סגור
איתמר בן גביר ה שר ל ביטחון לאומי כיתת כוננות
איתמר בן גביר לצד חברי כיתת כוננות באשקלון שמקבלים נשקים (צילום: EPA/HANNIBAL HANSCHKE , מארק ישראל סלם)

בלעדי
הצבא של בן גביר מתחמש: 6 מיליון כדורים, 40 אלף רובים

חלוקת התוספת התקציבית של המשרד לביטחון לאומי נחשפת: לצד מיליארד שקל למשטרה ו־40 מיליון שקל לשב"ס, יוקצו 633 מיליון שקל לכיתות כוננות. החזון של בן גביר של "נשק להמונים" מתממש, כשהמשרד הזמין כבר מספקים רובים, תחמושת ומיגון ברבע מיליארד שקל

התוספת התקציבית שיקבל המשרד לביטחון לאומי בעקבות מלחמת חרבות ברזל תעמוד על 1.885 מיליארד שקל שיתחלקו באופן הבא: 1.06 מיליארד שקל למשטרת ישראל, 142 מיליון שקל לרשות הכבאות, 40 מיליון שקל לשירות בתי הסוהר ו־637 מיליון שקל למשרד לביטחון לאומי עצמו, כאשר מרבית הסכום, 633 מיליון שקל, תהיה לטובת הקמה וחימוש של מאות כיתות הכוננות שהוקמו בנשקים ארוכים ובציוד מיגון. כך עולה ממסמך פנימי של המשרד לביטחון לאומי שהגיע לידי "כלכליסט".
במסמך מפורט הסיכום התקציבי שהושג בנוגע לתוספות שיקבלו המשרד והגופים שבאחריותו כחלק מתקציב המדינה שאושר בממשלה.


