סגור
דורון בסר ממייסדי אניויז'ן מדיקל ENvizion Medical
המנכ"ל ומבעלי השליטה דורון בסר. מחזיק עם שי צוקר ב־50.5% (צילום: יחצ)

מ־130 מיליון שקל לחדלות פירעון: הודעת אנויז'ן על פנייה אפשרית לביהמ"ש הפילה את המניה ב־48.2%

מצבה התזרימי של חברת הביומד, שפיתחה טכנולוגיה להזנת חולים מורדמים ומונשמים, יאפשר לה לפעול רק כמה שבועות, והיא עלולה להפוך לחדלת פירעון. כבר בתשקיף ההנפקה בפברואר 2021 - עידן חברות החלום - צירפו רואי החשבון הערת עסק חי

משווי שיא של 130 מיליון שקל לחדלות פירעון. מניית חברת הביומד אנויז'ן מדיקל צנחה היום במסחר בבורסת תל אביב ב־48.2%. זאת לאחר שהחברה לא הצליחה לאתר מקורות מימון נדרשים להמשך פעילותה השוטפת ליותר מכמה שבועות, ולכן היא בוחנת חלופות, "לרבות חלופה של פנייה מתאימה לבית המשפט, בהתאם לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי", ציינה החברה בהודעתה לבורסה.
אנויז'ן מדיקל נוסדה ב־2017 בידי ד"ר דורון בסר ושי צוקר, שמחזיקים כיום ב־50.5% ממניותיה. בסר מכהן כמנכ"ל ונשיא החברה, וצוקר כיהן עד מרץ כיו"ר הדירקטוריון.
אנויז'ן הונפקה למסחר בתל אביב ביוני 2021, כחלק מגל ההנפקות שהיה באותה שנה. 97 חברות הצטרפו אז לבורסה, רבות מהן חברות "חלום" — כאלה שיש להן פיתוחים טכנולוגיים מתקדמים, אך עדיין לא רושמות הכנסות משמעותיות, אם בכלל, וכפועל יוצא מכך גם אין להן רווחים.
אנויז'ן מדיקל פיתחה טכנולוגיה מבוססת ניווט להחדרת צינורית הזנה (זונדה) לחולים מורדמים ומונשמים, ושוק היעד המרכזי שלה הוא בתי חולים בארצות הברית.
בפברואר 2021 היא הגישה תשקיף לפני הנפקה בכוונה לגייס 45 מיליון שקל לפי שווי חברה של 200 מיליון שקל לפני הכסף. בסופו של דבר, היא הונפקה ביוני אותה שנה לפי שווי של 109 מיליון שקל אחרי הכסף, לאחר שגייסה בהנפקה 20 מיליון שקל.
כחודשיים לאחר ההנפקה הגיע שווי אנויז'ן ל־130 מיליון שקל, אך לאחריו שינתה המניה כיוון והחלה בגלישה כלפי מטה. התפרצות האינפלציה והעלאות הריבית שבאו בעקבותיה, במהלך 2022, לצד סימני ההאטה — ובהמשך גם חוסר הוודאות על רקע מהלכי הממשלה — הובילו לשינוי האווירה באחוזת בית, והמשקיעים נהפכו בררניים וסקפטיים יותר כלפי אותן חברות "חלום".
אפילו שורה של דיווחים מצד אנויז'ן על התקשרויות עם בתי חולים בארצות הברית לרכישת המערכת שפיתחה והטמעתה (מרביתם ללא פירוט ההיקף הכספי) לא תרמה לשינוי המגמה. וגם ריקול שביצעה המתחרה עיקרית שלה במאי 2022, שמוצרי אנויז'ן מהווים תחליף ישיר למוצריה, לא תרם לשיפור המצב.
את יום המסחר אתמול סיימה אנויז'ן לפי שווי שוק של 33 מיליון שקל, לאחר שאיבדה 77% משווייה מאז ההנפקה, ואתמול כאמור איבדה 48.2% נוספים.
תשומת לב המשקיעים התמקדה בתוצאות הכספיות של אנויז'ן, לאחר שאת 2022 היא סיימה עם הכנסות של 606 אלף דולר בלבד, ולמולן הוצאות מחקר ופיתוח של 2.3 מיליון דולר, הוצאות שיווק ומכירה של 2.9 מיליון דולר והוצאות הנהלה וכלליות בשווי דומה. נתונים אלה הובילו להפסד של 7.6 מיליון דולר, שהתווסף להפסדים של 3.4 מיליון דולר,5.4 מיליון דולר ו־7.1 מיליון דולר בשנים 2019, 2020 ו־2021 בהתאמה. תזרים המזומנים של החברה מפעילות שוטפת בסיכום שלוש השנים האחרונות היה מינוס 17 מיליון דולר, וכבר בתשקיף ההנפקה שלה צורפה הערה של רואי החשבון בנוגע לספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה כעסק חי. הערה דומה צורפה גם לשני הדו"חות הכספיים שהחברה פרסמה מאז ההנפקה.
לאור תזרים המזומנים השלילי והעובדה שהכנסותיה אינן מכסות את הוצאות פעילותה, אנויז'ן מימנה את פעילותה עד כה באמצעות גיוסי הון והלוואות. במהלך 2022 גייסה מכמה משקיעים כ־20 מיליון שקל בשלושה גיוסים, ובאפריל האחרון גייסה 6 מיליון שקל נוספים.
במאי התקשרה החברה עם קובננט גרופ, המחזיקה ב־7.5% ממניותיה — קבוצה שבעל השליטה בה הוא יו"ר אנויז'ן אייל גבאי — בהסכם לקבלת הלוואה של 750 אלף דולר, שתיפרע עד סוף השנה בריבית שנתית של 9%, וביולי ובתחילת אוגוסט היא נאלצה להיעזר בהלוואות גישור של 150 אלף דולר ו־80 אלף דולר מבעלי השליטה עד לקבלת תשלומים מלקוחותיה.
בתחילת יולי, בהמשך לדיווח נוסף על מכירת מערכות לבתי חולים באצות הברית, אך שוב ללא פירוט המשמעות הכספית של העסקאות, דיווחה אנויז'ן כי היא ממשיכה לבחון חלופות להשגת מקורות מימון לפעילותה השוטפת ועל נקיטת צעדי התייעלות, ובהם צמצום בפעילות המחקר והפיתוח, האטת ההתקשרויות עם לקוחות חדשים והתמקדות בקשר עם הקיימים.
אתמול דיווחה החברה כי כמה חלופות שבחנה, ובהן איתור משקיע או רוכש לחברה או אפשרות לקבלת מימון חיצוני, לא התממשו, ולאור זאת, "ונוכח מצבה התזרימי של החברה, שמאפשר לה להמשיך לפעול במתכונתה הנוכחית למשך שבועות ספורים", בוחנת החברה את החלופות העומדות בפניה, לרבות זו, כאמור, של חדלות פירעון.
בעלי השליטה, בסר וצוקר, היו זכאים ב־2022 לתגמולים על כהונתם כמנכ"ל ויו"ר החברה בהתאמה, בעלות של 488 ו־462 אלף דולר, מהם 342 ו־316 אלף דולר בדמי ניהול שנתיים ותשלומים נוספים, ו־146 אלף דולר כל אחד באופציות שקיבלו בשנים קודמות והבשילו.