סגור
  מימין: היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו
מימין: היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו (צילומים: יואב דודקביץ , ענבל מרמרי )

שרי הממשלה אישרו את חוק הנבצרות בניגוד לעמדת היועמ"שית

למרות התנגדות היועמ"שית, ועדת השרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק השוללת את האפשרות שהיועמ"שית תכריז נבצרות על רה"מ בנימין נתניהו. בחוות דעת שהוגשה מטעם בהרב-מיארה על הצעת החוק נכתב כי "יש מקום להתנגד לקביעה בהצעת החוק המונעת כל בחינה שיפוטית ובכך יוצרת 'חור שחור' שאיננו נתון לביקורת שיפוטית"

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, מתנגדת להצעת חוק הנבצרות. למרות ההתנגדות, ועדת השרים לחקיקה אישרה את ההצעה שהוגשה על ידי ח"כ אופיר כץ (הליכוד) וסיעות הקואליציה, והיא תועלה להצבעה בקריאה טרומית כבר ביום רביעי הקרוב.
הצעת החוק נועדה לקבוע באילו מצבים רה"מ ייצא לנבצרות, והיא בעצם שוללת את האפשרות שהיועמ"שית תכריז נבצרות על רה"מ בנימין נתניהו. זאת, לנוכח הוראת בג"ץ ליועמ"שית ולנתניהו להגיב לעתירה הקוראת להוציא אותו לנבצרות. בקואליציה מחו על כך שהיא קיימה באחרונה דיונים בעניין חרף הכחשתה וטענו כי מדובר ב"ניסיון הדחה של ראש ממשלה מכהן, כמו הפיכה צבאית".
לפי הצעת החוק, "ההכרזה על נבצרות תיעשה על ידי ראש הממשלה, או הממשלה ברוב של 75% מהרכבה. במקרה נדיר שבו ההכרזה על נבצרות תהיה בניגוד לדעת ראש הממשלה, יו"ר הכנסת יעביר לאישור מליאת הכנסת את ההחלטה, וזאת תוכל לאשר את ההכרזה ברוב של 90 חברי כנסת".
עוד נכתב בהצעה כי "משמעותה של ההכרזה על נבצרות, כאשר הדבר מנוגד לדעת ראש הממשלה, וכאשר הוא כשיר פיזית ומנטלית, היא הדחה של ראש ממשלה מכהן שנבחר על ידי העם, ובפועל מעשה ביטול של תוצאות הבחירות וההליך הדמוקרטי. היא צריכה להילקח לכן בשני תנאים בלבד: הראשון, כשמדובר במצב מובהק של אי מסוגלות, והשני, כשנציגי העם מאשרים זאת".
בחוות דעת מטעם בהרב-מיארה, שנכתבה על-ידי המשנה ליועמ"שית עו"ד גיל לימון, נכתב כי "ההסדרים הכלולים בהצעה מעוררים קשיים משפטיים ומעשיים המחייבים התייחסות והשלמה. אנו סבורים שיש מקום להתנגד לקביעה בהצעת החוק המונעת כל בחינה שיפוטית ובכך יוצרת 'חור שחור' שאיננו נתון לביקורת שיפוטית וכי יש להסתפק בהקשר זה בהלכות הנהוגות בדבר מתחם ההתערבות השיפוטי הצר בהחלטות כגון דא".
"אנו סבורים כי השילוב בין מרכיבי ההצעה בהצטברם יכול להוביל למצבים אבסורדיים, בהם ראש הממשלה ימשיך לכהן בתפקידו, על אף העדר מסוגלות לכך, למשל מטעמים בריאותיים, מבלי שניתן יהיה להביא להוצאתו לנבצרות מטעמים פוליטיים, ומבלי שתהיה סמכות לבית המשפט לתת סעד מתאים", נכתב בסיכום חוות הדעת. "לפיכך, עמדתנו היא כי מעבר לקשיים הקונקרטיים שתוארו לעיל, יש להתנגד להצעה בכללותה בנוסחה הנוכחי, וחלף זאת, לבחון את האפשרות לעצב מתווה מאוזן, שייתן ביטוי לתכליות השונות בנוגע לשאלת הנבצרות של ראש הממשלה".