סגור
פרויקט סולארי צף על ה מים של נופר אנרגיה ב קיבוץ אלונים
פרויקט סולארי של נופר אנרגיה ( צילום: אבי אריש)

נופר אנרגיה עתרה נגד רשות החשמל: "התנהלות פסולה ושערורייתית"

בחברת האנרגיה הירוקה טוענים כי לא ראו כדאיות כלכלית בהגשת הצעות למכרזים להקמת שדות סולאריים, כפי שפורסמו במקור. אלא שלטענתה, הרשות שינתה את התנאים לאחר היוודע הזוכות. וכך החברות הזוכות יהנו מהטבות משמעותיות, ביניהן עדיפות במתן היתרים לחיבור לרשת החשמל

"התנהלות פסולה ושערורייתית של רשות החשמל, המשמשת כוועדת המכרזים בהליכים התחרותיים משולבי סולאר ואגירה". כך נטען בעתירה מנהלית שהוגשה היום (ב') לבית המשפט המחוזי בירושלים על ידי חברת האנרגיה הירוקה נופר אנרגיה. לטענתה, על פי תנאי ההליכים התחרותיים כפי שפורסמו במקור, החברה לא ראתה כדאיות כלכלית בהגשת הצעות למכרזים, וכך שיקללה את צעדיה. עם זאת, במידה והתנאים החדשים של ההליכים התחרותיים היו ידועים, ייתכן שהחברה הייתה פועלת באופן שונה.
עיקר העתירה עוסק בהחלטה של רשות החשמל מחודש ספטמבר האחרון לאפשר לחברות שזכו במכרזים להקמת שדות סולאריים בתעריף קבוע (ונמוך) למכור את החשמל המיוצר גם בשוק הפרטי בתעריף גבוה יותר, תוך כדי שהחברות ייהנו מההטבות הנלוות בזכייה במכרז.
הטבה משמעותית שהחברות הזוכות במכרז מקבלות היא עדיפות במתן היתרים לחיבור לרשת החשמל, המהווה צוואר בקבוק משמעותי בקידום האנרגיה הירוקה בארץ בשל העומס הניכר על רשת החשמל הישראלית והקושי בהעברת החשמל הסולארי המיוצר בעיקר בדרום הארץ לאזורי הביקוש לחשמל במרכז הארץ.
בשנת 2020 יצאה רשות החשמל בשני הליכים תחרותיים לפיהם יוכלו חברות להקים שדות של פאנלים סולאריים בהיקף משותף של כ-780 מגה-ואט. אופן קביעת המחיר במכרז היה על פי גישת 'מחיר שני אחיד', הקובעת כי כל ההצעות הזוכות יקבלו מחיר זהה על בסיס ההצעה הנמוכה ביותר שלא נבחרה כזוכה. בהליך התחרותי הראשון זכו שלוש חברות, ובראשן חברת דוראל, המחיר שנקבע היה 19.9 אגורות לכל קוט"ש. בהליך התחרותי השני זכו שבע חברות כאשר המחיר עמד על 17.45 אג' לקוט"ש. בשני ההליכים התעריף שנקבע קשיח למשך 23 שנים. על מנת לזכות בהליך נאלצו החברות להפקיד ערבויות בסך כולל של כמעט חצי מיליארד שקל, כאשר במידה והחברות לא יעמדו ביעדים, המכסות שהוקצו להם יחולטו באופן הדרגתי. לאחר 37 חודשים הערבויות יחולטו באופן מלא.
גם סעיף זה הציעו ברשות החשמל לשנות, כאשר הוציאו באוגוסט האחרון הצעת החלטה לפיה יוארכו המועדים המחייבים להשלמת ההליכים בשישה חודשים. במסגרת שימוע זה, ממליצה רשות החשמל על מתן האפשרות לחברות שזכו בשני ההליכים המכרזיים להעביר מכסות למסלול הרווחי יותר. כפי שפורסם בכלכליסט, מדובר בהטבה משמעותית לחברה היחידה שזכתה בכמות מגה-ואט משמעותית בשני המכרזים – דוראל.
כחלק מהאפשרות למכור בשוק הפרטי את החשמל המיוצר מהשדות הסולאריים ונאגר במתקני האגירה הצמודים, יוכלו החברות למכור את החשמל בשעות השיא בהן המחיר שיקבלו עבור כל קוט"ש גבוה במאות אחוזים מהמחיר בו יוכלו למכור את החשמל בשעות השפל. על פי האסדרה המקורית, חברת ניהול המערכת נגה תגדיר לחברות את השעות בהן החשמל יוזרם למערכת בתעריף הקבוע. השינוי שמציעה רשות החשמל תאפשר לחברות להנות מהמרווח של המחירים בשעות השונות.
העתירה הוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים על ידי עורכי הדין ירון קוסטליץ ואביעד שאולזון ממשרד קוסטליץ ושות'. את רשות החשמל תייצג פרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי). העתירה הוגשה כנגד רשות החשמל ושמונה חברות שזכו בהליכים התחרותיים.