סגור
משאיות סיוע לעזה לצד סניף של ויקטורי
משאיות סיוע לעזה לצד סניף של ויקטורי (צילומים: קובי קואנקס, יאיר שגיא)

רשות ני"ע אילצה את ויקטורי לחשוף: הצמיחה החריגה במכירות הגיעה מעזה

רשות ני"ע חייבה את ויקטורי לפרסם דוח משלים שחשף כי עיקר הצמיחה החריגה של 25.2% במכירות הרבעון הראשון הגיעה ממכירות לרצועת עזה. בנטרול המכירות הללו, הצמיחה בחנויות הזהות עמדה על 5.95% בלבד - לעומת 14.9% ביוחננוף ו-8.7% ברמי לוי

הצמיחה החריגה של 25.2% במכירות ויקטורי ברבעון הראשון הובילה להתערבות רשות ני"ע, שחייבה את החברה להבהיר כי מקור עיקר הצמיחה הוא במכירותיה לעזה. החברה נאלצה לפרסם דו"ח משלים בו חשפה כי בנטרול המכירות לעזה הסתכמה הצמיחה במכירות החנויות הזהות שפעלו גם ברבעון המקביל אשתקד ב-5.95% בלבד. מדובר בצמיחה מתונה ביחס לעלייה של 14.9% שרשמה רשת יוחננוף ועלייה של 8.7% שרשמה רשת שיווק השקמה של רמי לוי.
ויקטורי, בשליטתו ובניהולו של אייל רביד, היתה רשת המזון הראשונה לדווח את תוצאות הרבעון הראשון השנה. למרות הציפייה לצמיחה חדה במכירות בשל עיתוי חג הפסח שחל השנה ברבעון הראשון (בעוד אשתקד חל ברבעון השני) והמלחמה באיראן שהובילה לזינוק בביקוש למזון בשל סגירת המסעדות ומערכי ההזנה במוסדות החינוך ומקומות העבודה - הזינוק החד שהציגה הפתיע את השוק. החברה ציינה בדוחותיה כי הזינוק במכירות, שהסתכמו ב-755.8 מיליון שקל, נבע בעיקרו מגידול במכירות חנויות זהות, מפתיחת חנויות חדשות, מעיתוי חג הפסח ומבצעים לחג הפסח ומגידול ניכר במכירת מוצרי אלקטרוניקה וחשמל ביתיים.
החברה כלל לא הזכירה את המכירות לעזה כגורם לזינוק החד, והזכירה את עזה רק תחת סעיף כללי בפתח הדוחות, בו ציינה כי במהלך ינואר השנה החלה החברה לפעול כספקית לרצועת עזה לאחר שהוכרה על-ידי מדינת ישראל כספקית מורשית לצורך כך. מדובר במכירות למספר מצומצם של סוחרים מקומיים שמערכת הביטחון אישרה להם לספק סיוע לרצועה. עוד ציינה כי היקף המכירות משתנה מחודש לחודש ותלוי במספר גורמים מהותיים שחלקם אינם בשליטת החברה, וכן כי החברה פעלה כספקית סיוע במהלך הרבעון הראשון של שנת 2026 במשך כחודש ימים ולא באופן רציף.
בדוח המשלים שפרסמה הערב, חשפה החברה כי הקפיצה במכירות הרבעון הראשון השנה הושגה בעיקר מתוספת בגובה של כ-99 מיליון שקל מהמכירות לרצועת עזה. החברה דיווחה בחודש שעבר כי המכירות למ"ר זינקו ברבעון ב-18.8% ל-10,100 שקל למ"ר, לעומת 8,500 שקל בתקופה המקבילה אשתקד. בדוח המשלים שפרסמה הערב הבהירה כי בנטרול המכירות לרצועת עזה צמחו המכירות למ"ר ל-8,800 שקל למ"ר. בנוסף, הבהירה ויקטורי כי אין כל ודאות כי מכירות החברה לרצועת עזה יימשכו, או באילו היקפים.
ניתן להעריך כי מה שהקפיץ את רשות ני"ע, מלבד הזינוק החריג ביחס לצמיחה שרשמו רשתות מתחרות באותה תקופה, היה גם השחיקה ברווחיות הגולמית. החברה דיווחה כי הקפיצה במכירות לא באה לידי ביטוי באופן מלא ברווח הגולמי, שצמח ב-21% ל-174.8 מיליון שקל, מה שגרם לשחיקה ברווחיות הגולמית שהסתכמה ב-23.1% לעומת 23.9% בתקופה המקבילה. את השחיקה נימקה בעת פרסום הדוח בעלייה בהוצאות שכר וסדרנות, מצמיחה בפעילות האונליין ומעלייה במכירות לעזה, המאופיינת ברווחיות גולמית נמוכה יותר. כדי שתהיה השפעה מהותית על הרווחיות, אמורות המכירות לעזה להיות בהיקף משמעותי, כפי שהחברה נאלצה לגלות הערב.