משטרת ישראל תקבל תוספת 290 מיליון שקל לצורכי הלחימה השוטפים ועוד 790 מיליון שקל עבור הצטיידות, ציוד לחימה והיערכות לחירום. ההצטיידות תכלול, כך על פי המסמך, נשקים ארוכים ואמצעי מיגון אישיים, כמו גם מה שמוגדר כ"התעצמות נרחבת בתחומי המבצעים" שכוללת הרחבת יכולות יחידות מיוחדות ויחידות ייעודיות, רכש של רכבים ממוגנים, רכישת טכנולוגיות חדשניות ואמצעים נוספים. "בתחומי משטרת ישראל התוספות הייעודיות מהוות מהפכה בהיערכות לאירועי חירום והתעצמות היכולות להתמודדות עם אירועי חירום", נכתב במסמך של המשרד.
רשות הכבאות תקבל תוספת 56 מיליון שקל עבור צורכי הלחימה השוטפים ו־86 מיליון שקל עבור הצטיידות, ציוד לחימה והיערכות לחירום. מדובר ברכש של אמצעי מיגון אישיים, הגדלת מלאי חומרים מעכבי בעירה, הצטיידות בציוד ייעודי בתחומי חילוץ מהרס והתמודדות עם אירועי הרס כבד ומתארי פעולה ייחודיים. בנוסף יתאפשר רכש רכבי כיבוי והצלה נוספים, לרבות כבאיות ייעודיות ורכבי תגובה מהירים וזיוודם.
שב"ס יקבל תוספת 5 מיליון שקל כמענה לסוגיית הגידול המשמעותי במצבת האסירים הביטחוניים בעקבות המלחמה ו־36 מיליון שקל נוספים לטובת הצטיידות, ציוד לחימה והיערכות לחירום. הכוונה כאן היא התעצמות בנושא אמצעי לחימה, ציוד מיגון אישי ייעודי לסוהרים וחיזוק מערכי האבטחה וההיערכות לאירועי חירום בין כותלי בתי הסוהר.
כאמור, המשרד לביטחון לאומי עצמו יקבל תוספת של 637 מיליון שקל, כאשר 4 מיליון שקל מתוכם עבור הצטיידות, ציוד לחימה והיערכות לחירום ו־633 מיליון שקל עבור הקמת כיתות הכוננות. הכוונה למאות כיתות הכוננות החדשות שהוקמו תחת אחריות המשטרה ברחבי הארץ, כשהמשרד עצמו הוא האחראי לביצוע רכש הנשקים, התחמושת והציוד הנלווה עבורם.
"חברי כיתות הכוננות יצוידו בנשקים ארוכים", נכתב במסמך הסיכום התקציבי, "לרבות ציוד מיגון אישי ושורה של אמצעים במטרה לאפשר הפעלתם ואימונם השוטף כהיערכות לשעת צורך".
עיון באתר החשב הכללי מגלה התקשרויות שביצע המשרד לביטחון לאומי עם ספקי נשקים, תחמושת וציוד מיגון בפטור ממכרז, באישור ועדת הפטור. אלה מספקות הצצה לעלויות הכרוכות במהלך, כמו גם לתכנון הכולל של רכש הנשקים והציוד לכיתות הכוננות.
התוכנית, כפי שעולה, היא לבצע רכש של כ־40 אלף נשקים ארוכים וציוד נלווה, כאשר עד כה, כפי שעולה ממסמכי ההתקשרויות שבינתיים פורסמו, נרכשו 25,550 נשקים ארוכים (בינתיים רק חלקם סופק), יותר מ־5.5 מיליון כדורים לאימון ולכוננות ויותר מ־20 אלף ערכות מיגון של קסדות ואפודים בעלות כוללת של כ־263 מיליון שקל.
ממסמכי ההתקשרויות עולה שכבר בשבוע הראשון לאחר פרוץ המלחמה אישרה ועדת הפטור למשרד לביטחון לאומי להזמין בפטור ממכרז ממפעל הנשק אמתן בכרמיאל 4,000 נשקים ארוכים עם קליעים בסכום כולל של 23.2 מיליון שקל (כולל מע"מ). עלות כל רובה עמדה על 4,500 שקל (לא כולל מע"מ), הוזמנו גם 480 אלף קליעים במחיר של 1.8 שקלים לקליע ו־8,000 מחסניות במחיר של 120 שקל למחסנית (המחירים לא כוללים מע"מ). כמה ימים לאחר מכן אושרה בוועדה הזמנת 2,300 נשקים נוספים מחברת מ.ר.ד אפרם השקעות, המפיצה הרשמית בארץ של חברת קולט, בסכום כולל של 16.2 מיליון שקל (כולל מע"מ).
עוד עולה שבעקבות ישיבה שנערכה בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו ב־16 באוקטובר, הוחלט להאיץ את הקמת כיתות הכוננות שבאחריות המשרד לביטחון לאומי. "במדרגה הראשונה נדרש לספק עד 40 אלף ערכות לחימה", נכתב.
שלושת הספקים שאיתם החליט להתקשר המשרד לביטחון לאומי לטובת רכישת הנשקים הארוכים לכיתות הכוננות הם חברות הנשק אמתן בכרמיאל, מ.ר.ד אפרם השקעות ברעננה ולביא BBG בנהריה, כאשר ההחלטה לגבי כמות הנשקים שאותה רוכש המשרד מכל ספק נובעת, לדבריו, "מהמלאי הזמין של החברה, מהירות האספקה, היכרות ושביעות רצון משטרת ישראל ומחיר".
במסגרת זו אושר באמצע אוקטובר למשרד לבצע רכש בפטור ממכרז של 14,250 נשקים בעלות כוללת של 103.4 מיליון שקל (כולל מע"מ): 3,000 מאמתן במחיר של 4,835 שקל לרובה (לא כולל מע"מ), בעלות כוללת של 16.9 מיליון שקל (כולל מע"מ); 6,050 רובים מחברת מ.ר.ד אפרם במחיר של 6,015 שקל (לא כולל מע"מ) לרובה, בעלות כוללת של 42.6 מיליון שקל (כולל מע"מ); ו־5,200 רובים מלביא BBG, המפיצה הרשמית בארץ של דניאל דיפנס, במחיר של 7,200 שקל לרובה (לא כולל מע"מ), בעלות כוללת של 43.8 מיליון שקל (כולל מע"מ).
בסוף אוקטובר אישרה ועדת הפטור למשרד להזמין מספק רביעי - חברת IWI (תעשיות נשק לישראל) מקבוצת סמי קצב, שממנה הוזמנו 5,000 רובים נוספים, בעלות כוללת של 29.5 מיליון שקל (כולל מע"מ). המשרד ציין כי בסיבוב הרכש הקודם הספק טען שלא יוכל לעמוד בזמני האספקה הנדרשים לפני 2024. אולם כעת, לאחר בחינת המלאים לאספקה למשרד הביטחון ובתיאום מולו (שכן הוא משמש כספק שלו), הוא יוכל לספק נשקים בזמן קצר.
בתחילת נובמבר אושרה התקשרות נוספת, הפעם לרכישת תחמושת מתעש, שבבעלות אלביט, בסכום 8.3 מיליון שקל (כולל מע"מ). במסמכי ההתקשרות מסביר המשרד כי בהתאם לכמות הנשקים שנרכשה עד כה לכיתות הכוננות ברחבי הארץ (25,550 נשקים ארוכים), הוא מבקש לרכוש גם תחמושת לפי מפתח של 100 כדורים לאימון ו־120 כדורים לכוננות הכיתות, ובסך הכל 5,124,000 כדורים. העלות: 1.39 שקלים לכדור (לא כולל מע"מ).
לצד הנשקים והתחמושת, המשרד הזמין יותר מ־20 אלף ערכות ציוד מיגון לכיתות הכוננות הכוללות קסדות ואפודים. לצורך כך אושרה בסוף אוקטובר התקשרות בפטור ממכרז עם שתי חברות - מצדה ארמור שיא בסכום 44.2 מיליון שקל (כולל מע"מ) ושרש ערכות נוודים בסכום 38.3 מיליון שקל (כולל מע"מ). המשרד ציין כי מצדה תוכל לספק 10 אלף ערכות בתוך שבועיים מההזמנה, בעוד שרש תוכל לספק 10.5 ערכות, באופן מדורג, בפעימות שבועיות.