סגור
מימין שר המשפטים יריב לוין וראש ועדת חוקה שמחה רוטמן
שר המשפטים יריב לוין וראש ועדת חוקה שמחה רוטמן (צילום: שלו שלום, יואב דודקביץ)

פוליטי כלכליסט
הקואליציה רוצה להשלים את ההפיכה המשטרית לפני פגרת הפסח

על רקע הסכמת הקואליציה לבקשת נשיא המדינה לדחות שתי הצעות חוק פרטיות שהיו אמורות לעלות במליאה, כלכליסט עושה סדר בשאלות על ההפיכה המשפטית של לוין ורוטמן ועונה לשאלה, למה הם כל כך ממהרים להשלים את החקיקה?

הכנסת סערה היום והפעם לנוכח דחיית ההצבעה בקריאה הטרומית של שתי הצעות חוק פרטיות: הראשונה "חוק דרעי 2" – שמטרתה לאפשר את שובו של יו"ר ש"ס אריה דרעי לשולחן הממשלה, ומעניקה סטירת לחי מצלצלת לבג"ץ, שפסל את כהונתו בממשלה. השנייה: מוציאה את מח"ש מהפרקליטות ומכפיפה אותה לשר המשפטים - כשמתנגדיה טוענים כי יש בכך פגיעה במערכת אכיפת החוק.
בדחייה היו מעורבים נשיא המדינה יצחק הרצוג שפנה ליו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ (הליכוד) שגם הגיש את "חוק דרעי 2", ולח"כ משה סעדה (הליכוד) שהגיש את חוק מח"ש.
בתגובה לדחייה הודיעו שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן (הציונות דתית) שחקיקת חוקי המהפיכה המשפטית יקודמו כבר בשבוע הבא. באופוזיציה צהלו - מהדחייה של שני החוקים הראשונים, אף שאין להם קשר ישיר לחוקים הללו שיקודמו בשבוע הבא.
"כלכליסט" עושה סדר במצב החקיקה של החוקים הללו.
מדוע נדחו חוקי דרעי ומח"ש?
נשיא המדינה יצחק הרצוג, שמנסה בימים האחרונים (נכון לכתיבת שורות אלה בלא הצלחה) לתווך בין לוין ורוטמן מצד אחד, לבין יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ מצד שני, טילפן אל כץ וסעדה וביקש לדחות את ההצבעה בקריאה הטרומית על שתי הצעות החוק הללו שנועדה להיום. השניים הסכימו מתוך כבוד לנשיא וגם לתת הזדמנות לקיים משא ומתן עם האופוזיציה על מהפיכת המשילות. בבית הנשיא קיוו כי הדבר יסייע לקדם את המשא ומתן בין הצדדים, לנוכח דחיית החקיקה של שני החוקים הללו, והעיכוב הזמני (לפחות עד לשבוע הבא) של קידום חוקי המהפיכה המשפטית בועדת החוקה ובכנסת.
האם הדחייה הזו מקפיאה את יתר חוקי המהפכה המשפטית שנדונים בכנסת?
לא. מהר מאוד לאחר הודעת הדחייה של שני החוקים, הבהירו לוין ורוטמן ש"חוקים שהורדו מסדר היום לא שייכים לחקיקת המהפכה המשפטית, שתקודם בלא הפסקה. לדבריהם, ביום ראשון תמשיך ועדת החוקה לדון בחוק לביקורת שיפוטית מוגבלת ולמחרת תועלה לקריאה ראשונה הצעת החוק שנועדה לשנות את הרכב הועדה לבחירת שופטים ונועד למנוע מבג"ץ לפסול חוקי יסוד.
האם יש התקדמות בהידברות בין הצדדים?
נכון לכתיבת השורות הללו אנו נמצאים במבוי סתום. לוין ורוטמן מסרבים להקפיא את קידום החקיקה, בעוד יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד (יש עתיד) ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ מתנים את ההידברות הישירה בין הצדדים בהקפאת החקיקה. גם יו"ר העבודה ח"כ מרב מיכאלי, וגם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן סבורים שאין לקיים הידברות כל עוד אין הכרזה רישמית על הקפאת החקיקה.
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד דורש לדחות ב־60 ימים את חקיקת חוקי מהפיכת המשילות. המשמעות היא שאין בעצם היתכנות להידברות בשל התנגדות נתניהו והליכוד לדחיית החקיקה.
