סגור
סניף דואר ישראל ב ירושלים
סניף דואר ישראל בירושלים (צילום: גיל נחושתן)

בכירי האוצר לרה"מ: הפרטת הדואר בסכנה, מבקשים שתתערב באופן דחוף

המנכ"ל שלומי הייזלר, הממונה על התקציבים גורדוס והחשכ"ל רוטנברג פנו לנתניהו ומאשימים בעיכובים בהפרטה את שר התקשורת קרעי בשל שורת צעדים בהם נקט לאחרונה; אלו מונעים מהם מלהעביר את המימון לפרישת עובדי החברה באופן שגורם ל"פגיעה אנושה" בהליך; הם מביעים חשש מכך שמשקיעים יאבדו אמון ביכולת לממש הפרטות בהמשך

מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר, הממונה על התקציבים יוגב גרדוס והחשב הכללי יהלי רוטנברג שלחו הערב (ג') מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו בו הם מבקשים שיתערב בדחיפות במשבר סביב הפרטת דואר ישראל. ל"כלכליסט" נודע כי המהלך נעשה בתיאום עם רשות החברות הממשלתיות שאמונה על הליך ההפרטה.
על המכתב מכותבים גם השרים בצלאל סמוטריץ', דודי אמסלם, יריב לוין, שלמה קרעי ומנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי ומנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים. באוצר מציגים את מדיניות ההפרטות שקידם ראש הממשלה נתניהו לאורך השנים, ומציינים כי ממשלתו היא זו שקיבלה בשנת 2018 את ההחלטה להפריט את חברת דואר ישראל. כמו כן, הם מציינים כי במקביל החברה הידרדרה בשנים האחרונות גם מבחינה פיננסית וגם מבחינת השירות שהיא מספקת לאוכלוסיות מוחלשות.
"בימים אלה אנו מצויים ערב פרסום מכירת מניות המדינה לציבור", כותבים בכירי האוצר, "ואלמלא עיכובים בלתי צפויים של הרגע האחרון אותם נתאר בקצרה להלן ניתן היה לעמוד בכך". בהמשך המכתב מציינים הייזלר, גרדוס ורוטנברג את הסיבות לאותם עיכובים בלתי צפויים: דחיית אישור צו האינטרסים על ידי משרד התקשורת, דרישת משרד התקשורת שכל סגירה של סניף דואר תאושר על ידי השר והימנעות שר התקשורת קרעי מלחתום על שחרור שעבוד נכסים באופן שמונע מהחברה לקבל מימון בנקאי. לפי בכירי האוצר, בגלל הסיבות הנ"ל הם מנועים מלהעביר את מימון הפעימה השנייה של פרישת עובדי החברה וכי סיכול תהליך ההבראה משמעו "פגיעה אנושה בהליך ההפרטה". בכירי האוצר הדגישו גם כי סוגיות אלו "תלויות ועומדות ללא תלות" בהליך השימוע להדחת יו"ר החברה מישאל ועקנין.
"לאור כל זאת, נבקש את מעורבותך הדחופה ביצירת ודאות סביב הפרטת החברה, שכן שוק ההון ומשקיעים פוטנציאלים רואים התנהלות זו ועלולים לאבד אמון ביכולת מימוש הפרטות גם של חברות נוספות", כותבים הייזלר, גרדוס ורוטנברג ומבקשים מראש הממשלה לפתור את כל הבעיות שהציגו.
כזכור, ההחלטה לעכב את צו האינטרסים נבעה מהדרישה של קרעי שכל שינוי בהליך ההפרטה של הדואר יהיה מחויב באישורו, עוד לפני ההחלטה. בשבוע שעבר הסכימו דרגי המקצוע, ביניהם רשות החברות הממשלתיות לדרישותיו של קרעי על שינוי הצו, אך למרות זאת ועידת השרים להפרטה טרם התכנסה.
עם הדרישה של רשות החברות לכנס את ועדת השרים להפרטה, מסר שר התקשורת קרעי כי "המניפולציות של פקידי האוצר ורשות החברות לא ירתיעו אותנו מלהמשיך לפעול לרווחתם של אזרחי ישראל. הפרטה כן ומהר, אבל לא עם שירות מתחת לכל ביקורת. ישנם תיקונים נוספים המחוייבים בצו האינטרסים, בייחוד לאור ההתנהלות הבעייתית של רשות החברות, על מנת להבטיח את טובת הציבור לאחר ההפרטה. זו עמדת גורמי המקצוע האמונים על תחום הדואר, להבדיל מ'גורמי מקצוע' שמסתכלים על כל דבר דרך החור של הגרוש. רשות החברות וגורמי האוצר צריכים להיענות להזמנתו של מנכ"ל המשרד ולפתור את הנושאים ברמה המקצועית, במקום לקחת חלק בקמפיין התקשורתי של גורמים אינטרסנטיים שבעבר אף ניסו לסדר לעצמם מענק חתימה של 400 אלף שקל ונדחו בבושת פנים".