סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ג'ו ביידן טיקטוק
ג'ו ביידן ואפליקציית טיקטוק (צילומים: בלומברג , איי אף פי)

פרשנות
ממשל ביידן מעלה הילוך במלחמתו בטיקטוק, אבל לאיים קל יותר מלעשות

הממשל בארה"ב מעלה הילוך במלחמתו באפליקציה הפופולרית שנמצאת בבעלות סינית - ומשבוע שעבר גם אמירתית. אבל הנשיא ג'ו ביידן ילמד, כמו קודמו דונלד טראמפ, שקל יותר לאיים מלחסום באמת את טיקטוק

הנה שלוש מלים שקשה לכתוב: דונלד טראמפ צדק. לא בהכל, למעשה הוא טעה בצורה הרסנית כמעט בכל מה שעשה או אמר בארבע השנים שבהן כיהן כנשיא ארה"ב. אבל בדבר אחד הוא צדק: טיקטוק היא אפליקציה מסוכנת, שהשליטה הסינית בה הופכת אותה לכלי ריגול פוטנציאלי בכל מכשיר שבו היא מותקנת. ויש גם מי שמסכים אתו – למשל ממשלו של הנשיא ג'ו ביידן, שמבקש עתה לנקוט נגד הפלטפורמה הפופולרית מהלך דומה מאוד לזה שיזם נגדה טראמפ בשלהי כהונתו - חסימה מוחלטת בארה"ב, אלא אם החברה האם הסינית בייטדאנס תיפטר מכל אחזקותיה בה. וכמו אצל טראמפ, הדרך להוציא לפועל את התוכנית הזו לא תהיה קלה.
ארה"ב מתייחסת לטיקטוק בחשדנות, ולעתים כאיום על הביטחון הלאומי, עוד מימי הנשיא הקודם. הפופולריות של האפליקציה, לצד העובדה שהיא נשלטת על ידי חברה סינית, העלו חשש אמיתי ששלטונות בייג'ינג ימנפו אותה על מנת לגשת למידע פרטי של אזרחים אמריקאים (החוק הסיני מחייב חברות פרטיות להעביר מידע לממשל לפי דרישתו), כדי להפיץ תעמולה שתשרת את הממשל הסיני, או לצנזר תכנים שעלולים לפגוע בו.
בשנתיים האחרונות, על רקע חששות אלו, הוועדה להשקעות זרות בארה"ב (Cifus) במחלקת האוצר האמריקאית ניהלה מגעים עם טיקטוק על דרכים לאבטח את המידע של אזרחים אמריקאיים, למשל באמצעות אכסונו בשרתים מקומיים בשליטת ובהפעלה של חברת אמריקאית, דוגמת אורקל. ואולם, מבקרים טענו שפתרון זה אינו מספק, ולא ימנע העברת מידע לבייג'ינג.
המגעים עם טיקטוק נמצאים בקיפאון מזה כמה חודשים, ועתה מדווח "הוול סטריט ג'ורנל" ש־Cifus, בתמיכת הפנטגון ומחלקת המשפטים, העלתה את הדרישה למכירת כל האחזקות של של בייטדאנס בטיקטוק, או להסתכן בחרם אמריקאי. בכך, למעשה, חוזר ממשל ביידן לדרישה שהציג ב־2020 ממשל טראמפ, ואשר נפסלה על ידי בית משפט פדרלי בטיעון שהחוק לא מאפשר להטיל סנקציות כלכליות כפתרון לאיום על הביטחון הלאומי.
הדרישה מבהירה שהחשש מטיקטוק הוא לא סתם איזו גחמה לא מבוססת של טראמפ, וכאלו היו לא מעט בכהונתו, אלא היא תוצאה של דאגה אמיתית במערכת הביטחון של ארה"ב מהשער שמספקת האפליקציה לשלטונות בייג'ינג. חשש שכבר זכה לצעדים אופרטיביים בדמות חוק שאישר הקונגרס בסוף 2022, ושאוסר על התקנת טיקטוק במכשירים שמנפיק הממשל הפדרלי לעובדיו. וארה"ב אינה לבד, גם בבריטניה, קנדה, אוסטרליה והאיחוד האירופי נאסר על התקנת האפליקציה במכשרים שהונפקו לעובדי הממשל.
