סגור
יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול
יו"ר הפד ג'רום פאוול (גטי)

פרשנות
תהליך הדיסאינפלציה בארה״ב החל, אבל תשכחו מהורדת ריבית בקרוב

יו״ר הפד, ג׳יי פאוול סיפק תשובה ברורה לגבי העתיד - העלאת ריבית ל-4.75% זה לא הסוף, כי "הניצחון נגד האינפלציה טרם הושג". עכשיו נותר לראות האם הוא צודק

הבנק המרכזי של ארה״ב העלה אמש את הריבית ב-0.25% לרמה של 4.75% - הרמה הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2007, וייתכן כי זה היה האירוע הכי פחות חשוב, מפתיע ומרגש שהתרחש אמש בגזרת המדיניות המוניטרית ובשוק ההון האמריקאי. ההחלטה הייתה ידועה מראש שכן כולם ציפו לזה, עשרות העיתונאים שהגיעו למשרד הבנק המרכזי בוושינגטון היו מעוניינים בעיקר לשמוע את דבריו של הנגיד ג'רום פאוול לגבי "העתיד". ההחלטה שהתקבלה כמה דקות לפני, הייתה עבורם "היסטוריה" ידועה מראש.
לגבי העתיד, פאוול סיפק תשובה ברורה, אפילו שתיים. הראשונה היא שהוא לא סיים את תהליך ההידוק המוניטרי שה"פד" מבצע זה כמעט שנה. כלומר, 4.75% זה לא הסוף, וזה לא "הריבית הניטרלית" – אותה ריבית של שווי משקל שהופכת את המדיניות ללא מצמצמת אך ללא מרחיבה, ומאפשרת רמת אינפלציה בהתאם ליעד (ממוצע של 2% בטווח הבינוני). פאוול הבהיר מעל כל ספק כי "הניצחון נגד האינפלציה טרם הושג" ומאוחר יותר במסיבת העיתונאים שפך אור נוסף על כוונותיו: יהיה צורך בעליות נוספות בהמשך. כלומר: "האינפלציה נחלשה במקצת אך נותרה גבוהה. הוועדה קשובה מאוד לסיכוני האינפלציה (אמר בהקשר של אי הוודאות שהמלחמה באוקראינה מוסיפה למשוואה - א.פ.) והיא מחויבת מאוד להחזיר את האינפלציה ליעד של 2%", הוא שב והצהיר- גם הפעם. קרי, הריבית בדרך ל-5% - לפחות.
התשובה הזו חשובה כי בנאומו ובמסיבת העיתונאים שערך מיד אחרי היה שינוי מהותי באחד המסרים העיקריים שלו, שגם הפעם גרם לכמה גורמים לקרוא את המפה בצורה שגויה. לראשונה מאז תחילת תהליך הצמצום המוניטרי (העלאות הריבית), יו״ר הפד הודה כי תהליך הדיסאינפלציה החל. כלומר, הוא מודה שמה שראינו בחודשים האחרונים (שיעורי אינפלציה שנתיים הולכים ויורדים מ-9% ל-6.5%) איננה סדרה אקלקטית ואקראית של ירידות, אלא שיש קשר ביניהן והן חלק מתהליך הרבה יותר "מאקרו": תופעת האינפלציה שהתפרצה ב-2022 – נסוגה. הריבית עובדת ועושה את שלה. אך כאמור, יש עוד כברת דרך.
התשובה השנייה שהוא סיפק והיא לא פחות חשוב לבטח למנהלי כספים (לא רק בארה"ב, אלא בעולם כולו) ולבטח למשקיעים בשוק ההון היא כי אין בכוונתו להתחיל עם תהליך הפחתת ריבית בשנה הנוכחית. כלומר, למרות הצפי להאטה משמעותית בצמיחה - חידוש ההרחבה המוניטרית כדי לתמוך בצמיחה ובאבטלה- לא יגיעו ב-2023. זה רחוק מלהיות תשובה טריוויאלית שכן לפי תחזית הצמיחה המעודכנת ביותר של קרן המטבע הבינלאומית שהתפרסמה בתחילת השבוע, הכלכלה האמריקאית צפויה לצמוח השנה ב-1.2% בלבד – זה שיעור צמיחה נמוך בכל קנה מידה לבטח כאשר מסתכלים על שיעורי צמיחה היסטוריים.
לפי הקרן (IMF), הכלכלה הגדולה ביותר בעולם צפויה לתרום פחות מעשירית לצמיחה העולמית ב-2023. יתרה מכך, ה-IMF עדכנה כלפי מטה את תחזית הצמיחה הכלכלית של ארה"ב ל-1.4% לשנת 2024 - והיד עוד נטויה. זה גם שיעור צמיחה נמוך. פאוול שואב את האופטימיות מנתוני הצמיחה אחרונים שהתפרסמו בתחילת השבוע - שהיו גבוהים מהצפוי, ותיארו גידול בתוצר של כמעט 3% -למרות הירידה הדרמטית בפעילות הנדל"ן (על רקע כמובן העלאות הריבית) – אחד ממנועי הצמיחה החשובים של הכלכלה האמריקאית. אך זה לא הכל.
משפט המפתח של פאוול ידוע והוא חזר גם הפעם: "הגידול במשרות היה חזק בחודשים האחרונים, ושיעור האבטלה נותר נמוך". פאוול נותר "מוטה שוק עבודה": זה הברומטר שלו וכך זה יימשך. בהקשר זה פאוול וחבריו לוועדה מאוד מחוברים לנתונים, והם מדברים בעד עצמם: מספר המשרות החדשות מפתיע לטובה פעם אחר פעם כאשר שיעור האבטלה ממשיך לרדת, הגיע לרמה של 3.5%, נמוך מהרמה טרום-קורונה. זאת, לעומת המקרה של ישראל שכבר עלה לרמה של 4.3% - הרבה מעל השפל שהושג אחרי הקורונה וגם מעל רמת הטרום-קורונה. ברור כעת כי כל עוד שוק העבודה האמריקני ימשיך להגיב כפי שהוא מגיב להעלאות הריבית מצד אחד, ומנגד, האינפלציה תמשיך להיות מעל 2%-3% - אכן אין בכלל מה לדבר על הורדות ריבית בטווח הנראה לעין.