סגור
נגיד בנק ישראל פרופסור אמיר ירון יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני
נגיד בנק ישראל אמיר ירון ויו"ר ועדת הכספים משה גפני (צילומים: אייל טואג, אורן זיו)

האוצר: הצעת גפני להקפיא משכנתאות עלולה לפגוע בדירוג האשראי של ישראל

ההתנגדות להצעה של יו"ר ועדת הכספים נובעת מכך שהיא עלולה להיתפס כפוגעת בעצמאות הבנק המרכזי והמוסדות בישראל; היא מופיעה במכתב ששלח יועמ"ש האוצר, אסי מסינג, לשר סמוטריץ', ובו התייחסות הדרג המקצועי להצעות שיידונו ביום ראשון ונוגעות להפיכה המשפטית; בעוד שאנשי החשכ"ל נחרצים יותר בעניין הפגיעה, באגף התקציבים מרוככים יותר

"החלשת עצמאותו של הבנק המרכזי עלולה להיתפס כהחלשת המוסדות בישראל, ומשכך עלולה להביא לפגיעה מסוימת בדירוג האשראי של המדינה", כך כתבו אנשי אגף החשב הכללי במשרד אוצר ביחס להצעת החוק של יו"ר ועדת הכספים משה גפני, לפיה ההחלטה של בנק ישראל על עליית הריבית לא תתגלגל לבעלי המשכנתאות, ומשמעותה היא הקפאתן.
הדברים מופיעים במכתב ששלח היועץ המשפטי של המשרד, עו"ד אסי מסינג, לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', ובו מופיעה התייחסות הדרג המקצועי באוצר להצעות החוק שיידונו בוועדת השרים לענייני חקיקה ביום ראשון. מדובר בחוות דעת פנימית הנשלחת לשר האוצר לשם גיבוש עמדתו בוועדת השרים לענייני חקיקה.
למכתב המלא של מסינג לחצו כאן


ההסבר שסיפקו אנשי החשב הכללי הוא ש"חברות הדירוג מסתכלות על מאפיין זה בקביעת דירוג האשראי. פגיעה בדירוג צפויה להקשות על יכולתה של המדינה להנפיק חוב בחו"ל, לייקר את הריבית, ולהביא להקצאה נמוכה של הוצאה אזרחית בתקציב המדינה". למעשה, אנשי החשב הכללי בחרו למקד את ההתנגדות שלהם להצעת החוק סביב הפגיעה האפשרית בבנק ישראל.
הניסוח החריף בנוגע לשמירת העצמאות הבנק מתקשר גם להפיכה המשפטית המקודמת בימים אלו, כשאגף החשב הכללי מביע דעה נחרצת. לשם השוואה, ניכר שאגף התקציבים מנסה בכל כוחו מלהימנע מסוגיית ההפיכה המשפטית. ולכן הניסוח המתריע מצדו מפני הפגיעה בעצמאות בנק ישראל מופיע רק באמצע ההתנגדות, ובניסוח שונה. באגף תקציבים כתבו "כי הפגיעה בעצמאות הבנק לניהול המדיניות המוניטרית תפגע ביציבות הכלכלית, הצמיחה, ובדירוג האשראי", אך בכוונה תחילה דיברו רק על עצמאות הבנק המרכזי, ולא על עצמאות המוסדות, ולא על האופן בו העצמאות נתפסת.
אנשי אגף התקציבים הדגישו כי הצעת החוק של גפני תיטיב דווקא עם עם "בעלי דירות יקרות" שיש להם משכנתא גבוהה, בזמן שהיא תקשה על הבנק להילחם באינפלציה הפוגעת בשכבות החלשות. בנוסף, טוענים אנשי האוצר, כי הצעת החוק תביא לעלייה בביקושים לדירות ובמחירי הדירות, שכן הלוואת המשכנתא תהפוך לאטרקטיבית יותר.
בעוד אנשי האוצר הדגישו את הפגיעה בעצמאות הבנק המרכזי הגלומה בהצעת החוק של גפני, הרי שדווקא בנק ישראל עצמו נמנע מלהעלות נקודה זו. בחירה זו משקפת את העדפתו של הבנק שלא להתנגש ראש בראש עם הדרג הפוליטי, נזכיר כי השבוע בוועדת הכספים גפני הציע את ההצעה הזו בפני הנגיד אמיר ירון, וזה אמר לו כי הוא "נוזף בו על ההצעה הזו". גפני חשף כי המטרה של ההצעה היא פוליטית בכדי לגרום לממשלה לפעול בתחום הדיור.


בנוגע להצעת פסקת ההתגברות שצפויה גם היא לעלות לדיון ביום ראשון בוועדת השרים לענייני חקיקה לא הועברה עדיין חוות הדעת של אגף החשב הכללי ואגף תקציבים, והם יעבירו אותה במסמך נפרד בהמשך. בנוגע להצעת החוק לפיה בית המשפט לא יוכל להעביר ביקורת שיפוטית על מינוי שרים - ההצעה שנועדה להכשיר את חזרתו של אריה דרעי לתפקיד שר למרות פסילת בית המשפט – כתבו באגף תקציבים כי אין להם עמדה בנוגע לחוק.