סגור
מסוף שבועי 15.12.22 יו"ר הפד האמריקאי ג'רום פאוול
יו"ר הפד ג'רום פאוול (צילום: Getty Images/ Win McNamee)

הדולר נופל ברקע האיתות על סיום העלאות הריבית

היורו מזנק ב-1.2% מול המטבע האמריקאי ונסחר תמורת 1.09 דולר, הפאונד קופץ ב-0.9% ל-1.232 דולר; הבנק המרכזי בארה"ב בראשות ג'רום פאוול העלה את הריבית במשק ב-0.25% ל-5%, ואותת על העלאת ריבית נוספת אחת בלבד השנה; הפד מתמרן בין המשבר בבנקים שנגרם מהריבית הגבוהה, מול האינפלציה שרחוקה מהיעד

הדולר נופל אחרי שהבנק המרכזי של ארה"ב אותת על כך שסבב העלאות הריבית שלו מתקרב לסיומו.
היורו מזנק ב-1.2% מול המטבע האמריקאי ונסחר תמורת 1.09 דולר, הפאונד קופץ ב-0.9% ל-1.232 דולר.
בשוק המט"ח המקומי נחלש היום בצהריים הדולר ב-0.2% ושערו היציג נקבע על 3.642 שקלים.
מול סל המטבעות המובילים נסחר הדולר בשפל של קרוב לחודשיים: מדד אינדקס הדולר יורד ב-1% ל-101.9 נקודות.
הבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל ריזרב, העלה הערב (ד') את הריבית ב-0.25% לשיעור של 5%, כצפוי, בהעלאה תשיעית ברציפות.
רצף ההעלאות של הפד, בהובלת היו"ר ג'רום פאוול, נועד לבלום את האינפלציה הגואה, שאכן החלה להאט והגיעה בחודש מרץ ל-6%.
הפד הביע יחס זהיר בנוגע למשבר בענף הבנקאות, ואמר שרצף העלאות הריבית קרוב לסיום. בהודעה שהתלוותה להחלטה כתבה ועדת השוק הפתוח של הפד (ה-FOMC) כי העלאות עתידיות אינן מובטחות וכי הן יהיו תלויות במידע שיתקבל.
תחזיות הביניים שפירסם הפד מראות כי מרבית בכירי הבנק צופים עוד העלאת ריבית אחד בלבד ב-2023.
בשבועות האחרונים קרסו מספר בנקים אמריקאיים, כשהגורם העיקרי לכך, ע"פ כלכלנים בשוק, הוא הריבית הגבוהה במשק. על כן, שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן הבהירה אתמול כי הממשל יסייע לבנקים האיזוריים אם המשבר יתגבר.
בעקבות ההבהרה של ילן, זינקה בוול סטריט מניית הבנק פירסט ריפבליק ב-29%, אחרי שצנחה יום קודם ב-47% (הבנק איבד בשבועות האחרונים יותר מ-90% משוויו). הבנקים הגדולים רשמו אמש עליות של יותר מ-2%.
הבנק המרכזי בארה"ב בראשות ג'רום פאוול צפוי להעלות הערב (20:00 שעון ישראל) את הריבית במשק ברבע אחוז ל-5% (במרץ 2022 הייתה הריבית אפסית).
המחירים עדיין גבוהים לעומת היעד של הפד לאינפלציה של 2%, אם כי יורדים בהדרגה. בשבוע שעבר פורסם מדד המחירים לצרכן, ובפעם השמינית ברצף נרשמה האטה, ל-6%.
בתחילת פברואר ועדת השוק הפתוח (FOMC) של הפד הודיעה בתום ישיבה בת יומיים על העלאת הריבית במשק ב-0.25% (25 נקודות בסיס) ל-4.75%, בהתאם לציפיות - הרמה הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2007. ההחלטה התקבלה פה אחד על ידי כל חברי הוועדה.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות: "לרסן כאילו אין משבר, למתן כאילו אין אינפלציה. זו מלאכתם של בנקים מרכזיים בעולם בימינו. למזלם, יש להם היכולת לתמרן בין הטיפות: הריבית צריכה לעלות עוד – כי הביקושים עדיין לא התקררו ואם לחצי המחירים לא ייבלמו היום – הנזק הכלכלי יהיה גדול ויצריך אמצעים כואבים הרבה יותר בעתיד. את התמסורת ממנה לאיתנות של שוקי ההון והמוסדות הפיננסיים צריך להגביל. זאת, באמצעות פעולות ממוקדות של מקבלי ההחלטות, כולל העמדת קווי אשראי בהיקפים גדולים וכל עוד יש צורך; פעילות משולבת של מספר בנקים מרכזיים – שהרי מדובר בתופעה שעלולה להתפשט במהירות ולהפוך חוצת גבולות. ערוץ זה הוכיח עצמו פעמים רבות במשברי עבר.
"בגוש האירו עשה כן הבנק המרכזי של אירופה: הריבית עלתה ב-0.5%, בהתאם למסרים ששוגרו לשוק בעוד מועד ולנוכח האינפלציה החורגת בהרבה מרמת היעד. המשבר שהתגלה (שוב) ב-Credit Suisse טופל נקודתית וניתן סיוע להירכשותו ע"י UBS. להערכתי, גם הבנק הפדראלי של ארה"ב ינהג כך. הריבית תעלה היום ברבע אחוז לפחות. הטיפול הנקודתי בהכלת משבר הבנקים האזוריים ובלימת ההתפשטות לבנקים הגדולים יותר יימשך.
"הפד יהנה לצורך כך ממטריה פיסקאלית רחבה של הממשל ודברי שרת האוצר ילן, נגידת הפד בעברה, ממחישים זאת היטב. בתוך כך, חשוב מאוד שהבנקים המרכזים ישלחו מסרים ברורים והחלטיים אודות הפעולות שבכוונתם לנקוט. זאת, כדי להשיב את תחושת הביטחון לשווקים. בין השאר: להבחין בין משבר 2008 למשבר הנוכחי והדגשת הצעדים המאקרו-יציבותיים שננקטו מאז. לא להקל ראש במשבר הנוכחי, אך לשדר נחישות ברצון והיכולת לקטוע אותו בעודו באיבו. הזדמנות נוספת להצדיק את התואר 'מבוגרים אחראיים'".