוטה ועד מיצובישי ומהינדרה ההודית, עבורה היתה אמורה לייצר 250 אלף רכבים.
על פי אותם מספרים שהציגו מנהלי REE למשקיעים בהנפקה, 2023 היתה אמורה להיות השנה הראשונה עם הכנסות משמעותיות של 344 מיליון דולר, ובשנה שעברה היא כבר היתה צפויה לרשום הכנסות של יותר ממיליארד דולר. כתוצאה מצמיחה מטאורית חזויה כזו, שנת 2024 היתה צריכה להסתיים עם רווח תפעולי של REE — ולא הפסד של 111 מיליון דולר.
אם התחזיות האלה נשמעות מתונות מדי, הרי שאת 2025 היתה אמורה REE לסיים עם הכנסות של 2.7 מיליארד דולר. בפועל, לא יהיו לה הכנסות אפילו של 2.7 מיליון דולר.
הגיוסים הרבים שערכה REE בשנה האחרונה, דיללו משמעותית את בעלי המניות הוותיקים הישראלים שלה. כך גיל אגמון, זיו אבירם וגם חברת הביטוח הפניקס, שהחזיקו ב־7%-6% מהמניות ב־2023, כבר לא נמנים היום על בעלי העניין בחברה. כ־56% ממניות רי נמצאות היום בגופים הפיננסיים שהשתתפו בהנפקות האחרונות וגם בראל וסרדס מחזיקים עדיין כל אחד ב־4.7% מהמניות. עם זאת, שני המייסדים מחזיקים ביחד ב־53.2% מכוח ההצבעה בחברה שהקימו ובידי הגופים הפיננסיים רק 30% ממניות ההצבעה.