מה צפוי בטווח הקרוב?
הרצוג ימשיך במו"מ מאחורי הקלעים כדי להניע תהליך של הידברות, ולפי הנראה כעת לא נראה שיש לו פרטנרים. שני הצדדים (לוין ורוטמן מחד, לפיד וגנץ מאידך) טיפסו על עצים גבוהים ולפי שעה הם לא מוכנים לרדת.
אז מדוע בכל זאת, הסכימו בקואליציה לדחיית ההצבעה בחוקי דרעי ומח"ש?
בקואליציה ערים לכך, שעדיף לקדם את חוקי ההפיכה המשפטית בהסכמה עם חלק מהאופוזיציה. רוטמן ויו"ר מפלגתו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמרו שלשום שהם מוכנים לפשרות. בעצם, מלכתחילה רוטמן הציג נוסח דרקוני בחלק מהסעיפים כדי שיהיה לו "בשר" להתפשר עם האופוזיציה. אבל, לפי שעה לא נראה שיש לצדדים על מה לדבר וסוג הפשרה שלה מוכנים בקואליציה הוא מינורי ביותר שאותה לא תקבל האופוזיציה.
ומה עמדת ראש הממשלה בנימין נתניהו?
לפי הוראת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה - נתניהו מנוע מלהתערב במתווה הנשיא - אלא אם יורה לעצור את קידום חוקי המהפיכה המשפטית. נתניהו תומך בחוקים הללו, וגם הוא לא מתכון לעצור אותם, לפי ההערכות, בעיקר בגלל השלכותיהם על משפטו. אם יורשע, ויגיש ערעור לבית המשפט העליון - עד אז ניתן יהיה למנות נשיא חדש שמרן ואוהד, וגם שופטים חדשים, וגם לחוקק החוקים שיקטינו את כוחו של בג"ץ.
ראשי מפלגות הקואליציה תמכים אף הם במהפיכה המשפטית: דרעי - שכועס על בג"ץ שגרם לפיטוריו בממשלה, יו"ר דגל התורה משה גפני שזועם על פסילת "חוק הגיוס" על ידי בג"ץ, וגם יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ', ויו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר.
מה יעשו עם חוק דרעי 2 וסעדה?
בשבוע הבא הם ינסו לקדם את שתי הצעות החוק שההצבעה עליהם נדחתה היום. דרעי מחכה בכיליון עיניים לשוב לממשלה וסעדה - שבא מהפרקליטות לא נסוג מכוונתו להגבילה באמצעות הוצאת מח"ש מקירבה. בעמדות אלה תומכים גם ח"כי הקואליציה ועל כן, שתי הצעות החוק הללו יקודמו. ח"כ טלי גוטליב (ליכוד) קראה היום "אישית אני חשה בושה ותסכול, נוכח הכניעה הזו, בשים לב לבוז שרוחש לנו השמאל, והחגיגות על חשבון כבוד הימין".
בכל זאת, למה אצה הדרך לנתניהו, דרעי, לוין, רוטמן וסעדה?
נתניהו, כמו יתר שותפיו לקואליציה, מבין שאם המהפיכה המשפטית לא תעבור כעת, בטרם תצא הכנסת בסוף מרץ לפגרת הפסח, אזי יש סיכוי שהחוקים הללו לא יעברו. מדוע? הכנסת נדרשת לאשר את תקציב המדינה בקריאה השנייה והשלישית עד ה־29 במאי, אחרת היא תתפזר לבחירות השישיות.
ככל שנתקרב למועד ההצבעה על התקציב, צפוי לפרוץ המתח בין השותפים: גפני וגולדקנופף מתנים את חקיקת חוק הגיוס עוד לפני התקציב, בן גביר כבר מתוסכל שהצעותיו בעניין הטיפול במשפחות המחבלים לא ממש מתקבלות, ובקרוב הוא יגלה שסמוטריץ' צפוי לא להיענות לבקשתו לתוספת שכר גבוהה לשוטרים.
בעצם, הקרבות הללו, הם רק הפרומו בקואליציה לקראת דיוני התקציב בממשלה ובכנסת: ביום חמישי בעוד שבוע תדון הממשלה בתקציב - ל־2023/4 ובחוק ההסדרים ובכנסת בסוף מרץ. השרים מבינים שמה שלא ישיגו בתקציב הדו שנתי הקרוב - כבר לא ישיגו בהמשך כי לא ברור מה יקרה לאחר מכן. ומסיבה זו: נתניהו והקואליציה מבקשים לחוקק בהקדם את חוקי המהפיכה המשפטית.