סגור
קניון שבעת הכוכבים הרצליה
קניון שבעת הכוכבים הרצליה (צילום: עמית שעל)

מתווה הפיצויים לעסקים יהיה בתוקף גם בדצמבר, המסלול המורחב לא הוארך

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע במליאת הכנסת כי יאריך את מתווה הפיצויים לעסקים במשק גם לחודש דצמבר. עם זאת הוא לא התייחס למתווה המורחב, שחל עד עתה גם על ערים כגון אשדוד ובאר שבע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע היום (א') במליאת הכנסת כי החליט להאריך את מתווה הפיצויים הכללי לכל העסקים במשק גם לחודש דצמבר.
המשמעות היא שרק חלק ממתווה הפיצויים יוארך - זה שרלוונטי לכלל תושבי המדינה וכולל השתתפות בהוצאות קבועות ובחלק מהוצאות השכר בהתאם להיקף הפגיעה.
עם זאת, גורלו של מתווה הפיצויים המורחב ליישובים הנמצאים בטווח של עד 40 ק"מ מרצועת עזה עדיין לא ברור. שר האוצר ביקש להאריך את מתווה הפיצויים כדי שיחול גם על הטווח של 7-40 ק"מ - בו נכללות גם באר שבע ואשדוד; ואולם לטענת לשכתו, מתווה זה ייתקל בקשיים מול היועץ המשפטי של האוצר אסי מסינג, ככל הנראה מאחר שהטווח שרירותי.
ההודעה על הארכת מתווה הפיצויים הגיעה שלושה ימים לתוך החודש כאשר עסקים רבים עדיין נמצאים במציאות של אי ודאות.
תוכנית הפיצויים נותנת לעצמאים עם הכנסות שנתיות של עד 300 אלף שקל פיצוי בנוסחה המתבססת על עומק הירידה בהכנסות שלהם. לעסקים עם הכנסות הגבוהות מ־300 אלף שקל בשנה ועד 400 מיליון שקל בשנה, יינתן מענק המשכיות עסקית. מדובר במענק של עד 22% מההוצאות הקבועות שלהם ועד 75% מהוצאות השכר. גובה המענק בנוי מנוסחה המתבססת על הכנסותיהם בשגרה ועומק הפגיעה בתקופת המלחמה. המענק המקסימלי לעסק עם הכנסות שנתיות של עד 100 מיליון שקל יוכל להגיע ל־600 אלף שקל. בעסקים גדולים יותר יגדל המענק המקסימלי האפשרי באופן מדורג לעד 1.2 מיליון שקל.
סמוטריץ' אמר היום כי "לבעלי העסקים יש רשת ביטחון גם לחודש דצמבר. היו שיקולים וסברות לכאן ולכאן, אבל אחרי שקו הביצורים הראשון של קיום הביטחון נפרץ אנו בונים את קו הביצורים השני הכלכלי שבונה מחדש את אמון האזרחים במדינה. אפשר לסמוך על המדינה בשעת צרה. יש ערך גדול לוודאות ויציבות, ואנו אומרים לבעלי העסקים בואו נחזור כמה שיותר לשגרה".
שר האוצר הודיע על כך כשהציג את הצעת חוק הפחתת הגירעון והגבלת ההוצאה התקציבית. התקנות המעגנות את המתווה לדצמבר יחתמו בימים הקרובים על ידי סמוטריץ' ויוגשו לאישור ועדת הכספים של הכנסת.
סך עלות תוכנית הפיצויים לחודשים אוקטובר-נובמבר מוערכת ב־15 מיליארד שקל, בעוד שחודש דצמבר צפוי לעלות עוד לפחות 5 מיליארד שקל. במשרד האוצר התלבטו האם להאריך את המתווה או לא. מצד אחד, המלחמה עדיין נמשכת, רבים מהעובדים נמצאים במילואים, יישובים שלמים הם עדיין ערי רפאים שפונו מתושביהם והפעילות הכלכלית בהם אפסית, ויש פגיעה בביקושים בענפים רבים כמו תיירות ופנאי.
מצד שני, יש סימנים של התאוששות כלכלית בחלק מהענפים, מה שמתבטא למשל בהתמתנות הירידה בשימוש בכרטיסי אשראי ובהאטה בקצב הוצאות העובדים לחל"ת. לכן, במצב שכזה עלתה השאלה האם נכון עדיין להחיל תוכנית פיצויים רוחבית על המשק, או למקד אותה יותר בענפים וביישובים שנפגעו - מהלך שייקח זמן, ידרוש שוב אישור חקיקה, וישאיר בינתיים את העסקים באי ודאות גדולה. בסופו של דבר הוחלט כי התוכנית אכן תוארך לחודש דצמבר.
מנתוני רשות המסים שהועברו ל"כלכליסט" בשבוע שעבר עולה כי שישים אלף בקשות הוגשו לרשות לקבלת פיצויים על ירידה בפעילות של עסקים בעקבות המלחמה. לפני כשבועיים פתחה רשות המסים את המערכת להגשת הבקשות לפיצויים, ולדברי גורמים ברשות לפני שבוע החלה העברת הכספים לבקשות שהוגשו.