$
חדשות נדל

החלטה תקדימית: פטור ממס שבח גם אם הדירה נמסרת לבנק

בית המשפט העליון אישר לכונס נכסים מטעם בנק מזרחי טפחות לחתום על בקשה לפטור ממס שבח לדירה, לאחר שבעל הדירה סירב. בהחלטה צוין כי הפטור הוא אמנם אישי, אך סירוב בעל הדירה נבע מחוסר תום לב

דותן לוי 08:2114.05.15

בית המשפט העליון אישר פסק דין של בית המשפט המחוזי ובית משפט השלום, ולפיו כונס נכסים רשאי לחתום על בקשה לפטור ממס שבח בשם בעל דירה שנמכרה במסגרת הכינוס. מדובר בסוגיה שעד היום לא נידונה ואין הלכה לגביה בבית המשפט.

בעקבות אי־עמידה בתשלומים לבנק מזרחי טפחות שהדירה מושכנה לטובתו, מינה ראש ההוצאה לפועל כונס נכסים והדירה נמכרה בשנת 2006. בהמשך למכירת הדירה פנה הכונס לבעלים וביקש ממנו לחתום על בקשה לקבלת פטור מתשלום מס שבח, אך בעל הדירה סירב. הכונס טען בבית משפט השלום, באמצעות עוה"ד קרן ברגרזון־רם ואמיר דולב, כי סירובו של בעל הדירה נובע ממניעים פסולים ומיצר נקמנות.

 

ב־2011 חייב בית משפט השלום את בעל הדירה לחתום על הבקשה, כאשר בהחלטתו ציין השופט כי אף שהזכות לקבלת פטור ממס שבח הנה אישית־קניינית, הרי שמאחר שבעל הדירה לא מכר דירות נוספות באותה התקופה הסירוב לחתום לא מועיל לו ואף גורם נזק לבנק.

 

השופט ניל הנדל. זכות תיאורטית השופט ניל הנדל. זכות תיאורטית צילום: אלכס קולומויסקי

 

בעל הדירה שלא קיבל את ההחלטה ערער לבית המשפט המחוזי, ובערעור טען כי בכתב המשכנתא אין תנאי שמתיר לכונס להשתמש בזכותו לפטור ממס שבח. כמו כן טען בעל הדירה כי הוא עשוי לקבל דירה נוספת, כך ששימוש בפטור עבור הדירה שנמכרה בכינוס מקפח את זכויותיו.

 

לאחר שהערעור הגיע לעליון, החליט השופט ניל הנדל לקבל את עמדת השופטים שקדמו לו ולחייב את בעל הדירה לשעבר לחתום על הבקשה לפטור ממס שבח.

 

השופט הנדל התייחס בהחלטתו לדירה הנוספת שהוזכרה בערעור ולפטור שבעל הדירה טען כי יוכל לנצל בעקבותיה, וכתב כי מאחר שחלפו יותר מארבע שנים מאז מכירת הדירה בידי הבנק ואין עדיין דירה חדשה שנמצאת בבעלות המערער, הרי שמדובר בזכות תיאורטית בלבד שלא צריכה להשפיע על קביעת בית המשפט. "הזכות הקניינית אמנם ראויה להגנה, אך זאת כל עוד אין נעשה בה שימוש שלא בתום לב", לשון ההחלטה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x