לחשש זה מהשליטה הסינית התווספה בשבוע שעבר דאגה נוספת, כשנודע שאיחוד האמירויות ביצעה השקעה בטיקטוק בסך של מ־100 מיליון דולר, לפי שווי של 220 מיליארד דולר. ההשקעה בוצעה דרך קרן בשליטתו של שייח' טחנון בן זאיד אל־נהיאן, אחד מבניו של מייסד איחוד האמירויות זאיד בן סולטאן אאל נהיאן, מי שמכהן כיום כיועץ לביטחון לאומי של המדינה. באופן לא רשמי, מכונה אל־נהיאן "רב־המרגלים של איחוד האמירויות".
לאיחוד האמירויות היסטוריה מתועדת היטב של שימוש בטכנולוגיה לריגול אחר גורמים שהמשטר חפץ ברעתם. בשנים האחרונות התפרסמו לא מעט דיווחים לפיהם השתמשה איחוד האמירויות בתוכנת הריגול פגסוס של NSO הישראלית על מנת לרגל אחרי מתנגדי משטר, פעילי זכויות אדם, שליטי קטאר וסעודיה, אפילו בני משפחה ופרקליטיהם (שליט דובאי השתמש בפגסוס כדי לרגל אחרי אשתו לשעבר ופרקליטיה במשפט הגירושים שלהם). האחזקה החדשה של איחוד האמירויות בבייטדאנס יכולה רק לתדלק את החששות מטיקטוק, ולתגבר את מאמצי ביידן להחרים או לאלץ את הפרדתה מהחברה האם.
מבחינה עסקית, ההשקעה האמירתית משקפת ירידה בשווי של בייטדאנס. כאמור העסקה משקפת לה שווי של כ־‭220‬ מיליארד דולר, לאחר שכבר הגיעה להערכת שווי של 300 מיליארד דולר בספטמבר 2022, לפי סוכנות בלומברג. בשנת 2021 הערכת השווי של בייטדאנס הייתה בשיאה – כ־460 מיליארד דולר. התנודתיות האלו בהערכת השווי משקפות את אי־הוודאות לנוכח האפשרות שהאמריקאים יחליטו על חסימת האפליקציה הפופולרית.
מטיקטוק נמסר בתגובה לצעדי ממשל ביידן שמכירה לא תפתור את החששות, ושהיא התחייבה להשקיע 1.5 מיליארד דולר בתוכנית לאבטחת מידע של משתמשים בארה"ב. "אם המטרה היא הגנה על הביטחון הלאומי, מכירה אינה הפתרון", נמסר ל"וול סטריט ג'ורנל". "שינוי בעלות לא יכפה מגבלות חדשות על העברה או גישה למידע. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם חששות לביטחון הלאומי של ארה"ב היא באמצעות שקיפות, הגנות על מידע שיפעלו מארה"ב וניטור אמין של צד ג', שכבר מיושמים".
ההחלטה של ממשל ביידן לא תעבור בשקט, ובייטדאנס צפויה להרים מאבק משפטי ממושך ויקר. אין לה שום אינטרס להיפרד מהנכס המניב ביותר שלה. וייתכן גם שבתי המשפט בארה"ב יגלו אוזן קשבת לטענות כמו זו שחיוב מכירה לא אפשרי בכלל, שכן בייג'ינג לא תאפשר למכור את האלגוריתם של האפליקציה, או שחרם מצד הממשל שקול להפרה של התיקון הראשון בחוקה שמגן על חופש הביטוי.
אבל בינתיים יש מי שסוללים לממשל את הדרך להוציא את ההחלטה לפועל. הקונגרס האמריקאי מקדם בימים אלו חקיקה שתחזק את היכולת של הממשל להתמודד עם איומים אפשריים מצד אפליקציות בבעלות זרה. לפי הצעת חוק, שמקדמים במשותף הסנטור הדמוקרטי מארק וורנר והסנטור הרפובליקני ג'ון ת'ון, מחלקת הסחר תחויב ליצור תהליכים שיאפשרו להפחית סיכונים מאפליקציות כאלו, ובמקרה הצורך להחרים אותן.
הצעת החוק כבר זכתה לתמיכת הבית הלבן. "החקיקה הזו תעצים את הממשל במניעת ממשלות זרות מניצול שירותי טכנולוגיה שפועלים בארה"ב בדרך שמהווה סיכון למידע רגיש של אמריקאים ולביטחון הלאומי שלנו", אמר היועץ לביטחון לאומי, ג'ייק סאליבן.