סגור
פסגת ה BRICS ב יוהנסבורג מימין שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שר החוץ הסיני וונג יי נשיא סין שי ג'ינפינג סגן נשיא דרום אפריקה פול משטיל נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה 24.8.23
פסגת ה-BRICS ביוהנסבורג. מימין: שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, שר החוץ הסיני וונג יי ונשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: Marco Longari / POOL / AFP)

פרשנות
גוש ה-BRICS מרחיב את שורותיו, וסעודיה מאותתת לארה"ב שהיא מחפשת אלטרנטיבות

הארגון הכולל את רוסיה, סין, הודו, ברזיל ודרום אפריקה הכריז כי הזמין שש מדינות חדשות להצטרף אליו. מבין המדינות הללו, ההצטרפות הדרמטית ביותר היא של סעודיה, שתבטיח את חיזוק יכולות המימון של הארגון. האם תהיה לכך השפעה על המו"מ המתקיים בימים אלו עם ארה"ב וצפוי לכלול גם נורמליזציה עם ישראל?

ארגון BRICS, הכולל את רוסיה, סין, הודו, ברזיל ודרום אפריקה, הכריז היום (ה') בתום פסגה שנערכה ביוהנסבורג כי הזמין שש מדינות חדשות להצטרף אליו החל מ-1 בינואר 2024 – סעודיה, איראן, מצרים, האמירויות, אתיופיה וארגנטינה. המדינות שהקימו את הגוש הזה עשו זאת בעיקר כדי ליצור אלטרנטיבה למה שהן רואות כהגמוניה מערבית על הכלכלה העולמית בהנהגת ארה"ב.
לגוש ה-BRICS פוטנציאל כלכלי אדיר, אם כי לא מנוצל עד כה בשל חילוקי דעות פנימיים בין החברות (בעיקר בין סין והודו). קצת יותר מ-40% מאוכלוסיית העולם נמצאת במדינות אלה, ששולטות בכ-25% מהתוצר העולמי וקרוב ל-20% מהסחר העולמי. מדינות אלה שואפות להגביר את השפעתן כדי להביא לרפורמות "צודקות יותר" מבחינתן בהתנהלות גופים כמו הבנק העולמי וקרן המטבע הבינלאומית. בשנת 2015, הארגון הקים בנק משלו ומאז העניק לחברותיו הלוואות בשוי כולל של כ-30 מיליארד דולר, סכום קטן בהשוואה להלוואות שסיפק הבנק העולמי באותה התקופה. על סדר היום של מדינות ה-BRICS גם השקת מטבע חדש שיאתגר את הדומיננטיות של הדולר במערכת הכלכלית הגלובאלית, אם כי טרם הושגה הסכמה בנושא.
העובדה שארבע מהחברות החדשות המצטרפות שייכות לאזור המזרח התיכון עשויה להעיד על כך שמדינות אלה (למעט איראן שהיא בעלת ברית קרובה של סין ורוסיה) מחפשות אלטרנטיבות למה שנדמה להן כירידת האינטרס של ארה"ב באזור.
מבין כל המדינות, ההצטרפות הדרמטית ביותר היא של סעודיה. מדובר במשק הערבי הגדול ביותר עם תוצר של למעלה מ-1 טריליון דולר, אחת השחקניות המשמעותיות ביותר בשוק הנפט העולמי שהסחר בו מתנהל בדולר והיא שאחראית על כ-15% עתודות הנפט בעולם. מבחינת גוש ה-BRICS, ההצטרפות הסעודית מבטיחה את חיזוק יכולות המימון שלו. מעבר לכך, ההצטרפות הסעודית (כמו גם של מצרים והאמירויות) לגוש ה-BRICS היא בגדר איתות נוסף לוושינגטון, שנחשבה פעם לבת הברית הקרובה ביותר של ריאד, כי הממלכה מחפשת אלטרנטיבות.
כל זה קורה בתקופה בה ארה"ב וסעודיה נמצאות במו"מ אינטנסיבי על חתימת הסכם צבאי-גרעיני-מסחרי כולל שאמור לכלול גם נורמליזציה עם ישראל. ההצטרפות של סעודיה ל-BRICS לא אמורה לעצור את השיח עם ארה"ב, אך גם לא צפויה להתקבל שם בברכה.