$
בארץ

דו"חות הבנקים מגלים: שוק המשכנתאות לא מתקרר

אף שבנק ישראל ניסה להגביל את חלוקת המשכנתאות, כ־40% ממשכנתאות מזרחי טפחות ולאומי ברבעון הרביעי ניתנו במינוף גבוה מ־60%. בפברואר הועמדו משכנתאות בהיקף 4 מיליארד שקל - עלייה של כ־26% לעומת פברואר 2010

תומר זלצר 10:2527.03.11

הניסיון של בנק ישראל לצנן את שוק המשכנתאות באמצעות סדרה של הוראות נקודתיות (גישה "מאקרו־יציבותית") שהוכרזו במהלך 2010 לא הצליח - כך מגלים הדו"חות השנתיים של מזרחי טפחותולאומי למשכנתאות.

 

ההוראה המשמעותית שהוציא בנק ישראל בעניין, ושנכנסה לתוקף בתחילת הרבעון השלישי, קבעה כי על הבנקים לבצע הפרשה נוספת של 0.75% על משכנתאות שניתנות בשיעור מימון (גובה המשכנתה ביחס לשווי הנכס) גבוה מ־60%. בנק מזרחי טפחות, שמוביל את ענף המשכנתאות, נאלץ לבצע הפרשה של 24 מיליון שקל במחצית השנייה של 2010. בנק לאומי למשכנתאות, השחקן השני בגודלו בתחום, ביצע הפרשה של 19 מיליון שקל.

 

 

את התגברות התחרות בענף המשכנתאות, למרות ניסיונות הצינון של בנק ישראל, אפשר לראות בעלייה בשיעור המשכנתאות שניתנו במינוף גבוה מ־60% במחצית השנייה של 2010: ברבעון השלישי עמד שיעור זה על 33% הן במזרחי טפחות והן בלאומי למשכנתאות; ואילו ברבעון הרביעי עלה שיעור זה ל־39% במזרחי טפחות ול־40% בלאומי למשכנתאות.

 

גם ניסיון הצינון האחרון של בנק ישראל, שנכנס לתוקף בסוף אוקטובר והגדיל את דרישות הקצאת ההון מהבנקים על משכנתאות גדולות (מעל 800 אלף שקל) בריבית משתנה ובשיעור מינוף גבוה מ־60%, הוביל עד כה להשפעה שולית בלבד על הבנקים. כך יישום ההוראה גרע מיחס הלימות ההון של בנק מזרחי טפחות, שעמד בסוף 2010 על 13.7%, 0.04% בלבד.

 

בקטע מתוך הדו"ח השנתי של בנק ישראל שפורסם בשבוע שעבר נכתב כי "הצעדים שנקט בנק ישראל עד כה בשוק המשכנתאות היו צעדים ראשוניים ומתונים יחסית. הם נועדו, בין היתר, להגביר את מודעות הציבור לסיכונים במסלולי המשכנתאות השונים". על הרקע הזה, גוברת ההערכה כי נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר והמפקח על הבנקים דודו זקן יודיעו בקרוב על מגבלות חדשות על הבנקים למשכנתאות.

 

בתוך כך, בנק ישראל פרסם בשבוע שעבר נתונים רשמיים שהעלו כי במהלך פברואר העמידו הבנקים משכנתאות חדשות בהיקף כ־4 מיליארד שקל - נתון דומה לחודש ינואר ועלייה של כ־26% בהשוואה לפברואר 2010. ב־12 החודשים האחרונים העמידו הבנקים משכנתאות חדשות בהיקף של כ־49.4 מיליארד שקל. מספר עסקאות המשכנתה עמד בפברואר על 7,254 - בדומה לינואר ועלייה של כ־15% לעומת פברואר 2010. גובה המשכנתה הממוצעת עמד בפברואר על כ־556 אלף שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x